Teamtraining: Vertrouwen en veiligheid

Als er vertrouwen en veiligheid binnen een team is zorgt dit voor meer plezier, motivatie en productiviteit van de teamleden. Maar vertrouwen en een gevoel van veiligheid binnen een team is niet altijd vanzelfsprekend. Soms treden er conflicten op of spreken (bepaalde) teamleden niet meer met elkaar. Ze kunnen niet meer met elkaar door een deur en het vertrouwen in elkaar is volledig weggevaagd. Hoe krijg je de mensen dan weer bij elkaar? P&A begeleidt teams waarbij het aan vertrouwen in elkaar ontbreekt. Wij ontwikkelen een training op maat met als doel om de mensen weer bij elkaar te brengen.

Samenstelling training

Voor onze opdrachtgevers stellen wij trainingen altijd op maat samen. Met de opdrachtgever bespreken we welke conflicten steeds hoog oplopen of dat het gaat om een specifiek conflict in het team wat snel moet worden opgelost. Op basis van die informatie stellen we een training samen die kan bestaan uit één of meerdere van de onderstaande onderdelen:

 • Gelijkwaardig/volwassen communiceren
  Het is de toon die de muziek maakt. Soms is die toon net iets te oordelend, waardoor een goede dialoog niet tot stand kan komen. Vanuit de principes van transactionele analyse leren we de teamleden om te communiceren vanuit een positieve niet-oordelende basishouding. Hiermee worden inhoud (de kwestie) losgekoppeld van de persoon waardoor er minder snel een conflict kan ontstaan en als er al een conflict in team ontstaan, kan deze effectiever worden besproken.
 • Respect, verantwoordelijkheid en vertrouwen
  Soms is een conflict zo hoog opgelopen, dat het de vraag is of er nog ruimte is om mensen weer bij elkaar te brengen. P&A Talentontwikkeling helpt teams te zoeken naar mogelijkheden door te onderzoeken of er nog voldoende respect voor elkaar is, door teamleden te wijzen op de eigen verantwoordelijkheid en door te werken aan meer wederzijds vertrouwen.
 • Mediation sessies: wat is er nu eigenlijk aan de hand?
  Soms is het niet helemaal duidelijk waardoor een conflict ontstaat in een team. Een conflict kan soms zo hoog zijn opgelopen dat het moeilijk wordt om er nog goed met elkaar over te praten. Wij begeleiden dit soort situaties door mediationsessies waarin we de betrokkenen terugbrengen naar hun eigen verantwoordelijkheid en uit de positie halen van aanklagen of slachtoffer. We hanteren een nuchtere kijk op zaken en zoeken met alle betrokkenen naar pragmatische oplossingen, waarbij gelijktijdig aandacht is voor de emotionele kanten van een conflict.
 • Deep Democracy
  Deep Democracy is een methode die de onderstroom in groepen zichtbaar en hanteerbaar maakt. Het biedt een andere, frisse kijk op besluitvorming en groepsdynamiek. De meerderheid is doorslaggevend, maar de minderheid wordt gezien als nog niet gebruikte wijsheid van de groep. Tegenstellingen en botsende meningen worden op respectvolle wijze met elkaar onderzocht. Door deze wijsheid te benutten neemt veiligheid in de groep en betrokkenheid bij besluiten en acties toe.
  Lees meer over Deep Democracy methode 

Teams waar de samenwerking niet soepel verloopt en waar de teamleden niet het beste in elkaar naar boven brengen

Praktische info

Interesse?

Laat je gegevens hieronder achter, dan nemen wij contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Zij gingen je voor:

;