Een restant van het Taylorisme
Ons advies is dan ook: afschaffen die beoordelingsgesprekken. Dat doe je immers thuis toch ook niet?
Kies voor een echte dialoog. Een dialoog waarin jij niet als ‘baas’ een lijstje af gaat werken. Nee een dialoog waarin je met elkaar spreekt over de bedoeling van jullie werkzaamheden. Wat is jullie betekenisgevende rol als bedrijf of als instelling? En wat is de bedoeling van het team geweest waaraan jij leiding mag geven. En vervolgens wissel je met elkaar uit wat de medewerker heeft bijgedragen aan die gezamenlijke ‘bedoeling’. Waar voelde hij zich eigenaar over? En vraag ook wat jij hebt gedaan om er voor te zorgen dat die collega zich kon richten op datgene waar hij zich over wilde ontfermen. In hoeverre heb jij hem kunnen faciliteren. Luister vooral voordat je begint te praten. Hiermee krijg je helder in hoeverre “jouw” medewerkers opgelijnd zijn met datgene wat jullie bindt; waarom je samenwerkt met elkaar; jullie gezamenlijke doel. Vragen die hierbij horen zijn:
- Wat vind jij belangrijk in je werk?
- Wat denk je dat je aankunt en waar zie je eventueel tegenop?
- Welke toegevoegde waarde wil jij hebben in onze organisatie?
- Hoe wil jij een verschil maken?
- Wat eigen jij jezelf toe?
- Krijg je het vertrouwen?
- Helpt “de organisatie” bij het uitoefenen van jouw vak?
Als je niet meer mag beoordelen, wat is dan jouw rol nog als leidinggevende?
De belangrijkste rol van een leider is het bij elkaar brengen van je team en dit team gefocust houden op de gewenste resultaten.
Binnen het team moet je zoeken naar complementaire krachten. Dus geen gelijke monniken gelijke kappen, maar maatwerk realiseren. Dit doe je door goed in beeld te krijgen waar iedereen goed in is en waar hij of zij energie van krijgt. Dat vraagt om goede gesprekken en mensenkennis. Maar mensen kennen zichzelf soms niet eens zo heel goed. Lang niet iedereen heeft altijd bewust datgene aan werk gekozen wat helemaal 100% bij hem of haar past.
Hoe zorg je dat iedereen zo goed mogelijk in zijn rol komt. Hoe zorg je dat talenten elkaar aanvullen binnen je team?
Dat doe je door zogenaamde Talentgesprekken te voeren. Dit zijn gesprekken die bedoeld zijn om het beste in je mensen naar boven te halen. Dat leidt tot een win/win voor organisatie en medewerker.
Wil je hier meer van weten, of het zelfs leren: lees dan even door…
Lees hier over Talentgesprekken
Talenten-toolkit
Geïnteresseerd in talentgesprekken? En wil je hier serieus werk van maken binnen jouw afdeling of organisatie? Wij hebben hiervoor een talenten-toolkit ontwikkeld. Tijdens een ééndaagse training leren we jou hoe je met behulp van deze toolkit medewerkers kunt stimuleren om hun talenten te ontwikkelen.