Teamwork en Eigenaarschap

arrow_1.png
afbeelding over samenwerken en eigenaarschap

Teamwork en Eigenaarschap; handen uit de zakken!

Teamwork betekent dat teamleden eigenaarschap nemen. Eerst even een paar voorbeelden. Toen ik vanochtend buiten kwam om de krant uit de brievenbus te halen zag ik dat de buurman zijn oranje container aan de weg had gezet. Wij vergeten altijd welke container er aan de straat gezet moet worden, maar gelukkig veel van onze buren niet. Ik zag dat het vandaag de dag was voor het plastic afval, bracht de krant naar binnen en zette vervolgens de container klaar om te worden geleegd.

Logisch gedrag denk je nu waarschijnlijk en toch is dat niet zo. Ik voelde duidelijk een stukje eigenaarschap. Het is onze container, dus logisch dat ik het oppak. Al had mijn vrouw het natuurlijk ook kunnen doen.

Gebrek aan eigenaarschap op de werkvloer

Voorbeeld 1: Sander zag dat het papier op was in de printer. Maar hij hoefde zelf niets te printen, haalde een map uit de kast en verdween weer.

Voorbeeld 2: De telefoon op de afdeling ging over, maar Sandy was even naar het toilet. Herman was er wel, maar Herman neemt eigenlijk nooit de telefoon op dus hij liet hem nu ook rinkelen.

Voorbeeld 3: Er was een klacht binnen gekomen van een klant, maar de klacht zat in de mailbox van Hester. Hester was op vakantie, haar mail werd wel automatisch geforward naar Marnix, maar die was erg druk en wist ook niet precies hoe hij met klachten om moest gaan. Hij besloot om het even te laten rusten.

Binnen ieder team vallen er wel eens gaten

Afbeelding over eigenaarschap en gaten in de weg

Teamwork; iedereen doet zijn eigen ding en soms vallen er gaten. Gaten omdat niemand zich voor het betreffende gat verantwoordelijk voelt en/of er verder geen last van heeft. Het boeit gewoon niet zo. We zijn toch druk genoeg dus op extra werk zit niemand te wachten. Maar voor je het weet ontstaan er meer gaten en geloof mij, deze gaten worden niet vanzelf gevuld. Als het tot nu toe niet is gebeurd, verwacht dan niet dat na een dagje praten de boel er ineens weer piekfijn bij ligt.

Teamwork dankzij een heidag?

Om iets te veranderen zou je natuurlijk een teamdag kunnen plannen waarin je gaat praten over de samenwerking. Misschien gaan we tijdens de teamdag ook nog Insights profielen met elkaar delen, dan wordt het nog iets persoonlijker. Super!

Keynote Speaker
Pieter van der Haak

Keynote Speakers, inspiratiesessies, lezingen en meer.
P&A Talentontwikkeling.

Maar dan komt het moment; gaan we er alleen over praten of gaan we ook nog iets doen?

“Praatjes vullen geen gaatjes” Het is een oud gezegde, maar oh zo waar als het gaat om teamontwikkeling.

Een hele dag praten en daarna gaan we na een warme knuffel weer over tot de orde van de dag. Iedereen weer lekker bezig met zijn eigen dingen.

Terug naar de oranje container.

Waarom zet ik die bij de weg? Het is niet de afspraak bij ons thuis om dat te doen. Soms doet mijn vrouw dit en soms doe ik het zelf. Het is eigenlijk net wie het eerst constateert dat het moet gebeuren.

Ik doe dit:

  1. omdat ik dan zeker weet dat hij wordt geleegd, want dat vind ik belangrijk
  2. omdat het fijn is om iets voor elkaar te doen, want als ik het doe dan hoeft mijn vrouw het niet meer te doen

Simpel toch?

Maar hoe zit dat met het papier voor de printer?

Dezelfde voorbeelden maar dan net even anders, nu met een gevoel van Eigenaarschap:

Voorbeeld 1: Sander zag dat het papier op was in de printer. Hij hoefde zelf niets te printen, maar toen hij het zag nam hij de moeite om het direct even aan te vullen. De stapel papier lag er gewoon naast dus het was een kleine moeite.

Voorbeeld 2: De telefoon op de afdeling ging over, maar Sandy was even naar het toilet. Herman was er wel, dus hij nam de telefoon even aan zodat de persoon aan de lijn tenminste contact had met de afdeling, misschien kon Herman de ander ook wel even helpen.

Voorbeeld 3: Er was een klacht binnen gekomen van een klant, maar de klacht zat in de mailbox van Hester. Hester was op vakantie, haar mail werd wel automatisch geforward naar Marnix. Marnix wist niet precies hoe hij hier mee om moest gaan, maar een klacht is nooit goed, dus vroeg hij het aan zijn andere collega’s hoe hij hier even adequaat mee om kon gaan.

Teamwork, hybride of niet hybride

Het lijkt zo makkelijk… eigenaarschap tonen. Het belang van je team, van de organisatie, van het collectief voor laten gaan voor je eigen belang. Iets doen voor elkaar. Maar waarom doen we dat dan heel vaak (nog) niet?

Eigenaarschap gaat verder dan alleen maar de juiste personen op de juiste plek zien te krijgen. Ook al is dat natuurlijk ook belangrijk.

Meer eigenaarschap?

Trainingen - Inspiratiesessies - Maatwerk
Eigenaarschap

Hoe gaan we het gedrag binnen ons team veranderen?

Als je teamwork wilt zien waar eigenaarschap een rol bij speelt, kijk dan niet alleen naar elkaars persoonlijkheidsprofiel maar kijk vooral naar de context waarbinnen iedereen werkt.

  • Hoe gaan jullie om met fouten?
  • Hoe veilig is het om ergens iets van te vinden?
  • Hoe duidelijk is het voor iedereen hoe het werk met elkaar samenhangt
  • Is er voldoende vertrouwen?
  • Heeft iedereen voldoende regelruimte om naar eigen inzicht de goede dingen te doen?
randvoorwaarden eigenaarschap afbeelding

Model Randvoorwaarden voor eigenaarschap. (Uit “Wie zorgt dat het goed komt?”)

Bestel hét boek over Eigenaarschap

Hoe je eigenaarschap kunt vergroten in ieder team
boektip

Hybride werken en eigenaarschap

Teamwork wordt meer hybride, mensen werken soms deels vanuit huis en dan is het soms nog lastiger om eigenaarschap bij elkaar aan te zetten. Redenen genoeg om hier snel mee aan de slag te gaan en te voorkomen dat er meer gaten vallen en we niet meer zo trots zijn op wat we samen weten te presteren.

Dus… hoe doen we het met elkaar, welk gedrag laten we zien. Wie zet de container buiten en waarom?

Lees hier ook ons hoofdartikel over Eigenaarschap

Wat is Eigenaarschap en hoe kan je eigenaarschap stimuleren
inspiratie

Tip voor teamcoaches of leidinggevenden:

Tot slot nog even: wil je het gesprek over eigenaarschap op gang brengen. Wissel dan eens in je team de drie voorbeelden uit en probeer vergelijkbare voorbeelden te vinden. Kies eerst de ‘slechte’ voorbeelden en ga daarna op zoek naar de ‘goede’ voorbeelden. Bevraag elkaar wat iedereen nodig heeft om van ‘slecht’ naar ‘goed’ te komen.

Ben jij trainer of (team)coach?

Check Jump Serious Games en verbeter de impact van jouw training door actieve werkvormen en serious games
Jouw toolbox
Deel dit artikel op je socials
Facebook
Twitter
LinkedIn

Relevante artikelen

Picture of a ownership craftsman at work

Promoting Ownerschip: 7 Crucial Conditions

Promoting Ownership; introduction Why is it that some employees show more initiative, agency and ‘task ownership’ than others? How is it that people sometimes show more agency in their private affairs than at work? As a manager, how can you

Lees meer >>
Afbeelding over Vertrouwen en Eigenaarschap in teams

Eigenaarschap en Vertrouwen

Eigenaarschap stimuleren vanuit Vertrouwen Eigenaarschap stimuleren bij medewerkers is vertrouwen nodig. Leidinggevenden raken soms gefrustreerd als het gaat om eigenaarschap omdat ze het vaak zo missen in hun team. Soms hoor je allerlei frustraties. Misschien herken je wel een of

Lees meer >>

Ziekteverzuim snel omlaag dankzij meer Eigenaarschap

Ziekteverzuim snel omlaag dankzij meer Eigenaarschap Meer dan 50% van het ziekteverzuim in Nederland ontstaat door mentale klachten. En meestal gaat het dan om een combinatie van werkdruk, een slechte werk/privébalans en een negatieve werkcultuur. Dit blijkt keer op keer,

Lees meer >>
Afbeelding over Eigenaarschap en waarom niet alles in één keer kan

Eigenaarschap stimuleren, of toch niet?

Eigenaarschap stimuleren is een kwestie van timing Waarom we onze klanten ook helpen met eigenaarschap te stimuleren door ergens ‘Nee’ tegen te zeggen Een praktijkvoorbeeld: Een HR professional belt ons; het management wil graag een inspiratiesessie voor het personeel over

Lees meer >>
afbeelding over samenwerken en eigenaarschap

Teamwork en Eigenaarschap

Teamwork en Eigenaarschap; handen uit de zakken! Teamwork betekent dat teamleden eigenaarschap nemen. Eerst even een paar voorbeelden. Toen ik vanochtend buiten kwam om de krant uit de brievenbus te halen zag ik dat de buurman zijn oranje container aan

Lees meer >>
Afbeelding van een verschilmaker die vast patronen durft te doorbreken

4 Kenmerken van Verschilmakers

De vier kenmerken van Verschilmakers In dit artikel beschrijven we wat de kenmerken van verschilmakers zijn. Verschilmakers heb je in deze tijd hard nodig. Verschilmakers kernmerken zich doordat ze zich ontfermen over bepaalde klussen en gewoon zorgen dat het voor

Lees meer >>
afbeelding over het vinden van verschilmakers

Vind de verschilmakers!

Verschilmakers zijn die medewerkers die in jouw organisatie Eigenaarschap tonen, ze nemen verantwoordelijkheid en zijn proactief. Mensen waar je misschien graag meer van zou willen. In dit artikel lees je hoe je deze verschilmakers kunt vinden en, nog belangrijker, hoe

Lees meer >>
afbeelding van agile werken in combinatie met eigenaarschap tonen

Agile werken vereist Eigenaarschap

Agile werken vraagt om Eigenaarschap Agile werken is prachtig, maar het het komt pas echt tot zijn recht als je zorgt voor voldoende Eigenaarschap bij de leden van het team. In dit artikel leg ik uit hoe dat zit en

Lees meer >>

Nieuwsbrief

Regelmatig de nieuwste artikelen ontvangen? Meld je aan!

Zelfscan

Benieuwd hoe het met jouw eigenaarschap op met die van jouw team zit?

Even meedenken?

Wij denken graag even mee over passende oplossingen. Stel hieronder je vraag en we nemen contact op.
Logo-PA-nieuw (1)
Vind je ons aanbod of een van onze artikelen leuk? Laat het weten!
Nieuwsbrief
Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang regelmatig interessante artikelen of updates!
Copyright © 2023 Studio Progressus, All rights reserved. Powered by Studio Progressus.