Tips voor Leiders: Werk niet te hard

arrow_1.png
afbeelding over hardwerkende manager die pizza's eet op het werk

Te hard werken is niet goed voor jezelf en al helemaal niet voor je team

praktijkverhaal:

Lessons learned van een hardwerkende manager

Veel managers hebben de neiging om hard te werken en veel problemen op te lossen. Heel erg prettig voor het topmanagement, maar niet echt bevorderlijk voor het creëren van eigenaarschap op de werkvloer. Managers die zelf problemen oplossen zijn op de langere termijn niet altijd een zegen voor de rest van de organisatie. Maar gelukkig zijn er veel managers die ook leren van hun ervaringen om uiteindelijk de stap van traditioneel management naar nieuw leiderschap te kunnen maken.

In gesprek met een ambitieuze zorgmanager

Onlangs sprak ik met een zorgmanager. Een ambitieuze jonge dame die slim is, hard kan werken en verstand heeft van haar vak. Ze vertelde hoe ze in haar vorige managementfunctie vol energie overal op dook. Samen met een collega-manager maakte ze vele uren. Ze genoot van haar werk, was super druk en boekte veel vooruitgang. Het kantoor was na 17.00 uur meestal volledig uitgestorven, alleen de managers waren nog aan het werk. Ze zei:

Hard werken als manager, waar doe je het voor?

Totdat één van haar medewerkers tegen haar zei:

Ze werd eerst boos want ze dacht, ik doe het toch allemaal voor jullie?! Maar het werkelijke besef kwam pas een dag later. “Juist doordat ik zo hard werkte kwam ik niet toe aan een beetje menselijk contact met mijn teamleden. Onlangs hoorde ik de uitspraak; een boer kent zijn koeien beter dan de meeste managers zijn personeel. En dat was heel erg op mij van toepassing. Ik was hartstikke moe, maakte enorm veel uren, maar niemand in mijn team die ik meenam in dat harde werken. Ze zagen mij slechts als iemand die snel carrière wilde maken en voortdurend met het hogere management belangrijk aan het doen was. En dat was waar, ik zat overal bij en kon niets loslaten. Gewoon omdat ik het belangrijk vond dat het goed zou gebeuren. Maar wat bereikte ik daar uiteindelijk mee?”

“Ik doe het toch allemaal voor jullie?!”

Toen ze ziek werd bleek er niemand te zijn die contact met haar opnam om te vragen hoe het met haar ging. Haar taken werden door een ad interim vakspecialist overgenomen. Ze besloot dat het tijd werd voor een nieuwe stap, waarin ze de lessen uit haar vorige managementfunctie meenam.

Ontwikkel je Mindset en Skills

Trainingen - Inspiratiesessies - Elearning
Sterke Mensen

Een nieuwe start, minder hard werken

Ze werkt nu in een managementfunctie binnen een zorginstelling. “Toen ik hier binnenkwam waren er meerdere leidinggevenden voor mij geweest en de laatste had zich naar het MT steeds nogal negatief uitgelaten over de afdeling. Ik trof een groep van ongeveer 35 medewerkers aan met daarbinnen allerlei eilandjes. Er werd vooral veel over elkaar gesproken en weinig met elkaar. Klagen geschiedde middels diverse Appgroepjes, afspraken werden niet nagekomen en er was geen goede relatie met de andere afdelingen binnen onze organisatie.”

Ze besloot een bijeenkomst te organiseren waarin ze openlijk aangaf wat de beelden van het MT waren over de afdeling. “Ik heb daarbij gezegd dat ik niet kon beoordelen of het allemaal klopte, maar dat de beelden er wel waren. Ik gaf aan dat ik graag wilde helpen om hier iets aan te doen en vroeg of zij hier ook iets aan wilden veranderen”. Daarmee maakte ze afdeling probleemeigenaar.

De verbindende schakel

Vanuit dat vertrekpunt werden drie hoofddoelen gekozen waar ze iets mee wilden. Vervolgens werd dit opgepakt door groepjes. “Ik ben niet in de valkuil gestapt om voorzitter te worden van die groepjes. De groepen hebben ieder hun eigen voorzitter gekozen en ik schuif aan als een soort verbindende schakel tussen de groepjes”.

Op de handen zitten

“Natuurlijk, het bloed kruipt waar het niet gaan kan en ik heb soms erg de neiging om toch bepaalde zaken op mijn schouders te nemen. Soms hoor ik die verbetergroepjes bezig met een thema en dan denk ik bijvoorbeeld; ga daar eens kijken of doe dit of doe dat, maar ik heb geleerd om dan toch op mijn handen te zitten. Voor je het weet neem je het over en dan gaat iedereen vervolgens naar jou zitten kijken of op jou zitten wachten. Als je Eigenaarschap wilt creëren betekent dit dat je los moet laten, dat je mensen vertrouwt en dat je nooit problemen overneemt van mensen die prima zelf in staat zijn het op te lossen.”

“Ik heb soms erg de neiging om toch bepaalde zaken op mijn schouders te nemen”

Een veilige sfeer creëren

“Mijn rol is het scheppen van duidelijkheid. Duidelijkheid over de gewenste richting en duidelijkheid die gaan over de dagelijks gang van zaken zoals bijvoorbeeld het omgaan met verzuim over verlofuren en andere randvoorwaarden die nodig zijn om de dagelijkse routine niet te frustreren. Ik heb op alle mogelijke fronten de maximale transparantie gecreëerd. Iedereen weet goed waar hij of zij aan toe is. Dat zorgt voor een veilige sfeer. En als er iemand is die buiten de kaders komt dan zit ik daar dus ook streng en direct bovenop. Daar moesten ze wel aan wennen, maar dat wordt uiteindelijk wel als eerlijk ervaren.

Uitdagingen voor managers

Wat ze soms nog wel moeilijk vindt is als iemand haar integriteit in twijfel trekt. Dat hij of zij haar ondanks al haar inspanningen toch niet vertrouwt. “Maar ik kan dat wel steeds beter bij die ander laten. Het gaat niet over mij, denk ik dan. Het gaat over jou. Vertrouwen kun je niet afdwingen en als iemand mij niet vertrouwt dan is dat zijn eigen keuze.”

Heb jij een groeimindset?

Doe de groeimindeset scan en ontdek hoe het zit bij jou
Vrijblijvend

Feedback geven en ontvangen

Een andere uitdaging binnen haar team is het beter omgaan met feedback. Men vindt het nog steeds lastig om kritische noten te laten horen over elkaar. “We voeren bijvoorbeeld jaargesprekken met behulp van de 360 graden methode. Er moeten dan twee naaste collega’s iets zeggen en ik zeg iets over die ander. En de collega’s zeggen eigenlijk altijd alleen maar positieve dingen. Ze vinden dat moeilijk, daar moet ik nog iets mee. Maar zo blijven er natuurlijk altijd weer nieuwe uitdagingen.”

In balans

Door de lessen die ze heeft geleerd in haar vorige functie pakt ze haar rol als manager nu heel anders op. “Ik heb nu een gezin en die klagen niet over dat ik iedere avond nog aan het werk ben of op zondagavond mijn mailbox aan het lezen ben. Het is mooi in balans nu. Geen pizzadozen meer…”

N.B. Geef jij ook leiding en herken je het gevoel van zelf steeds hard aan de kar trekken en ben je toe aan een heroriëntatie op jouw rol? Lees dan het boek Van Vakmanschap naar Leiderschap.

Leidinggeven zonder 'manager' te worden

Lees hét boek voor leidinggevenden
boektip
Deel dit artikel op je socials
Facebook
Twitter
LinkedIn

Relevante artikelen

Afbeelding van het beste boek over leidinggeven

Tips voor Leiders: Dienend Leiderschap

Wat is dienend leiderschap? Wat is dienend leiderschap? Wat is het verschil tussen een manager en een leidinggevende? Waarom bereik je meer met leidinggeven zonder macht? In het boek ‘Van Vakmanschap naar Leiderschap’, legt de auteur Pieter van der Haak

Lees meer >>
Afbeelding horend bij de oplossingsgericht werken methodiek

Oplossingsgericht Werken Methodiek

Oplossingsgericht werken Methodiek is een Positieve benadering Oplossingsgericht werken is gebaseerd op principes uit de positieve psychologie. Als je goed oplet tijdens het volgen van een training of bij een door ons begeleid teamontwikkeltraject, dan merk je dat onze werkwijze

Lees meer >>
afbeelding over oplossingsgericht werken en veranderen

Tips voor Leiders: Oplossingsgericht Werken en Veranderen

Veranderen gaat makkelijker met Oplossingsgericht Werken Oplossingsgericht werken is dé manier om als leidinggevende verandering op gang te brengen vanuit een positieve grondhouding. Zeker in deze tijd is wendbaarheid belangrijk en die wendbaarheid wordt groter als je een oplossingsgerichte houding

Lees meer >>
afbeelding van de brugwachter die wordt ontslagen

HRM nieuwe stijl?

HRM nieuwe stijl nodig? Waar liggen mogelijkheden om jouw HR afdeling te verbeteren? Traditionele organisaties waarin managers sturen op cijfers en waarin het dogma “Meten = Weten” nog hoogtij viert zijn stapje voor stapje aan het verdwijnen. Dat is een

Lees meer >>
afbeelding over het maken van keuzes om eigenaarschap te ervaren

Eigenaarschap en Persoonlijke Doelen

Eigenaarschap tonen is durven te kiezen Eigenaarschap tonen in je leven betekent dat je doet wat je wilt, dat je je eigen kwaliteiten kunt inzetten en dat je dit doet vanuit een gevoel dat je duidelijk iets kunt betekenen voor anderen.

Lees meer >>
Afbeelding over hoe je talent kunt behouden in je organisatie

Talent behouden; tips voor HR

Waarom talent behouden juist nu belangrijker is dan ooit Enthousiaste professionals, hardwerkende loyale teamplayers en slimme jonge mensen met ambitie en talent. Je hebt ze allemaal hard nodig. Het zijn de mensen die in jouw organisatie het verschil kunnen maken

Lees meer >>
afbeelding die symbool staat voor een positief leerklimaat

Talent behouden dankzij een positieve leercultuur

Talent behouden door een positieve leercultuur Een krappe arbeidsmarkt en een snel veranderende omgeving. Dat betekent zorgen dat je de beste mensen aan boord weet te houden en te bouwen aan sterke teams. Hoe behoud je de talenten in jouw

Lees meer >>
afbeelding van een jonge vrouw met een laptop van een artikel over werkgeluk

Werkgeluk

Wat moeten we met het begrip Werkgeluk? Werkgeluk vind ik eigenlijk een beetje een jeukwoord. Werk mag toch ook gewoon af en toe even zwaar zijn. Moeten we echt gelukkig worden van ons werk? Is werkgeluk misschien zelfs iets om

Lees meer >>

Op de hoogte blijven?

Regelmatig de nieuwste artikelen en updates ontvangen? Schrijf je in!

Zelfscan Groeimindset

Hoe open sta jij zelf voor groei en ontwikkeling? Doe de zelftest en ontdek het direct!

Even meedenken?

Wij denken graag met je mee om te zoeken naar passende (maatwerk) oplossingen. Stel hieronder je vraag en wij nemen contact met je op.
Logo-PA-nieuw (1)
Vind je ons aanbod of een van onze artikelen leuk? Laat het weten!
Nieuwsbrief
Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang regelmatig interessante artikelen en updates!
Copyright © 2023 Studio Progressus, All rights reserved. Powered by Studio Progressus.