Integraal (interprofessioneel) Samenwerken

Integraal (interprofessioneel) Samenwerken

ALGEMEEN

Voor wie 

De training Integraal samenwerken is bedoeld voor professionals die duidelijk een eigen rol of taak hebben, maar gelijktijdig moeten samenwerken met anderen voor het best mogelijke gezamenlijke resultaat.

Voorbeelden hiervan zijn professionals binnen gemeentes die op basis van de  omgevingswet meer als één overheid zorg moeten dragen voor ketensamenwerking.

Denk ook aan de hulpverleningsdiensten die tijdens een crisis multidisciplinair moeten samenwerken.

Of denk aan projectteams binnen organisaties waarin zogenaamd Agile wordt samengewerkt. 

Turbo-training in slim Samenwerken

Deze training is een turbotraining van één dag waarin door middel van enkele serious games de deelnemers zich bewust worden van het feit dat een optimaal resultaat alleen kan worden bereikt als

  • Iedereen zich bewust is van de gewenste gezamenlijke doelen of effecten (outcome)
  • Iedereen zelfstandig kan werken, maar wel binnen een context van wederzijdse afhankelijkheid
  • Informatie efficiënt wordt gedeeld en beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming collectief plaatsvinden.

Praktische informatie

Duur van de training

Deze training bestaat uit 2 dagdelen welke over één of twee dagen verspreid kunnen worden.

Aantal deelnemers

5 tot 12 deelnemers

Incompany

Deze training verzorgen wij incompany waarbij we het programma afstemmen op het opleidings- en ervaringsniveau van de deelnemers.

Locatie

In overleg met de opdrachtgever

Prijs

Op aanvraag

CURSUSINHOUD

PROGRAMMA

Training Integraal Samenwerken 1: Focus op het gezamenlijke doel

Het eerste deel van deze training richten leren de deelnemers hoe ze vanuit hun eigen professionaliteit keuzes kunnen maken waarbij ze zich bewust zijn van het gezamenlijke doel. Tijdens een of twee serious games ontdekken ze het belang van zelfstandig kunnen werken in de context van wederzijdse afhankelijkheid. Ze ervaren ook dat keuzes die voor henzelf soms gunstig zijn toch een negatief effect kunnen hebben voor het collectieve belang. 

 

Training Integraal Samenwerken 2: Slim en Efficiënt

Dit tweede deel van de training richt zich op de juiste skills. Door middel van enkele serious games leren de deelnemers slim en snel informatie te delen en trainen we de zogenaamde BOB structuur: Beelvorming – Oordeelsvorming – Besluitvorming.

Integraal samenwerken vraagt soms ook dat iemand het voortouw durft te nemen als technisch voorzitter. Ook dit komt in dit gedeelte aan de orde.

Werkwijze cursus

P&A staat voor leren door te doen. Geen uitgebreide theorie maar zelf ontdekken wat wel en niet werkt door oefeningen en door serious games. 

Deze training bestaat uit twee onderdelen waarin we actief aan de slag gaan met serious games. 

De games die we inzetten kiezen we op basis van de doelgroep. Deze training verzorgen we namelijk alleen in company zodat we samen met de deelnemers een zorgvuldige vertaalslag kunnen maken naar de dagelijkse praktijk.

De werkwijze van P&A

Wij zijn geen ‘glad’ bureau met mooie verhalen en strakke pakken.

Wij zijn vooral ons zelf. Onze trainers en teamcoaches zijn stuk voor
stuk mensen met een flink stuk levenservaring. Iedereen bij P&A heeft op verschillende manieren zelf met de ‘poten in de klei’ gestaan en weet dat de praktijk soms weerbarstiger is dan je in theorie zou kunnen denken. 

Trainers/adviseurs of teamcoaches van P&A zijn net als jij mensen van vlees en bloed die met toewijding willen helpen het beste in jullie team of organisatie naar boven te brengen. 

Zonder een ‘klik’ kunnen we geen zaken doen. Dat betekent dat we altijd zorgvuldig onderzoeken wie van ons het beste aansluit bij de doelgroep. 

Als een klant zeg: “Dat is er ééntje van P&A” dan bedoelt die klant dat hij met iemand van ons heeft samengewerkt die authentiek is, stevig in de schoenen staat, vanuit een gelijkwaardige relatie met deelnemers of opdrachtgevers samenwerkt en in staat is om vanuit het hier en nu datgene te doen wat nu nodig is.

Improvisatievermogen en continu blijven afstemmen bij datgene wat nú nodig is om een team verder te helpen kenmerkt onze manier van werken.

“Wil je er alleen over praten of wil je echt iets gaan doen?”P&A staat voor beweging. Wij geloven in sterke teams en wendbare organisaties. Maar om teams te versterken is een praatsessie vaak niet voldoende. 

We kiezen daarom altijd voor actiegerichte of ervaringsgerichte werkvormen. Eerst maar eens wat doen met elkaar om te onderzoeken wat wél werkt en wat verbeterd kan worden. 

Beginnen met de ervaring, dat werkt. Daarna kijken we wat het oplevert en wat we er mee willen of kunnen. Uit het hoofd, in je lijf, aan de slag met elkaar en samen bouwen aan sterke teams. Dat werkt! Samen op avontuur.

Geen team of organisatie is gelijk. Geen trainingsprogramma is hetzelfde. Ondanks dat we ‘standaard-thema’s’ hebben is het iedere keer zoeken en aansluiten bij datgene wat er nu speelt bij onze klanten.

Onze programma’s maken we dus altijd samen met onze klanten op maat.

Gelijktijdig is alles wat we doen gebouwd op een stevig fundament van de volgende principes:

Positieve psychologie
Ondanks dat er vast allerlei zaken (nog) niet goed zijn of gaan beginnen we bij datgene wat al wel oké is. Want in ieder team of in iedere organisatie gaan dingen goed of tonen sommige mensen het juiste gedrag. We gaan opzoek naar deze successen (hoe klein ze soms ook zijn).

Vanuit datgene wat al wel werkt vinden we veel beter precies die stap die nodig is om verder te komen. (lees meer hierover in dit artikel: https://www.talentontwikkeling.com/blog/wendbare-organisatie-positief/)

Benut het potentieel dat er al is
Vaak weten de vakmensen zelf heel goed hoe het beter kan. Het is onze rol om de aanwezige kennis naar boven te halen en samen met jullie te ontdekken wat en hoe er verbeterd kan worden.

Wij faciliteren, confronteren soms,  maar zullen vooral aandacht schenken aan het empoweren van datgene wat er in potentie al aanwezig is. 

En ja, als het nodig is dan komen we natuurlijk alsnog met een nieuwe perspectief of een mogelijke richting. Maar onze ervaring heeft geleerd dat blijvend veranderen en oude patronen doorbreken succesvoller is als de ideeën zoveel mogelijk uit de mensen zelf komen. 

Investering

Wij rekenen het voor je uit

Deze training verzorgen wij in-company waarbij we het programma finetunen op de deelnemers in jullie organisatie. Neem contact op voor een offerte op maat. Bel ons op 0570-244124 Of maak gebruik van het contactformulier hieronder.

Informatie aanvragen

Na jouw aanvraag…

…nemen wij binnen 24 uur contact met je op.

Heb je direct al vragen en wens je zo snel mogelijk iemand van ons te spreken: Bel dan alvast op: 0570-244124

Tot snel! 

Logo-PA-nieuw (1)
Wil je ons volgen op social media? Maak dan gebruik van onderstaande button!
Nieuwsbrief
Schrijf je in en ontvang regelmatig interessante artikelen en updates!