Lego Serious Play

Omschrijving

Wil je tijdens je teamuitje met elkaar in gesprek maar heb je geen behoefte aan een urenlange praatsessie? Dan is de LEGO® SERIOUS PLAY® methode hiervoor een heel mooi middel om met elkaar op een effectieve manier in gesprek te gaan.

De kracht van Lego

De kracht van LEGO SERIOUS PLAY is dat iedereen (niemand uitgezonderd) met behulp van de LEGO-steentjes zijn kennis en mening in brengt in een bijeenkomst. Het is niet alleen een speelse, maar ook een bewezen en zeer effectieve methode!

De LEGO-Groep ontwikkelde LEGO® SERIOUS PLAY®oorspronkelijk als een methode om mensen in het bedrijfsleven te helpen hun ideeën over visie en strategie onder woorden te brengen en vorm te geven. Ondertussen heeft de methodiek allerlei toepassingen en is met name erg effectief gebleken als hulpmiddel bij teamontwikkeling.

Op speelse manier inzicht vergroten in serieuze vraagstukken
Versneller om samen tot de kern te komen
Activerend en verhelderende methode

Relevante informatie

Lego leent zich ook heel goed voor spelsimulaties waarbij het legomateriaal als een soort maquette van de werkelijkheid wordt gebruikt. Zo ontwikkelen we op dit moment een zogenaamde Table Top Lego Game voor politieagenten in opleiding. Samen met het Politie Dienstencentrum werken we een scenario uit van een incident waarna de cursisten letterlijk ter plekke aankomen met hun lego-auto op een speciaal ontwikkeld spelbord van een park ergens in een fictieve plaats. Het spelbord is een mooi vormgegeven plattegrond en op het bord staat bijvoorbeeld een hotel en een winkel uit bestaande lego-sets. De politie komt ‘ter plekke’ en moet allerlei besluiten nemen waarvan de gevolgen daarna zichtbaar worden op het lego speelbord. Op zo’n manier komt een politie incident veel meer tot leven dan wanneer je dit  alleen maar in je hoofd moet afspelen. Binnen de Politie had men al enige ervaring met het inzetten van Lego. Jump Serious Games is gevraagd om dit verder te professionaliseren. Een dankbare en leuke klus om te doen en we doen dit samen met een team enthousiaste lego-fans en politievakmensen!

 

Voor teams die integraal of end-to-end moeten leren samenwerken

Voor zij die tijdens je teamuitje met elkaar in gesprek maar geen behoefte hebben aan een urenlange praatsessie. Dan is de LEGO® SERIOUS PLAY® methode hiervoor een heel mooi middel om met elkaar op een effectieve manier in gesprek te gaan.

LEGO® SERIOUS PLAY® is een werkvorm die staat voor ‘Serious Fun’. Op een speelse manier helpt het inzicht te vergroten in serieuze vraagstukken, door de collectieve verbeeldingskracht aan te spreken. Tijdens een workshop komt ieders perspectief aan bod. Je hoort de verschillende invalshoeken en komt uiteindelijk tot een samenhangend geheel. De ideale werkvorm om op een leuke manier snel tot de essentie te komen tijdens een visiedag, workshop of teamsessie.

Kortom: wil je op een andere manier in gesprek met elkaar rond een belangrijk thema? Dan is het inzetten van Lego een mooie versneller om samen tot de kern te komen.

Vraagstukken die besproken kunnen worden tijdens dit teamuitje:

 • Wat is onze toekomstvisie en de strategie voor de komende jaren?
 • Vanuit welke kernwaarden willen we samenwerken?
 • Wat is onze “WHY” of onze Bedoeling?
 • Wat moeten we doen om het zelfsturend of zelforganiserend vermogen van ons team te verbeteren?
 • Wat is ieders rol en toegevoegde waarde binnen het team?
 • Hoe verbeteren we onze klantgerichtheid?
 • Waar staan we als team en waar gaan we naar toe?
 • Wat zijn sterke/zwakke punten en welke kansen/bedreigingen zien we op ons afkomen (SWOT-analyse)?
 • Hoe verbeteren we de relaties tussen de verschillende afdelingen?
 • Hoe zorgen we voor meer verbinding en betrokkenheid?
 • Hoe creëren we als MT meer eigenaarschap op de werkvloer?
 • Wat moeten we doen om als team steeds sterker te worden?
 

Voor teams die integraal of end-to-end moeten leren samenwerken

Minimaal 6 personen

Onder andere deze organisaties gingen je voor:

Logo-PA-nieuw (1)
Wil je ons volgen op social media? Maak dan gebruik van onderstaande button!
Nieuwsbrief
Schrijf je in en ontvang regelmatig interessante artikelen en updates!
Logo-PA-nieuw (1)
Wil je ons volgen op social media? Maak dan gebruik van onderstaande button!
Nieuwsbrief
Schrijf je in en ontvang regelmatig interessante artikelen en updates!

Laat uw gegevens achter, dan komen wij spoedig bij je terug.