Leercultuur is kenmerkend voor Sterke teams
Waarom zijn sommige overheidsorganisaties succesvol en slagvaardig terwijl anderen niet verder komen dan middelmatigheid? Waarom presteren sommige organisaties structureel beter dan hun concurrenten? Wat is het verschil tussen middelmatige teams en succesvolle teams? Het grote geheim zit ‘m in de wijze waarop mensen in teams in staat zijn om voortdurend te blijven leren en ontwikkelen. Met andere woorden: of er sprake is van een Positieve Leercultuur.
Geen dag is hetzelfde
Als je de leercultuur gaat verbeteren binnen een team dan ontstaat er een sfeer waarin ruimte is om te blijven groeien, om fouten te kunnen maken, om nieuwe werkwijzen uit te proberen om zodoende sneller te kunnen reageren op veranderingen in onze omgeving.
Sneller reageren op veranderingen is een belangrijke teamkwaliteit in deze roerige periode waarin we ons allemaal bevinden. Geen dag is meer hetzelfde tegenwoordig. De werkwijze die gisteren nog passend was, blijkt morgen niet meer effectief te zijn. Wendbaarheid is super belangrijk.
Leercultuur verbeteren, direct beginnen?
Sterke teams, wendbare organisaties. Dat vraagt om een cultuur waarin mensen snel en effectief leren van hun ervaringen. Dat vraagt dus om een positieve leercultuur.
Het versterken van een positieve leercultuur is iets waar je direct mee kunt beginnen en waar je ook direct vooruitgang mee kunt boeken. Gelijktijdig is het wel iets dat ook snel weer kan verdwijnen. Mensen vallen nu eenmaal gemakkelijk weer terug in oude patronen. Je zult er dus gedurende een langere periode aandacht aan moeten schenken.
Wij helpen jou met het bouwen van sterke teams
Vier stappen om de leercultuur te verbeteren
P&A hanteert een bewezen aanpak bestaande uit vier onderdelen waarmee in cocreatie met het team wordt gewerkt aan de wendbaarheid en het lerend vermogen binnen het team:
- Onderzoeken
- Ervaren
- Experimenteren
- Coaching on the job
Onderzoek naar de huidige leercultuur
Eerst willen we weten hoe het er voor staat. Dat doen we door middel van interviews, observaties op de werkplek en door middel van de (online) leerklimaascan. We gaan niet op zoek naar wat er allemaal niet oké is, maar we speuren juist naar gedrag waarvan we graag meer willen zien. Wij werken vanuit de visie van de positieve psychologie waardoor er direct een veilige sfeer ontstaat en ook direct wordt gewerkt aan een collectieve groeimindset en een gevoel van urgentie. Onderzoeken en meten is hiermee al direct een interventie.
Ervaringsgericht leren en ontwikkelen
Tijdens korte krachtige leerlabs ervaren de deelnemers wat een positieve leercultuur oplevert en hoe het werkt. Tijdens deze sessies maken we gebruik van Serious Games; actieve werkvormen met een speels en gelijktijdig serieus karakter. Leren blijkt hierdoor ineens leuk te zijn en avontuurlijk.
Serious Games inzetten om beter te leren samenwerken?
De deelnemers merken tijdens de leerlabs hoe ze snel met elkaar positieve leercultuur kunnen vormen. Ze versterken ze hun groei mindset en ontwikkelen de benodigde learning skills. Ze krijgen concrete handvatten om in te zetten in hun eigen werkomgeving.
Experimenteren in de dagelijks praktijk
De opgedane ervaringen in de leerlabs nemen de teamleden mee naar hun eigen werkpraktijk. We dagen ze uit om binnen deze dagelijkse omgeving te experimenteren met dat wat ze in de leerlabs ontdekt hebben. Hiermee worden kleine maar concreet zichtbare stappen gezet. Er ontstaat een andere dynamiek en de collectieve groeimindset neemt toe. Het team ziet concrete vooruitgang waardoor er een opgaande spiraal in leren en ontwikkelen zichtbaar wordt.
Wij helpen hierbij door samen met het management te investeren in goede randvoorwaardeon om ook daadwerkelijk te mogen en durven experimenteren. Denk hierbij aan de randvoorwaarden tijd en veiligheid.
Coaching on the job
Niet alles gaat in een keer goed. Door af en toe on the job aanwezig te zijn en mee te kijken ondersteunen in het verbeteren van de leercultuur. Vooral tijdens de lastige momenten is dit handig om te voorkomen dat teamleden terugvallen naar oude gedragspatronen.
Een leercultuur verbeteren is een cyclisch proces
Wij zien het verbeteren van de leercultuur als het gezamenlijk bouwen van een brug naar de toekomst, terwijl je er al over aan het lopen bent. Ieder team is uniek, heeft een ander vertrekpunt en andere teamleden. We bouwen het samen en dat vraagt voortdurend blijven onderzoeken of we nog aan de goede brug bouwen. De wijze waarop we dit met elkaar aangaan moet al lijken op datgene wat we willen bereiken. Dus niet even een leercultuur “implementeren” maar leren te leren en leren te ontwikkelen, terwijl we ondertussen die brug aan het bouwen zijn met elkaar.
Verbeteren van de leercultuur in vier stappen
De vier stappen hierboven zijn nodig om te werken aan een andere leercultuur. Een omgeving waarbinnen we als teamleden bezig zijn om iedere dag weer een beetje beter te worden. Een omgeving waar mensen zich vrij voelen om nieuwe dingen uit te proberen. Een omgeving die het beste in elkaar naar boven brengt. En een omgeving die er voor zorgt dat de talenten behouden blijven omdat kunnen groeien een belangrijke motivator is voor veel medewerkers. Dus let’s get started!