Zo binnen, zo buiten; gedragsverandering begint met eigenaarschap

pijl
afbeelding zo binnen zo buiten

Waarom gedragsverandering in organisaties begint met de binnenwereld

Wat zou jij willen dat er verandert in de dienstverlening van jullie organisatie? Wat moet er anders richting de buitenwereld? Klantvriendelijker? Minder stroperig? Meer op maat? En hoe zou je dat voor elkaar krijgen?

Het gras groeit niet sneller

Veel leiders grijpen dan naar plannen, structuren, KPI’s of nieuwe processen. Maar laten we eerlijk zijn: het gras groeit niet harder als je eraan trekt. Als je wilt dat mensen zich anders gaan gedragen, moet je zorgen voor een andere voedingsbodem. Een bodem waarin betrokkenheid, initiatief en samenwerking kunnen wortelen.

In dit artikel lees je hoe je zorgt voor die bodem. We nemen je mee naar een ogenschijnlijk eenvoudige tegelwijsheid die verrassend veel zegt over organisaties: Zo binnen, zo buiten.

De buitenwereld is een spiegel


De uitdrukking *Zo binnen, zo buiten* komt uit de psychologie en spiritualiteit, maar past perfect bij organisatieontwikkeling. Ze betekent: **wat je ziet aan de buitenkant, is een reflectie van wat er vanbinnen leeft.** De manier waarop mensen met klanten omgaan, hoe ze reageren op verandering, of hoe ze samenwerken — het zijn allemaal afspiegelingen van de interne cultuur, relaties en overtuigingen.

Wat mensen denken, voelen, geloven en ervaren, vertaalt zich uiteindelijk in wat ze doen. Organisatiegedrag is nooit neutraal. Het is een spiegel van systemen, gewoontes en ongeschreven regels.

We willen klantgerichtheid… maar luisteren we intern?

Veel organisaties willen dat hun medewerkers klantgerichter worden. Maar tegelijk heerst er intern een cultuur waarin collega’s elkaar nauwelijks echt zien of horen. Hoe kun je verwachten dat mensen extern luisteren, meedenken en verbinden, als er intern niet geluisterd wordt naar de stem van bijvoorbeeld verkopers of servicemedewerkers?

We willen minder bureaucratie, — maar hoe zit het met de interne parafencultuur, waarin elke afwijking eindeloos langs goedkeuringen moet?

We willen snellere besluitvorming, — maar hoe vaak schuift men verantwoordelijkheid van de ene naar de andere afdeling?

We willen dat mensen met lef en initiatief werken aan de klantbeleving, — maar hoe vaak worden ze intern afgerekend op fouten, in plaats van aangemoedigd om te experimenteren?

Zo binnen, zo buiten betekent: Wat we buiten verwachten, moeten we binnen waarmaken.

Hoe verander je gedrag; focus op Eigenaarschap

Veel organisaties investeren in gedragstrainingen, klantreizen en communicatiecampagnes. Maar als de context niet verandert, blijft het effect oppervlakkig. Gedrag is geen losse keuze van het individu; het wortelt in cultuur, systemen en hoe mensen zich verbonden voelen met hun werk.

Wil je dat mensen zich anders gaan gedragen — proactiever, klantgerichter, met meer lef — dan begint dat bij één kernvraag: Hoe vergroten we het eigenaarschap?

Eigenaarschap is het fundament onder bijna alle gewenst gedrag. Het gaat over verantwoordelijkheid nemen, betrokken zijn, en met trots kunnen zeggen: “Dit is van mij.” Maar eigenaarschap is geen karaktertrek — het ontstaat wanneer de juiste condities aanwezig zijn.

In het boek over Eigenaarschap “Wie zorgt dat het goed komt” worden zeven randvoorwaarden beschreven, die samen zorgen voor een voedingsbodem waarin eigenaarschap kan groeien. Ze zijn verdeeld in intrinsieke en contextuele voorwaarden:

Intrinsieke randvoorwaarden (in de persoon zelf):

1. Willen – intrinsieke motivatie
2. Kunnen – competentie en zelfvertrouwen
3. Betekenis zien – zingeving en bijdrage

Contextuele randvoorwaarden (in de omgeving):


4. Invloed en regelruimte
5. Transparantie
6. Overzicht
7. Vertrouwen

Pas wanneer deze voorwaarden in balans zijn, ontstaat ruimte voor écht eigenaarschap. En pas dán verandert gedrag op een manier die duurzaam is.

Bestel hét boek over Eigenaarschap

Hoe je eigenaarschap kunt vergroten in ieder team
boektip

En nu naar jouw praktijk

Wat wil jij dat je mensen anders gaan doen?
Welke houding, welk gedrag, welk initiatief wil je zien?

En kijk dan verder:
Welke aspecten van de interne samenwerking, cultuur of sturing houden dat gewenste gedrag nu nog tegen?
Wat moet er binnenin veranderen, zodat het buiten zichtbaar wordt?

– Wil je dat mensen extern beter samenwerken? → Kijk dan naar hoe de samenwerking tussen teams intern verloopt.
– Wil je dat mensen initiatief tonen richting klanten? → Kijk dan naar hoeveel ruimte ze intern voelen om te handelen.
– Wil je dat mensen luisteren naar signalen van buiten? → Vraag jezelf af: wie luistert er naar hen?

Als je gedrag wilt veranderen, begin dan bij de bedding. De grond. De wortels. De manier waarop mensen zich voelen in het systeem waarin ze werken.

Zo binnen, zo buiten.

Wat je buiten wilt zien, moet je binnen waarmaken.
Alleen dan groeit er iets echts.

Zelf aan de slag met het versterken van eigenaarschap?

Wil je ontdekken hoe jij als leidinggevende actief kunt bijdragen aan een cultuur van eigenaarschap? Tijdens de training Leidinggeven aan Eigenaarschap helpen we jou hier verder mee. Je krijg je heldere inzichten, praktische tools en inspirerende voorbeelden om zelf het verschil te maken.

Of je nu teamleider, manager of HR-professional bent — deze training geeft je het fundament om gedrag van binnenuit te veranderen.

Leidinggeven aan Eigenaarschap

Teamleden die verantwoordelijkheid nemen? Dat begint bij jou. Leer hoe je eigenaarschap stimuleert en samen betere resultaten behaalt.
toptraining
Deel dit artikel op je socials
Facebook
Twitter
LinkedIn

Relevante artikelen

afbeelding van Gen-Z en eigenaarschap

Gen Z en Eigenaarschap

Hoe je Gen Z medewerkers kunt binden aan je organisatie: Het belang van eigenaarschap Wat is Gen Z? Heb je al Gen Z collega? Het zijn de collega’s die zijn geboren tussen 1997 en 2012. Jawel, de groep die is

Lees meer >>

Promoting Ownerschip: 7 Crucial Conditions

Promoting Ownership; introduction Why is it that some employees show more initiative, agency and ‘task ownership’ than others? How is it that people sometimes show more agency in their private affairs than at work? As a manager, how can you

Lees meer >>
Afbeelding over Vertrouwen en Eigenaarschap in teams

Eigenaarschap en Vertrouwen

Eigenaarschap stimuleren vanuit Vertrouwen Eigenaarschap stimuleren bij medewerkers is vertrouwen nodig. Leidinggevenden raken soms gefrustreerd als het gaat om eigenaarschap omdat ze het vaak zo missen in hun team. Soms hoor je allerlei frustraties. Misschien herken je wel een of

Lees meer >>
afbeelding over ziekteverzuim verminderen

Ziekteverzuim snel omlaag dankzij meer Eigenaarschap

Ziekteverzuim snel omlaag dankzij meer Eigenaarschap Meer dan 50% van het ziekteverzuim in Nederland ontstaat door mentale klachten. En meestal gaat het dan om een combinatie van werkdruk, een slechte werk/privébalans en een negatieve werkcultuur. Dit blijkt keer op keer,

Lees meer >>
Afbeelding over Eigenaarschap en waarom niet alles in één keer kan

Eigenaarschap stimuleren, of toch niet?

Eigenaarschap stimuleren is een kwestie van timing Waarom we onze klanten ook helpen met eigenaarschap te stimuleren door ergens ‘Nee’ tegen te zeggen Een praktijkvoorbeeld: Een HR professional belt ons; het management wil graag een inspiratiesessie voor het personeel over

Lees meer >>
afbeelding over samenwerken en eigenaarschap

Teamwork en Eigenaarschap

Teamwork en Eigenaarschap; handen uit de zakken! Teamwork betekent dat teamleden eigenaarschap nemen. Eerst even een paar voorbeelden. Toen ik vanochtend buiten kwam om de krant uit de brievenbus te halen zag ik dat de buurman zijn oranje container aan

Lees meer >>
Afbeelding van een verschilmaker die vast patronen durft te doorbreken

4 Kenmerken van Verschilmakers

De vier kenmerken van Verschilmakers In dit artikel beschrijven we wat de kenmerken van verschilmakers zijn. Verschilmakers heb je in deze tijd hard nodig. Verschilmakers kernmerken zich doordat ze zich ontfermen over bepaalde klussen en gewoon zorgen dat het voor

Lees meer >>

Nieuwsbrief

Regelmatig de nieuwste artikelen ontvangen? Meld je aan!

Zelfscan

Benieuwd hoe het met jouw eigenaarschap op met die van jouw team zit?

Even meedenken?

Wij denken graag even mee over passende oplossingen. Stel hieronder je vraag en we nemen contact op.
p&a blog logo
Vind je ons aanbod of een van onze artikelen leuk? Laat het weten!
Nieuwsbrief
Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang regelmatig interessante artikelen of updates!
Copyright © 2023 Studio Progressus, All rights reserved. Powered by Studio Progressus.