Lencioni; 5 frustraties bij samenwerken

arrow_1.png
Afbeelding over de frustraties van teamwork volgens Lencioni

Lencioni benoemt 5 frustraties rondom samenwerken

In dit artikel beschrijf ik de vijf frustraties volgens Lencioni als het gaat om samenwerken. Een beetje somber misschien want jarenlang lezen we al in diverse boeken dat teams de toekomst zijn, dat teams het verschil maken en dat werken in teams de sleutel tot succes is. De mens is zover gekomen omdat hij zo goed kan samenwerken. Samen maken we een verschil. In de hedendaagse literatuur spreekt men over begrippen als Teaming, Zelfsturende teams, High Performing Team en andere mooie kreten. We huren coaches van succesvolle sportteams in om ons te vertellen hoe we dat doen; top teams bouwen. Investeren in de samenwerking.

En ook wij, van P&A  zijn ervan overtuigd dat het ‘in het team gebeurt’. Iets waar we echt in geloven. Onze klantbelofte luidt Sterkte Teams, Wendbare organisaties. Het een kan niet zonder het ander. Er gaat niets gebeuren in een organisatie als je dit niet vanuit de teams laat starten.

Samenwerken zonder frustraties

Teamwork dus, samenwerken. Maar hoe veel succes boeken teams nu eigenlijk? Hoe goed lukt het ons om teams echt ‘high performing’ te laten worden. Het slechte nieuws is; Eigenlijk kan het stukken beter. Het goede nieuws: als je dat weet dan kan je door te investeren in het samenwerken echt snel verbeteringen realiseren. Laten we dus even kijken naar de frustraties die er ook bij horen. Samenwerken is namelijk niet altijd een feest.

Frustraties tijdens het Samenwerken

Als je zoekt in de literatuur dan kom je vanzelf een keer uit bij één van de meest succesvolle boeken over samenwerken. Dat boek draagt de titel: De 5 frustraties van teamwork en is geschreven door Patrick Lencioni. Ik kom daar dadelijk even op terug.

Hoe sterk is jouw team?

Doe de Lencioni scan en ontdek hoe het zit bij jou zit.
Vrijblijvend

Herken je dit?

 • Teamleden laten hun eigen belang voorgaan op het teambelang.
 • Status en ego van sommige teamleden spelen een grote rol.
 • Bij veel teamleden ontbreekt een gevoel van eigenaarschap.
 • We accepteren een te lage output of kwaliteit.
 • We spreken elkaar niet aan op het nemen van verantwoordelijkheid voor het teamresultaat en ieders eigen bijdrage eraan.
 • Sommige teamleden tonen een lage inzet maar komen daar toch mee weg.
 • Onduidelijkheid over ieders betrokkenheid wordt geaccepteerd en niet open besproken.
 • We vermijden conflicten of er zijn juist terugkerende conflicten die nooit echt zo goed worden doorgesproken dat we er mee verder komen.
 • Het ontbreekt bij ons aan constructieve discussies waarin ruimte is voor verschillende ideeën of tegengestelde belangen.
 • Er lijkt ‘harmonie’ te heersen, maar dit is vooral omdat we conflicten vermijden.
 • In ons team is er weinig onderling vertrouwen.
 • We zijn niet echt open over wat ons persoonlijk bezig houdt en maken twijfels of fouten niet makkelijk bespreekbaar.

Ik kan nog wel even doorgaan natuurlijk en ongetwijfeld heb je zelf ook af en toe vergelijkbare ervaringen opgedaan. Zou het mogelijk zijn om al dit soort symptomen wat te clusteren is dan de vraag. Dat is precies wat Lencioni deed.

Lencioni onderscheidt vijf clusters van problemen

Na uitgebreid onderzoek ontdekte Lencionie vijf clusters van problemen die teams ervaren.

Dit zijn ze:

 1. Een gebrek aan vertrouwen
 2. Disfunctionele rollen
 3. Te weinig betrokkenheid
 4. Geen eigenaarschap
 5. Te weinig focus op teamresultaten
Afbeelding van het boek van lencioni de 5 frustraties van teamwork
Bestel dit boek bij Managementboek

Maar behalve de clustering ontdekte Lencioni ook dat de frustraties elkaar versterken en dat er een zekere rangorde is in deze thema’s.

Een rangorde in teamfrustraties

En dat is mooi want als je dit soort problemen in teams dus aan wilt pakken dan is die rangorde belangrijk. Bepaalde frustraties moeten eerst opgelost worden voordat de volgende frustratie aan de beurt is. Je zou het kunnen zien als een zekere voorwaardelijkheid; bepaalde ‘frustraties’ moeten eerst opgelost worden, voordat je met een volgend thema aan de gang kan gaan.

Schakel een Teamcoach in

Dus: leer als team eerst de frustraties herkennen en ga daarna met elkaar in de juiste volgorde deze frustraties te lijf. Tja, een goede teamcoach is bij zo’n ontwikkeltraject natuurlijk erg waardevol. Zij kan vanuit een onafhankelijke positie als objectieve buitenstaander het team echt verder helpen.

Wij helpen jou met het bouwen van sterke teams

Al meer dan 25 jaar ervaring
Sterke Teams

Het meest fundamentele aspect van effectief teamwork is Vertrouwen. Je leest hier meer over in het artikel ‘Teamwork en de kracht van Vertrouwen’.

Schrijf je direct in en mis niks over het thema 'Samenwerken'
Deel dit artikel op je socials
Facebook
Twitter
LinkedIn

Relevante artikelen

Afbeelding over samenwerken en vertrouwen

Vertrouwen op nummer 1 als succesfactor bij samenwerken

Over Samenwerken, Vertrouwen en Psychologische Veiligheid Een gebrek aan vertrouwen is de meest fundamentele frustratie als het gaat om samenwerken in teams. De laatste tijd zien we dit thema steeds vaker terug, vooral in relatie met het thema psychologische veiligheid.

Lees meer >>
afbeelding van inchecken bij teamoverleg

Inchecken als eerste stap bij het teamoverleg

5 redenen voor inchecken bij een effectief overleg Ken je dat? Je begint het teamoverleg, kijkt eens rond en het valt je op dat sommige teamleden nog wat dromerig voor zich uit zitten te staren. Ze zijn weliswaar fysiek aanwezig,

Lees meer >>
Een afbeelding van een sterk team

Een leercultuur is kenmerkend voor sterke teams

Leercultuur is kenmerkend voor Sterke teams  Waarom zijn sommige overheidsorganisaties succesvol en slagvaardig terwijl anderen niet verder komen dan middelmatigheid? Waarom presteren sommige organisaties structureel beter dan hun concurrenten? Wat is het verschil tussen middelmatige teams en succesvolle teams? Het grote

Lees meer >>
afbeelding over de onderstroom in teams en de slechte werksfeer

Slechte werksfeer; kijk naar de onderstroom

Slechte werksfeer effectief aanpakken vanuit de onderstroom Een slechte werksfeer voel je wel, maar je ziet het niet direct. Mensen maken bijvoorbeeld grapjes waarvan je vermoedt dat er nog iets onder zit. Kritiek wordt nooit rechtstreeks geuit maar wordt vaak

Lees meer >>
afbeelding die laat zien dat spelen helpt bij het ontwikkelen van een positieve leercultuur

Wat is een positieve leercultuur

Wat is een positieve leercultuur? Een positieve leercultuur is een werkomgeving waarin team- of organisatieleden iedere dag in staat zijn om het beste in elkaar naar boven te brengen. Dit ontstaat door de aanwezigheid van een collectieve groeimindset en de

Lees meer >>
afbeelding die gaat over feedforward

Feedforward methode voor sterke teams

Wat is is de feedforward methode? De feedforward methode is er op gericht om gevraagde adviezen of tips met elkaar te delen met als doel er samen beter van te worden. Het is geïntroduceerd door Marshall Goldsmith, een Leiderschapscoach in

Lees meer >>
afbeelding van een zelfsturend team

Zelfsturend team; mythe of mogelijkheid?

Zelfsturend team; bestaan ze wel? Zelfsturende teams, bestaan ze, of was het een tijdelijk trend die inmiddels is overgewaaid? Tijdens de Coronacrisis bleek dat sommige managers veel minder toegevoegde waarde hadden dan ze aanvankelijk dachten. Ze keken niet dagelijks mee

Lees meer >>

Op de hoogte blijven?

Regelmatig de nieuwste artikelen en updates ontvangen? Schrijf je dan in!

Lencioni Teamscan

Hoe goed functioneert jouw team? Ontdek het in vijf minuten door het invullen van de Lencioni Teamscan.

Even meedenken?

Heb je een vraag of een specifieke wens? Laat het weten, we denken graag met je mee om een passende oplossing te vinden.
Logo-PA-nieuw (1)
Vind je ons aanbod of een van onze artikelen leuk? Laat het weten!
Nieuwsbrief
Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang regelmatig interessante artikelen en updates!
Copyright © 2023 Studio Progressus, All rights reserved. Powered by Studio Progressus.