Lencioni over Teamwork en Betrokkenheid

pijl
Afbeelding over de frustraties van teamwork volgens Lencioni

Een gebrek aan betrokkenheid in teams zie je bijvoorbeeld als er na een genomen besluit door de teamleden toch anders wordt gehandeld dan is afgesproken. We zeggen ‘ja’, maar doen ‘nee’. Hoe komt dit? Hoe kan het dat samenwerken wordt gefrustreerd? In dit artikel zoomen we in op het thema Betrokkenheid en we maken gebruik van de inzichten van Lencioni.

Geen zeggenschap = geen betrokkenheid

Is het omdat niemand iets durft te zeggen of is het misschien omdat men een gevoel heeft dat er toch niet echt wordt geluisterd naar afwijkende meningen. Met andere woorden; je mag wel meepraten, maar je wordt niet echt volledig betrokken bij de besluitvorming.

Teamtraining Lencioni

Pas Lencioni toe en bouw een sterk, hecht en effecief team
topteams

Een zorgvuldig besluitvormingsproces is een belangrijke voorwaarde voor betrokkenheid. Want hoe betrokken voel jij je, wanneer je niet echt bent meegenomen in de gekozen aanpak of een genomen besluit?

Als in het besluitvormingsproces alle invalshoeken serieus onderzocht zijn, en naar ieders opvatting is geluisterd, zal een besluit beter gedragen worden. Zelfs als dat besluit niet overeenstemt met jouw eerste voorkeur. Hiermee komen we terecht bij de derde frustratie van teamwork volgens Lencioni (zie artikel hieronder).

Behalve dat mensen soms niet echt mee mogen praten over de te nemen besluiten speelt er nog iets. In hoeverre zijn de teamleden namelijk intrinsiek gemotiveerd om de teamdoelstellingen te helpen realiseren. Dat is een lastige. Intrinsieke motivatie kun je bij jouw collega namelijk niet vergroten, alleen aanboren.

Wij helpen jou met het bouwen van sterke teams

Al meer dan 25 jaar ervaring
Sterke Teams

Aanboren van motivatie

Motivatie om iets op te pakken, om er eigenaarschap bij te ervaren, ontstaat als je werk doet dat optimaal aansluit bij datgene wat je kunt, wat je graag wilt doen en waarvan je het gevoel hebt dat je echt iets toe kunt voegen. Dus is het belangrijk om binnen teams in kaart te brengen over welke talenten ieder teamlid beschikt. Vervolgens is het de kunst om die taken bij elkaar te beleggen die het beste matchen bij ieders kwaliteiten en wensen.

Natuurlijk blijft er dan altijd iets over; klussen waar niemand echt op zit te wachten. Wij noemen dat ‘Corvee’ en dat verdeel je over de teamleden. Dat moet gewoon gebeuren en daar draag je gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor. Belangrijk is om hier heel open en duidelijk over te zijn. Verdeel deze ‘lasten’ eerlijk over de teamleden en doe er niet te moeilijk over.

Corvee hoort er bij…

Toen mijn zoon een aantal weken op een groot zeilschip voer, met een groep leeftijdsgenoten hadden zij elke dag van 4 tot 5 ‘happy hour’. Dit betekende het schip poetsen. Ieder pakte een klusje op en onder het genot van keiharde muziek maakten ze er een gezellige boel van. Zelfs corvee kan dan nog leuk zijn.

Eigenaarschap of wie zorgt dat het goed komt?

Vanuit een gebrek aan betrokkenheid mijden teamleden het nemen van verantwoordelijkheid.  In welke mate wil jij (persoonlijk) risico nemen voor een plan wat je niet van harte steunt? Hoe kritisch ben je dan op je eigen gedrag, en op dat van collega’s?

Als je je betrokken voelt en het werk aansluit bij jouw drijfveren of talenten ben je ook meer geneigd om eigenaarschap te tonen voor je eigen gedrag. Bovendien zal je, als je je gezamenlijk verantwoordelijk voelt, ook eerder een ander aanspreken op zijn of haar gedrag en bijdrage aan het teamresultaat.

Teamwork wordt steeds belangrijker in onze samenleving. Lencioni heeft daar belangrijke dingen over geschreven in zijn veel gelezen boek over de Vijf frustraties van Teamwork.

afbeelding van boek van Lencioni

We kunnen als team zoveel meer dan als een groep losse individuen. Investeren in on derling vertrouwen, slim verdelen van taken en zorgen dat iedereen maximaal betrokken is maakt dat je hier als team tot prachtige resultaten kunt komen. Resultaten waar ieder teamlid trots over zal vertellen. Dat hebben we mooi gedaan mensen!

Meer lezen of gewoon aan de slag met het verbeteren van de teamprestaties?

Wij helpen jou met het bouwen van sterke teams

Al meer dan 25 jaar ervaring
Sterke Teams

Ben jij trainer of (team)coach?

Check Jump Serious Games en verbeter de impact van jouw training door actieve werkvormen en serious games
Jouw toolbox
Deel dit artikel op je socials
Facebook
Twitter
LinkedIn

Relevante artikelen

Afbeelding over samenwerken en vertrouwen

Vertrouwen op nummer 1 als succesfactor bij samenwerken

Over Samenwerken, Vertrouwen en Psychologische Veiligheid Een gebrek aan vertrouwen is de meest fundamentele frustratie als het gaat om samenwerken in teams. De laatste tijd zien we dit thema steeds vaker terug, vooral in relatie met het thema psychologische veiligheid.

Lees meer >>
afbeelding van inchecken bij teamoverleg

Inchecken als eerste stap bij het teamoverleg

5 redenen voor inchecken bij een effectief overleg Ken je dat? Je begint het teamoverleg, kijkt eens rond en het valt je op dat sommige teamleden nog wat dromerig voor zich uit zitten te staren. Ze zijn weliswaar fysiek aanwezig,

Lees meer >>
Een afbeelding van een sterk team

Een leercultuur is kenmerkend voor sterke teams

Leercultuur is kenmerkend voor Sterke teams  Waarom zijn sommige overheidsorganisaties succesvol en slagvaardig terwijl anderen niet verder komen dan middelmatigheid? Waarom presteren sommige organisaties structureel beter dan hun concurrenten? Wat is het verschil tussen middelmatige teams en succesvolle teams? Het grote

Lees meer >>
afbeelding over de onderstroom in teams en de slechte werksfeer

Slechte werksfeer; kijk naar de onderstroom

Slechte werksfeer effectief aanpakken vanuit de onderstroom Een slechte werksfeer voel je wel, maar je ziet het niet direct. Mensen maken bijvoorbeeld grapjes waarvan je vermoedt dat er nog iets onder zit. Kritiek wordt nooit rechtstreeks geuit maar wordt vaak

Lees meer >>
afbeelding die laat zien dat spelen helpt bij het ontwikkelen van een positieve leercultuur

Wat is een positieve leercultuur

Wat is een positieve leercultuur? Een positieve leercultuur is een werkomgeving waarin team- of organisatieleden iedere dag in staat zijn om het beste in elkaar naar boven te brengen. Dit ontstaat door de aanwezigheid van een collectieve groeimindset en de

Lees meer >>
afbeelding die gaat over feedforward

Feedforward methode voor sterke teams

Wat is is de feedforward methode? De feedforward methode is er op gericht om gevraagde adviezen of tips met elkaar te delen met als doel er samen beter van te worden. Het is geïntroduceerd door Marshall Goldsmith, een Leiderschapscoach in

Lees meer >>
afbeelding van een zelfsturend team

Zelfsturend team; mythe of mogelijkheid?

Zelfsturend team; bestaan ze wel? Zelfsturende teams, bestaan ze, of was het een tijdelijk trend die inmiddels is overgewaaid? Tijdens de Coronacrisis bleek dat sommige managers veel minder toegevoegde waarde hadden dan ze aanvankelijk dachten. Ze keken niet dagelijks mee

Lees meer >>

Op de hoogte blijven?

Regelmatig de nieuwste artikelen en updates ontvangen? Schrijf je dan in!

Lencioni Teamscan

Hoe goed functioneert jouw team? Ontdek het in vijf minuten door het invullen van de Lencioni Teamscan.

Even meedenken?

Heb je een vraag of een specifieke wens? Laat het weten, we denken graag met je mee om een passende oplossing te vinden.
p&a blog logo
Vind je ons aanbod of een van onze artikelen leuk? Laat het weten!
Nieuwsbrief
Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang regelmatig interessante artikelen en updates!
Copyright © 2023 Studio Progressus, All rights reserved. Powered by Studio Progressus.