p&a blog logo

Wat is een positieve leercultuur

pijl
afbeelding die laat zien dat spelen helpt bij het ontwikkelen van een positieve leercultuur

Wat is een positieve leercultuur?

Een positieve leercultuur is een werkomgeving waarin team- of organisatieleden iedere dag in staat zijn om het beste in elkaar naar boven te brengen. Dit ontstaat door de aanwezigheid van een collectieve groeimindset en de continue focus op het vinden van mogelijkheden ter verbetering. Binnen een positieve leercultuur stimuleren en faciliteren medewerkers elkaar om te blijven leren en te durven experimenteren. Het is een prettige en veilige omgeving waarin mensen zichzelf durven en kunnen zijn en waarin feedback vragen en feedforward krijgen deel uit maken van de dagelijkse omgangsvormen.


Een groeimindset en learning skills
De hierboven genoemde definitie is misschien wat complex om in een keer te bevatten. Lees hieronder verder over:

  1. Wat zijn de belangrijkste aspecten van een positieve leercultuur
  2. Welke randvoorwaarden spelen een rol om te zorgen dat het ook echt uit de verf komt.

Wat is een leercultuur: Schematische weergave

afbeelding over positieve leercultuur

In de afbeelding zie je in de kern de basis van een positieve leercultuur; dat is de zogenaamde collectieve groeimindset. Als dat er is, dan beseffen de mensen zich dat ze in staat zijn om zichzelf daadwerkelijk te ontwikkelen en te verbeteren.

De schil er omheen zijn de zogenaamde learning skills. Je hebt bepaalde vaardigheden nodig om het daadwerkelijke leren ook in de praktijk te brengen.

Maar vaardigheden en een gezonde mindset zijn nog niet voldoende. Want een team kan van alles willen, maar als de randvoorwaarden waarbinnen zo’n team wil groeien en ontwikkelen niet op orde zijn dan komt er van leren alsnog niets terecht. Dan gaan we, bijvoorbeeld na een training, gewoon weer over tot de orde van de dag.

Collectieve Groei Mindset
In het boekje ‘Groeimindset, is dat wel iets voor mij?’ beschrijft Pieter van der Haak wat een Groeimindset is en hoe dit werkt bij mensen. Maar ook teams of organisaties kunnen een Fixed of Groei mindset hebben. Wij noemen dat een collectieve groei mindset.

Bestel hét boek over Groeimindset

Alles over Groeimindset in een mooi compact boekje
boektip

Vier aspecten van teams met een collectieve groeimindset

Teams of organisaties met een collectieve groeimindset onderscheiden zich op de volgende 4 aspecten van die met een fixed mindset.

Ze hebben een focus op leren.

Natuurlijk is het hoofddoel van organisaties om resultaten te leveren, maar als ze een groeimindset hebben, dan realiseert ieder zich dat je dat alleen vol kunt houden als je leert. Dat je moet kunnen meebewegen met de omstandigheden en erop in spelen. Organisaties met een groeimindset zijn adaptief. Ook zien ze een fout of mislukking als een kans om beter te worden en van te leren. Dat soort momenten wordt benut en gedeeld in plaats van bestraft of onder de pet gehouden.

Ze geloven in Maakbaarheid en dat ze met elkaar steeds een beetje beter en slimmer worden.

In deze organisaties worden problemen of vraagstukken gedeeld en teamleden gevraagd om mee te denken over mogelijke oplossingen. In organisaties met een Fixed Mindset worden externen ingevlogen om de oplossing te bedenken, die vervolgens wordt ‘uitgerold’ in de organisatie. In teams met een groeimindset gelooft men dat in principe alle kennis al aanwezig is en benut men de wijsheid van de organisatie.

Deze organisaties zijn ook Volhardend.

Mensen worden gestimuleerd om te experimenteren en dingen uit te proberen. Ze houden langer vast aan voor hen belangrijke waarden en visie en waaien minder met alle hypes en winden mee. Bij een verandering is er tijd om uit te zoeken hoe iets voor hen kan werken en kopieert men niet klakkeloos iets wat ergens anders wellicht goed werkte.

Als men meer een groei mindset heeft, is er een grotere bereidheid om risico’s aan te gaan.

Natuurlijk is men niet roekeloos en naïef, en zijn er controlemechanismes. Maar men gaat daarbij uit van ‘aanvaardbare risico’s’ en de controle die er is, is gebaseerd op vertrouwen en de verantwoordelijkheid en het eigenaarschap wordt zoveel mogelijk bij de professionals of uitvoerenden neergelegd. Bij organisaties met een fixed mindset worden Risico’s zo veel mogelijk vermeden, dekt men zich in en als er een crisis ontstaat schiet men in de controle reflex, waarbij de top zaken naar zich toe trekt en ‘overneemt’.

Wij helpen jou met het bouwen van sterke teams

Al meer dan 25 jaar ervaring
Sterke Teams
afbeelding die laat zien dat spelen helpt bij het ontwikkelen van een positieve leercultuur
Leren en spelen liggen bij kinderen dicht bij elkaar. Helaas raken veel mensen die onbevangenheid ergens kwijt. Het is de kunst om met elkaar weer te durven spelen om samen nieuwe mogelijkheden te ontdekken.

Drie belangrijke Learning skills

Naast de juiste mindset beschikken mensen in teams en organisaties met een positieve leercultuur ook over drie essentiële learning skills:

  • Luisteren
  • Reflecteren
  • Feedback en feedforward geven en ontvangen

In teams en organisatie met een positieve leercultuur luisteren mensen naar elkaar en proberen ze elkaar te begrijpen in plaats van te overtuigen. Mensen zijn in staat zich te verplaatsen in de positie van een ander en van daaruit het goede gesprek met elkaar te voeren.

Ook kunnen deze mensen reflecteren op hun eigen gedrag en hun aandeel in bepaalde situaties. Ze onderzoeken of hun eigen aannames en overtuigingen helpend of juist belemmerend werken. Tenslotte zijn ze goed in staat om te gaan met feedback en feedforward. Ze vragen ernaar en kunnen elkaar op een respectvolle manier feedback geven.

Randvoorwaarden voor een positieve leercultuur

Om te zorgen dat de collectieve groei mindset en de de learning skills ook ingezet worden, hebben organisaties en teams met een positieve leercultuur de volgende vier randvoorwaarden op orde.

  • Psychologische Veiligheid: Men voelt zich veilig genoeg om zich kwetsbaar op te stellen en men ervaart steun als er dingen fout gaan. De mensen kunnen zichzelf zijn.
  • Tijd: Leren vraagt tijd en daar ontbreekt het vaak aan. Een positieve leercultuur ontstaat als er ondanks de werkdruk toch korte of langere momenten om te leren en te reflecteren. Het is de kunst om dit slim te organiseren met elkaar.
  • Urgentie: Willen leren en hier de tijd voor nemen gaat sneller en beter als de betrokkenen een duidelijk gedeelde ambitie hebben om vooruit te komen, of als er een uitdagende situatie ontstaat waardoor het gevoel van urgentie hoog is. Bijvoorbeeld; als we niet leren, dan missen we de boot, dan verliezen we de wedstrijd of dan haken veel jonge mensen af en vertrekken naar een andere organisatie.
  • Feedback: Om te kunnen leren is feedback noodzakelijk. Mederwerkers moeten zicht hebben op de effecten van hun gedrag. Ze moeten het liefst zo direct mogelijk positieve of negatieve consequenties ervaren van de gedane inspanningen. Hiervoor zijn zogenaamde feedbackloops belangrijk.
“Een positieve leercultuur is essentieel in een tijd waarin de omgeving telkens nieuwe eisen aan ons stelt.”

Wendbaar en Flexibel

Als de randvoorwaarden goed zijn, de mensen beschikken over een groeimindset en de benodigde learning skills bezitten dan sta je er goed voor. In zo’n geval ben je als team of organisatie in staat om wendbaar en flexibel te reageren op interne of externe veranderingen.

“Een positieve leercultuur is super belangrijk om bijvoorbeeld jonge mensen te behouden voor je organisatie en om nieuwe medewerkers aan te trekken.”

Je bouwt aan zo’n leercultuur door te investeren in de collectieve groeimindset en door, bijvoorbeeld samen met ons te kijken naar hoe je de randvoorwaarden kunt verbeteren.

Wij helpen jou met het bouwen van sterke teams

Al meer dan 25 jaar ervaring
Sterke Teams

P&A helpt teams en organisaties met inspiratie en artikelen, maar natuurlijk ook gewoon door middel van training en teamcoaching.

Ben jij trainer of (team)coach?

Check Jump Serious Games en verbeter de impact van jouw training door actieve werkvormen en serious games
Jouw toolbox

En zo blijf je op de hoogte:

Schrijf je direct in en mis niks over het thema 'Samenwerken'
Deel dit artikel op je socials
Facebook
Twitter
LinkedIn

Relevante artikelen

Afbeelding over samenwerken en vertrouwen

Vertrouwen op nummer 1 als succesfactor bij samenwerken

Over Samenwerken, Vertrouwen en Psychologische Veiligheid Een gebrek aan vertrouwen is de meest fundamentele frustratie als het gaat om samenwerken in teams. De laatste tijd zien we dit thema steeds vaker terug, vooral in relatie met het thema psychologische veiligheid.

Lees meer >>
afbeelding van inchecken bij teamoverleg

Inchecken als eerste stap bij het teamoverleg

5 redenen voor inchecken bij een effectief overleg Ken je dat? Je begint het teamoverleg, kijkt eens rond en het valt je op dat sommige teamleden nog wat dromerig voor zich uit zitten te staren. Ze zijn weliswaar fysiek aanwezig,

Lees meer >>
Een afbeelding van een sterk team

Een leercultuur is kenmerkend voor sterke teams

Leercultuur is kenmerkend voor Sterke teams  Waarom zijn sommige overheidsorganisaties succesvol en slagvaardig terwijl anderen niet verder komen dan middelmatigheid? Waarom presteren sommige organisaties structureel beter dan hun concurrenten? Wat is het verschil tussen middelmatige teams en succesvolle teams? Het grote

Lees meer >>
afbeelding over de onderstroom in teams en de slechte werksfeer

Slechte werksfeer; kijk naar de onderstroom

Slechte werksfeer effectief aanpakken vanuit de onderstroom Een slechte werksfeer voel je wel, maar je ziet het niet direct. Mensen maken bijvoorbeeld grapjes waarvan je vermoedt dat er nog iets onder zit. Kritiek wordt nooit rechtstreeks geuit maar wordt vaak

Lees meer >>
afbeelding die laat zien dat spelen helpt bij het ontwikkelen van een positieve leercultuur

Wat is een positieve leercultuur

Wat is een positieve leercultuur? Een positieve leercultuur is een werkomgeving waarin team- of organisatieleden iedere dag in staat zijn om het beste in elkaar naar boven te brengen. Dit ontstaat door de aanwezigheid van een collectieve groeimindset en de

Lees meer >>
afbeelding die gaat over feedforward

Feedforward methode voor sterke teams

Wat is is de feedforward methode? De feedforward methode is er op gericht om gevraagde adviezen of tips met elkaar te delen met als doel er samen beter van te worden. Het is geïntroduceerd door Marshall Goldsmith, een Leiderschapscoach in

Lees meer >>
afbeelding van een zelfsturend team

Zelfsturend team; mythe of mogelijkheid?

Zelfsturend team; bestaan ze wel? Zelfsturende teams, bestaan ze, of was het een tijdelijk trend die inmiddels is overgewaaid? Tijdens de Coronacrisis bleek dat sommige managers veel minder toegevoegde waarde hadden dan ze aanvankelijk dachten. Ze keken niet dagelijks mee

Lees meer >>

Op de hoogte blijven?

Regelmatig de nieuwste artikelen en updates ontvangen? Schrijf je dan in!

Lencioni Teamscan

Hoe goed functioneert jouw team? Ontdek het in vijf minuten door het invullen van de Lencioni Teamscan.

Even meedenken?

Heb je een vraag of een specifieke wens? Laat het weten, we denken graag met je mee om een passende oplossing te vinden.
p&a blog logo
Vind je ons aanbod of een van onze artikelen leuk? Laat het weten!
Nieuwsbrief
Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang regelmatig interessante artikelen en updates!
Copyright © 2023 Studio Progressus, All rights reserved. Powered by Studio Progressus.