Vertrouwensgame: Reality Check

Omschrijving

Dit spel is gebaseerd op het zogenaamde Prisoner’s Dilemma. Als de spelers elkaar 100% vertrouwen dan is kiezen voor het collectieve belang de beste optie. Als spelers kiezen voor het eigen belang dan leidt dat uiteindelijk alleen maar tot verliezers.

Dit dilemma is ‘verpakt’ in een spelsituatie zodat ze het echt kunnen ervaren.

Deze ervaring biedt vervolgens tal van mogelijkheden om het thema vertrouwen verder te verkennen in de eigen werksituatie.

Ervaar het effect van vertrouwen
Leer hoe je vertrouwen kunt winnen of verliezen
Zeer geschikt om na het spel het gesprek over vertrouwen en samenwerken op gang te brengen

Relevante informatie

Prisoner’s Dilemma

Dit spel is gebaseerd op het zogenaamde Prisoner’s Dilemma. Dit is een bekend principe waarbij een dilemma wordt ingebracht die gaat over de afweging om te kiezen voor het eigenbelang of het collectieve belang. Als de spelers elkaar 100% vertrouwen dan is kiezen voor het collectieve belang de beste optie. Als spelers kiezen voor het eigen belang dan leidt dat uiteindelijk alleen maar tot verliezers.

Dit dilemma is ‘verpakt’ in een spelsituatie zodat ze het echt kunnen ervaren. De spelers worden verdeeld over vier teams. Ieder team vertegenwoordigt een schapenboerderij. De schapenboerderijen maken gebruik van gezamenlijke weidegronden waar ze hun schapen op laten grazen. Afhankelijk van het soort schaap dat ze per jaar laten grazen is er geld te verdienen aan wol en aan schapenvlees. Slagen zij in om door goed samen te werken een zo gunstig mogelijke opbrengst te realiseren?

Het thema Vertrouwen op de agenda krijgen

Door de ervaring die de deelnemers aan deze game hebben opgedaan wordt het heel goed mogelijk om het thema vertrouwen verder met elkaar te verdiepen.  Of om met elkaar te zoeken naar de gezamenlijke bedoeling om de verbinding tussen afdelingen of subgroepen bijvoorbeeld te verbeteren.

N.B. deze game wordt ook gebruikt voor trainingen over onderhandelen om deelnemers te leren zoeken naar een win/win situatie.

Voor teams die integraal of end-to-end moeten leren samenwerken

 • De deelnemers leren dat er meer te winnen is indien men het collectieve belang verkiest boven het individuele belang.
 • Ze ervaren hoe lastig het is om vertrouwen te winnen en hoe makkelijk het vertrouwen kan verdwijnen (Vertrouwen komt te voet en gaat te paard).
 • De ervaring leidt vervolgens tot een goed gesprek over vertrouwen in het team of in de organisatie. Bovendien helpt het om in het eigen team de dilemma’s tussen eigen belang en collectief belang in beeld te krijgen met elkaar.

Voor teams, professionals of afdelingen die

 • willen onderzoeken hoe ze beter kunnen samenwerken vanuit vertrouwen
 • willen ervaren wat vertrouwen of het gebrek eraan voor consequenties heeft
 • willen leren hoe ze op zoek kunnen gaan naar win/win situaties
 • het collectieve belang / de gezamenlijke bedoeling willen verduidelijken

Dit spel kan worden gespeeld door 8 tot 20 deelnemers. De deelnemers worden verdeeld over vier teams die vervolgens met elkaar gaan spelen.

 
 1. Voor de begeleiding is één spelbegeleider nodig die het spel leidt en de score bijhoudt. Eventueel kan de spelbegeleider een deelnemer aanwijzen om de scores bij te houden.

   

Als je wilt dan kunnen wij het spel ook voor jou begeleiden.

Het spel zelf duurt ca. 30 minuten tot een uur (bij meer deelnemers is er meer overleg nodig). Reserveer een tijdsblok van minimaal 1 tot 1 ½ uur om tijd te kunnen nemen voor een goede nabespreking waarin je de transfer kunt maken naar de dagelijkse praktijk.

 

De spelers spelen twee spelrondes. De leerervaringen uit ronde 1 kunnen ze dus gebruiken om het in de volgende ronde (nog) beter te doen.

 • Spelbord met daarbij “geldstukken”
 • Informatiekaarten per team
 • Bordjes om keuzes te maken per ronde
 • Scoreformulier
 • Spelbegeleidingsmap met speluitleg en tips voor de begeleider voor mogelijke interventies en transfer naar de praktijk
 • Het spel is prachtig vorm gegeven en wordt geleverd in een stevige handzame koffer

Onder andere deze organisaties gingen je voor:

Logo-PA-nieuw (1)
Wil je ons volgen op social media? Maak dan gebruik van onderstaande button!
Nieuwsbrief
Schrijf je in en ontvang regelmatig interessante artikelen en updates!

Laat uw gegevens achter, dan komen wij spoedig bij je terug.