Een gebrek aan betrokkenheid in teams zie je bijvoorbeeld als er na een genomen besluit door de teamleden toch anders wordt gehandeld dan is afgesproken. We zeggen ‘ja’, maar doen ‘nee’. Hoe komt dit? Hoe kan het dat samenwerken wordt gefrustreerd? In dit artikel zoomen we in op het thema Betrokkenheid en we maken gebruik van de inzichten van Lencioni.
Geen zeggenschap = geen betrokkenheid
Is het omdat niemand iets durft te zeggen of is het misschien omdat men een gevoel heeft dat er toch niet echt wordt geluisterd naar afwijkende meningen. Met andere woorden; je mag wel meepraten, maar je wordt niet echt volledig betrokken bij de besluitvorming.
Een zorgvuldig besluitvormingsproces is een belangrijke voorwaarde voor betrokkenheid. Want hoe betrokken voel jij je, wanneer je niet echt bent meegenomen in de gekozen aanpak of een genomen besluit?
Als in het besluitvormingsproces alle invalshoeken serieus onderzocht zijn, en naar ieders opvatting is geluisterd, zal een besluit beter gedragen worden. Zelfs als dat besluit niet overeenstemt met jouw eerste voorkeur. Hiermee komen we terecht bij de derde frustratie van teamwork volgens Lencioni (zie artikel hieronder).
Behalve dat mensen soms niet echt mee mogen praten over de te nemen besluiten speelt er nog iets. In hoeverre zijn de teamleden namelijk intrinsiek gemotiveerd om de teamdoelstellingen te helpen realiseren. Dat is een lastige. Intrinsieke motivatie kun je bij jouw collega namelijk niet vergroten, alleen aanboren.
Wij helpen jou met het bouwen van sterke teams
Aanboren van motivatie
Motivatie om iets op te pakken, om er eigenaarschap bij te ervaren, ontstaat als je werk doet dat optimaal aansluit bij datgene wat je kunt, wat je graag wilt doen en waarvan je het gevoel hebt dat je echt iets toe kunt voegen. Dus is het belangrijk om binnen teams in kaart te brengen over welke talenten ieder teamlid beschikt. Vervolgens is het de kunst om die taken bij elkaar te beleggen die het beste matchen bij ieders kwaliteiten en wensen.
Natuurlijk blijft er dan altijd iets over; klussen waar niemand echt op zit te wachten. Wij noemen dat ‘Corvee’ en dat verdeel je over de teamleden. Dat moet gewoon gebeuren en daar draag je gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor. Belangrijk is om hier heel open en duidelijk over te zijn. Verdeel deze ‘lasten’ eerlijk over de teamleden en doe er niet te moeilijk over.
Corvee hoort er bij…
Toen mijn zoon een aantal weken op een groot zeilschip voer, met een groep leeftijdsgenoten hadden zij elke dag van 4 tot 5 ‘happy hour’. Dit betekende het schip poetsen. Ieder pakte een klusje op en onder het genot van keiharde muziek maakten ze er een gezellige boel van. Zelfs corvee kan dan nog leuk zijn.
Eigenaarschap of wie zorgt dat het goed komt?
Vanuit een gebrek aan betrokkenheid mijden teamleden het nemen van verantwoordelijkheid. In welke mate wil jij (persoonlijk) risico nemen voor een plan wat je niet van harte steunt? Hoe kritisch ben je dan op je eigen gedrag, en op dat van collega’s?
Als je je betrokken voelt en het werk aansluit bij jouw drijfveren of talenten ben je ook meer geneigd om eigenaarschap te tonen voor je eigen gedrag. Bovendien zal je, als je je gezamenlijk verantwoordelijk voelt, ook eerder een ander aanspreken op zijn of haar gedrag en bijdrage aan het teamresultaat.
Teamwork wordt steeds belangrijker in onze samenleving. Lencioni heeft daar belangrijke dingen over geschreven in zijn veel gelezen boek over de Vijf frustraties van Teamwork.
We kunnen als team zoveel meer dan als een groep losse individuen. Investeren in on derling vertrouwen, slim verdelen van taken en zorgen dat iedereen maximaal betrokken is maakt dat je hier als team tot prachtige resultaten kunt komen. Resultaten waar ieder teamlid trots over zal vertellen. Dat hebben we mooi gedaan mensen!