Leidinggeven is loslaten

pijl
afbeelding over loslaten door leidinggevenden

Eigenaarschap betekent dat je als leidinggevende moet loslaten

Leidinggeven betekent dat je graag wilt dat je medewerkers hun verantwoordelijkheid nemen, eigenaarschap tonen zodat jij kunt loslaten. Dat vraagt iets van jou als leidinggevende. In dit artikel gaan we in op dit loslaten en waarom veel leidinggevenden dit lastig vinden. Maar eerst even een korte introductie over hoe je leiderschap zou kunnen zien:

Essentie van leidinggeven: de groep centraal stellen

Leiderschap is evolutionair gezien een rol die nodig is om te zorgen dat mensen als groep sterker zijn dan als individu. In al die jaren dat ik al mensen in organisaties begeleid zie ik veel managers met de beste bedoelingen in allerlei valkuilen trappen waardoor ze niet echt de positie van leider pakken. Ze missen de essentie en trekken te veel naar zich toe.

Hierdoor zijn ze veel minder effectief dan mogelijk. Sterker nog, door hun gedrag raken ze zelf veel energie kwijt en voorkomen ze dat teamleden eigenaarschap tonen. Het team of de organisatie ontwikkelt zich dus niet verder.

Leidinggeven is loslaten, maar veel managers hebben bepaalde opvattingen die correct lijken te zijn, maar die dit loslaten behoorlijk in de weg kan staan. Hier is er zo eentje:

Waar komt het vandaan?

Het is leuk om je verantwoordelijk te voelen. En verantwoordelijkheid hoort bij de positie van een manager. Net zoals het oudste kind even op zijn of haar jongere broertjes of zusjes moet passen als papa en mama de deur uit zijn, zal de manager ook goed op zijn medewerkers letten. Hij is de oudste, de wijste en dat wil hij voelen ook. En natuurlijk is dat belangrijk als je broertjes of zusjes zeven of acht jaar oud zijn, maar hoe zit dat op latere leeftijd.

Moet je dat volhouden, ook als iedereen van het gezin al volwassen is? Of kan iedereen dan prima voor zichzelf zorgen en zijn eigen verantwoordelijkheid dragen.

Ontwikkel je Mindset en Skills

Trainingen - Inspiratiesessies - Elearning
Sterke Mensen

Managers werken over het algemeen met volwassen teamleden. Dus de vraag is in hoeverre het nog zo belangrijk is om voortdurend bezig te zijn met jezelf zo belangrijk te voelen. Iemand die zegt: Ik ben wél eindverantwoordelijk probeert in mijn ogen vooral zijn positie nogmaals te markeren, soms gebeurt dit onbewust. Echte leiders hebben dat niet nodig.

Voorbeeld: Dan doe je het toch lekker zelf!

Simone organiseert dit jaar de aanwezigheid van het bedrijf op de vakbeurs. Ze vindt het super leuk om te doen, is een organisatietalent en ziet ook heel goed het belang in van een goede performance tijdens deze vakbeurs. Er zullen veel bezoekers komen, een mooi moment voor relatieonderhoud en om potentiële nieuwe klanten te interesseren voor het bedrijf. Maar Simone wordt gek vak Iwan.

Iwan is verkoopleider, heeft het rete-druk en vraagt iedere keer hoe het er voor staat. Hij wil bijna dagelijks een update van Simone. Simone is tamelijk assertief en geeft aan dat Iwan haar moet vertrouwen. Zij zorgt dat het goed komt. Maar Iwan is hiermee niet te temmen. Er ontstaat een ruzie en Iwan zegt; ik wil gewoon weten hoe het loopt, want ik ben wél eindverantwoordelijk! (Loslaten is niet zijn ding)

Simone reageert vervolgens met: dan doe je het toch lekker helemaal zelf! Ze gooit het dossier op het bureau van Iwan en vertrekt.

Hoe het eigenaarschap verdwijnt

“Ik ben wel eindverantwoordelijk” is hier geen helpende opvatting van Iwan. Hij heeft eigenlijk nog geluk dat Simone zo stevig is dat hij de hele klus weer op zijn eigen bureau terugkrijgt. Daar zou hij iets van kunnen leren. Maar meestal zijn medewerkers niet zo assertief. Ze voelen zich niet voor vol aangezien. Ze voelen niet het vertrouwen, hun manager durft niet los te laten waarmee ze zich ook nooit echt zelf verantwoordelijk voelen.

Vervolgens tonen ze geen eigenaarschap, ervaren niet dat trotse gevoel van zelf een klus geklaard te hebben en zullen uiteindelijk de organisatie verlaten. Vooral kwalitatief goede mensen verlaten de tent. En hierdoor zal de arme manager alleen maar weer bevestigd worden in zijn overtuiging dat hij wél eindverantwoordelijk is, want kijk maar, uiteindelijk moet ik het toch weer zelf doen.

In dit verband is er een betere opvatting te bedenken die wel helpt namelijk de volgende:

Hiermee wordt duidelijk dat jij er als leidinggevende niet zit om taken uit te voeren, maar om dit juist te gaan loslaten. Het is aan jou om je medewerkers te helpen iedere dag weer een beetje beter te worden. Jij zit er dus voor om Simone te bevragen wat zijn nog nodig heeft om te zorgen dat het goed komt. En als je dat goed doet dan kan je de manier waarop ze haar werk verder aanpakt gewoon loslaten.

Leidinggeven is loslaten. Dit betekent dus dat je geen tijd steekt in de uitvoering van de taken, maar in het faciliteren van je mensen om deze klus te kunnen doen. En mocht je Simone niet vertrouwen, geef haar dan niet de klus. Iemand iets toevertrouwen betekent dat je hem vraagt of hij het wil doen en kan doen en vervolgens laat je het los. Want zodra je nog blijft controleren wordt de ander nooit eigenaar en kom jij nooit een stap verder.

Leidinggeven zonder 'manager' te worden

Lees hét boek voor leidinggevenden
boektip
Deel dit artikel op je socials
Facebook
Twitter
LinkedIn

Relevante artikelen

Afbeelding van het beste boek over leidinggeven

Tips voor Leiders: Dienend Leiderschap

Wat is dienend leiderschap? Wat is dienend leiderschap? Wat is het verschil tussen een manager en een leidinggevende? Waarom bereik je meer met leidinggeven zonder macht? In het boek ‘Van Vakmanschap naar Leiderschap’, legt de auteur Pieter van der Haak

Lees meer >>
Afbeelding horend bij de oplossingsgericht werken methodiek

Oplossingsgericht Werken Methodiek

Oplossingsgericht werken Methodiek is een Positieve benadering Oplossingsgericht werken is gebaseerd op principes uit de positieve psychologie. Als je goed oplet tijdens het volgen van een training of bij een door ons begeleid teamontwikkeltraject, dan merk je dat onze werkwijze

Lees meer >>
afbeelding over oplossingsgericht werken en veranderen

Tips voor Leiders: Oplossingsgericht Werken en Veranderen

Veranderen gaat makkelijker met Oplossingsgericht Werken Oplossingsgericht werken is dé manier om als leidinggevende verandering op gang te brengen vanuit een positieve grondhouding. Zeker in deze tijd is wendbaarheid belangrijk en die wendbaarheid wordt groter als je een oplossingsgerichte houding

Lees meer >>
afbeelding van de brugwachter die wordt ontslagen

HRM nieuwe stijl?

HRM nieuwe stijl nodig? Waar liggen mogelijkheden om jouw HR afdeling te verbeteren? Traditionele organisaties waarin managers sturen op cijfers en waarin het dogma “Meten = Weten” nog hoogtij viert zijn stapje voor stapje aan het verdwijnen. Dat is een

Lees meer >>
afbeelding over het maken van keuzes om eigenaarschap te ervaren

Eigenaarschap en Persoonlijke Doelen

Eigenaarschap tonen is durven te kiezen Eigenaarschap tonen in je leven betekent dat je doet wat je wilt, dat je je eigen kwaliteiten kunt inzetten en dat je dit doet vanuit een gevoel dat je duidelijk iets kunt betekenen voor anderen.

Lees meer >>
Afbeelding over hoe je talent kunt behouden in je organisatie

Talent behouden; tips voor HR

Waarom talent behouden juist nu belangrijker is dan ooit Enthousiaste professionals, hardwerkende loyale teamplayers en slimme jonge mensen met ambitie en talent. Je hebt ze allemaal hard nodig. Het zijn de mensen die in jouw organisatie het verschil kunnen maken

Lees meer >>
afbeelding die symbool staat voor een positief leerklimaat

Talent behouden dankzij een positieve leercultuur

Talent behouden door een positieve leercultuur Een krappe arbeidsmarkt en een snel veranderende omgeving. Dat betekent zorgen dat je de beste mensen aan boord weet te houden en te bouwen aan sterke teams. Hoe behoud je de talenten in jouw

Lees meer >>
afbeelding van een jonge vrouw met een laptop van een artikel over werkgeluk

Werkgeluk

Wat moeten we met het begrip Werkgeluk? Werkgeluk vind ik eigenlijk een beetje een jeukwoord. Werk mag toch ook gewoon af en toe even zwaar zijn. Moeten we echt gelukkig worden van ons werk? Is werkgeluk misschien zelfs iets om

Lees meer >>

Op de hoogte blijven?

Regelmatig de nieuwste artikelen en updates ontvangen? Schrijf je in!

Zelfscan Groeimindset

Hoe open sta jij zelf voor groei en ontwikkeling? Doe de zelftest en ontdek het direct!

Even meedenken?

Wij denken graag met je mee om te zoeken naar passende (maatwerk) oplossingen. Stel hieronder je vraag en wij nemen contact met je op.
p&a blog logo
Vind je ons aanbod of een van onze artikelen leuk? Laat het weten!
Nieuwsbrief
Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang regelmatig interessante artikelen en updates!
Copyright © 2023 Studio Progressus, All rights reserved. Powered by Studio Progressus.