Dienend Leidinggeven

Dienend Leidinggeven

ALGEMEEN

Voor wie 

Jij geeft leiding en daar ben je redelijk succesvol in. Toch heb je het gevoel dat je jezelf nog kunt ontwikkelen. Daar komt bij dat je jezelf soms afvraagt of de mensen in jouw team of organisatie niet wat meer eigenaarschap kunnen tonen. Jij zorgt meestal dat de zaken uiteindelijk goedkomen, maar zou je misschien wat meer los kunnen laten? Wat is daar dan voor nodig? Je wordt bovendien soms wat te veel geleefd door de waan van de dag en hebt niet altijd het idee dat je volledig “in control” bent.

Kortom, jij bent er op de een of andere manier aan toe om jouw rol als leidinggevende eens even goed onder de loep te nemen. Meer bewustzijn van jouw rol als leider, meer focus in je werk aanbrengen en meer eigenaarschap in jouw team creëren. Hoe lijkt je dat? Dit leertraject is o.a. gebaseerd op het gedachtengoed uit het boek van Pieter van der Haak: Van Vakmanschap naar Leiderschap. 

Persoonlijk leertraject

De groepsbijeenkomsten worden afgewisseld met persoonlijke coaching. Hierdoor is er alle ruimte voor jouw eigen leerdoelen. 

 

 

Praktische informatie

Duur van de training

Drie bijeenkomsten in combinatie met persoonlijke coaching

Van te voren voeren we een online intakegesprek met alle deelnemers.

 • Persoonlijke Coaching
 • Twee Intensieve tweedaagse trainingen in een kleine groep
 • Een afrondende korte bijeenkomt

Totale doorlooptijd: ca. 10 weken.

Aantal deelnemers

5 tot 8 deelnemers

Incompany

Deze training verzorgen wij incompany waarbij we het programma afstemmen op het opleidings- en ervaringsniveau van de deelnemers.

Locatie

In overleg met de opdrachtgever

Prijs

Op aanvraag

CURSUSINHOUD

PROGRAMMA

Ontwikkelingsgerichte Intake

Het leertraject start met een intakegesprek. Je maakt tijdens een 1:1 gesprek de balans op; waarin ben je succesvol en waar zit ontwikkelruimte? Wat valt je op als je kijkt naar de mensen in jouw team of organisatie. Wat zijn je wensen? 

Individuele Coaching

Tijdens een 1:1 gesprek met de trainer/coach heb je de gelegenheid om puur individueel aan de slag te gaan met jouw eigen effectiviteit. 

Eerste Tweedaagse bijeenkomst

 • Verkenning van ieders natuurlijke stijl van leidinggeven tijdens een serie ervaringsgerichte (doe)-workshops
 • Biografische verkenning rond het thema leiderschap (tevens bedoeld als nadere kennismaking met de andere cursisten)
 • De basis principes van dienend of faciliterend leidinggeven
 • Ruimte geven en Kaders bieden
 • Eigenaarschap in jouw team

Tweede groepsbijeenkomst

 • Oogsten van ieders opgedane nieuwe ervaringen
 • Eigenaarschap in jouw team in beeld gebracht
 • Verdieping Principes Dienend leidinggeven
 • Oefeningen gericht op Vertrouwen en Loslaten
 • Hard op de inhoud, zacht op de relatie
 • Aan de slag buiten je eigen comfortzone

Afrondende bijeenkomst

 • Terugkijken, vieren van successen
 • Vooruitblikken, blijven leren en ontwikkelen
 • Het beste in elkaar naar boven brengen
Wat je van ons mag verwachten

P&A staat voor leren door te doen. Geen uitgebreide theorie maar zelf ontdekken wat wel en niet werkt door oefeningen en door serious games. 

Deze training bestaat uit drie fysieke bijeenkomsten waarvan twee intensieve tweedaagse trainingen. 

Tijdens de fysieke bijeenkomsten gaan we jou vooral zelf laten ervaren wat wel en niet werkt en wat de essentie is van dienend leidinggeven. 

Je leert bovendien aan welke knoppen je kunt draaien om te zorgen dat jouw teamleden zich verantwoordelijk gaan voelen en meer eigenaarschap zullen nemen. 

Behalve de groepsbijeenkomsten plannen we voor iedere deelnemer drie persoonlijke (wandel)coach gesprekken om je te helpen focussen op je persoonlijke leerdoelen en uitdagingen. 

De werkwijze van P&A

Wij zijn geen ‘glad’ bureau met mooie verhalen en strakke pakken.

Wij zijn vooral ons zelf. Onze trainers en teamcoaches zijn stuk voor
stuk mensen met een flink stuk levenservaring. Iedereen bij P&A heeft op verschillende manieren zelf met de ‘poten in de klei’ gestaan en weet dat de praktijk soms weerbarstiger is dan je in theorie zou kunnen denken. 

Trainers/adviseurs of teamcoaches van P&A zijn net als jij mensen van vlees en bloed die met toewijding willen helpen het beste in jullie team of organisatie naar boven te brengen. 

Zonder een ‘klik’ kunnen we geen zaken doen. Dat betekent dat we altijd zorgvuldig onderzoeken wie van ons het beste aansluit bij de doelgroep. 

Als een klant zeg: “Dat is er ééntje van P&A” dan bedoelt die klant dat hij met iemand van ons heeft samengewerkt die authentiek is, stevig in de schoenen staat, vanuit een gelijkwaardige relatie met deelnemers of opdrachtgevers samenwerkt en in staat is om vanuit het hier en nu datgene te doen wat nu nodig is.

Improvisatievermogen en continu blijven afstemmen bij datgene wat nú nodig is om een team verder te helpen kenmerkt onze manier van werken.

“Wil je er alleen over praten of wil je echt iets gaan doen?”P&A staat voor beweging. Wij geloven in sterke teams en wendbare organisaties. Maar om teams te versterken is een praatsessie vaak niet voldoende. 

We kiezen daarom altijd voor actiegerichte of ervaringsgerichte werkvormen. Eerst maar eens wat doen met elkaar om te onderzoeken wat wél werkt en wat verbeterd kan worden. 

Beginnen met de ervaring, dat werkt. Daarna kijken we wat het oplevert en wat we er mee willen of kunnen. Uit het hoofd, in je lijf, aan de slag met elkaar en samen bouwen aan sterke teams. Dat werkt! Samen op avontuur.

Geen team of organisatie is gelijk. Geen trainingsprogramma is hetzelfde. Ondanks dat we ‘standaard-thema’s’ hebben is het iedere keer zoeken en aansluiten bij datgene wat er nu speelt bij onze klanten.

Onze programma’s maken we dus altijd samen met onze klanten op maat.

Gelijktijdig is alles wat we doen gebouwd op een stevig fundament van de volgende principes:

Positieve psychologie
Ondanks dat er vast allerlei zaken (nog) niet goed zijn of gaan beginnen we bij datgene wat al wel oké is. Want in ieder team of in iedere organisatie gaan dingen goed of tonen sommige mensen het juiste gedrag. We gaan opzoek naar deze successen (hoe klein ze soms ook zijn).

Vanuit datgene wat al wel werkt vinden we veel beter precies die stap die nodig is om verder te komen. (lees meer hierover in dit artikel: https://www.talentontwikkeling.com/blog/wendbare-organisatie-positief/)

Benut het potentieel dat er al is
Vaak weten de vakmensen zelf heel goed hoe het beter kan. Het is onze rol om de aanwezige kennis naar boven te halen en samen met jullie te ontdekken wat en hoe er verbeterd kan worden.

Wij faciliteren, confronteren soms,  maar zullen vooral aandacht schenken aan het empoweren van datgene wat er in potentie al aanwezig is. 

En ja, als het nodig is dan komen we natuurlijk alsnog met een nieuwe perspectief of een mogelijke richting. Maar onze ervaring heeft geleerd dat blijvend veranderen en oude patronen doorbreken succesvoller is als de ideeën zoveel mogelijk uit de mensen zelf komen. 

Investering

Wij rekenen het voor je uit

Deze training verzorgen wij in-company waarbij we het programma finetunen op de deelnemers in jullie organisatie organisatie. Neem contact op voor een offerte op maat. Bel ons op 0570-244124 Of maak gebruik van het contactformulier hieronder.

Informatie aanvragen

Na jouw aanvraag

Nemen wij binnen 24 uur contact met je op.

Heb je direct al vragen en wens je zo snel mogelijk iemand van ons te spreken: Bel dan alvast op: 0570-244124

Tot snel! 

Logo-PA-nieuw (1)
Wil je ons volgen op social media? Maak dan gebruik van onderstaande button!
Nieuwsbrief
Schrijf je in en ontvang regelmatig interessante artikelen en updates!