Eigenaarschap als JEUKWOORD?

Eigenaarschap jeukwoord 2018

Mensen vragen mij wat ik er van vind dat het woord “Eigenaarschap” hoog genoteerd staat als jeukwoord van het jaar. Logisch natuurlijk omdat mijn laatste boek met de titel “Wie zorgt dat het goed komt” volledig is gewijd aan dit thema. Het boek is een bestseller geworden en daar ben ik trots op. En ik begrijp ook heel goed waarom het een jeukwoord is en zal in dit artikel kort uitleggen hoe dat komt. Er zijn meer jeukwoorden trouwens, lees maar vooral even het mooie overzicht van Japke D. Bouma in het NRC

Wil je mijn mensen even inspireren?

Als auteur en trainer ben ik in 2018 veelvuldig gevraagd voor een keynote of een training gericht op het aanwakkeren van eigenaarschap bij de medewerkers. Dat gaat dan als volgt: Een van de managers of een hoge HR functionaris of een MT lid belt mij dan vanuit een stuk onvrede over zijn personeel. Mensen pakken niet hun verantwoordelijkheid, is dan vaak de klacht. Ze tonen geen eigenaarschap. En of ik dan langs wil komen om de mensen te inspireren en aan te zetten tot meer eigenaarschap. Ze willen dan eigenlijk het zorgdragen voor meer eigenaarschap aan mij uitbesteden.

Helaas moet ik ze dan teleurstellen, want eigenaarschap bij medewerkers aanwakkeren is primair een rol voor het management. Zíj doen vaak dingen waarom mensen geen eigenaarschap tonen. En als ik wel kom, dan is mijn boodschap heel soms: kijk om je heen of dit de organisatie is waar je de mogelijkheid heb om eigenaarschap te kunnen ervaren en als dat niet zo is, misschien wordt het dan tijd om naar een betere organisatie te vertrekken. Gelukkig komt dit niet zo vaak voor en wil de gemiddelde manager toch wel in beweging komen. Maar soms zijn er een paar extra gesprekken nodig voordat de tegelwijsheid “Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg” binnenkomt.

Eigenaarschap tonen: Wolf in Schaapskleren

Het woord Eigenaarschap is een prachtig woord. Helaas kan het ook heel goed misbruikt worden en dan gaat het JEUKEN. Eigenaarschap is in mijn optiek helemaal geen nieuw kunstje. Iedereen heeft momenten in zijn leven waarop hij duidelijk een gevoel van eigenaarschap ervaart. Maar helaas wordt “Eigenaarschap” door het management vaak gebruikt met daarbij de suggestie dat men het beste met de mensen voor te hebben terwijl dit niet altijd het geval is. Eigenlijk wil men gewoon dat de mensen harder werken en hun verantwoordelijkheid pakken en niet om 5 uur alles uit hun handen laten vallen. Maar ja, kennelijk is zeggen waar het op staat in deze tijd niet meer zo populair dus verschuilt men zich liever achter een vage kreet als Eigenaarschap Tonen.

Managers die blijven hangen in een traditionele top-down benadering en sturen vanuit positiemacht roepen om “eigenaarschap” als het niet snel genoeg gaat.

Volgens het AD staat “eigenaarschap tonen” zelf op 1. En dat komt omdat het totaal onduidelijk is wat het is, men geen idee heeft hoe het moet en aan wie je het moet tonen, het heel gewichtig klinkt en mensen zich er makkelijk achter kunnen verschuilen.

Wie zorgt dat het goed komt?

Ik begrijp dat helemaal en dat is dan ook precies de reden geweest om mijn boek te schrijven. En dat is vervolgens ook de reden dat sommige managers onrustig worden als ik mijn verhaal kom vertellen, want eigenaarschap kan je namelijk niet afdwingen door het heel vaak te roepen. In mijn boek heb ik kraakhelder beschreven wat Eigenaarschap is, laat ik ook zien dat het helemaal niet gewichtig is, maar dat iedereen momenten van eigenaarschap ervaart en weet iedereen dat je eigenaarschap helemaal niet hoeft te “tonen”.

Leidinggevenden zoeken zoeken, vaak terecht naar nieuwe manieren om hun medewerkers aan te zetten tot betere prestaties en het woord Eigenaarschap roept precies het juiste gevoel op.

Het kán wel

Momenteel verblijf ik met mijn gezin 3 maanden in het buitenland en mijn bedrijf draait gewoon door. De fantastische collega’s van P&A Talentontwikkeling “zorgen dat het goed komt”. Dat is niet omdat ik ze daartoe heb gedwongen, of omdat ik ze daar heel goed voor betaal. Het kan omdat ik binnen mijn bedrijf de juiste mensen heb die precies doen wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn en omdat ik een context heb gecreëerd waardoor ze dit ook daadwerkelijk kunnen, durven en willen doen. En ik ben niet de enige. Er zijn veel meer bedrijven waar eigenaarschap geen thema is omdat het gewoon aanwezig is. Omdat het management of de ondernemer onbewust of bewust gewoon de goede dingen doet waardoor zijn team veel beter presteert dan de teams bij de concurrentie.

JEUKWOORD 2019?

Als je meer eigenaarschap wilt bij de medewerkers in jouw organisatie én je bent oprecht bereid om zelf ook ander gedrag te ontwikkelen, dan is dat boek van mij zo gek nog niet. En als je het ook leest en niet alleen op je bureau legt dan snap je dat eigenaarschap aanwakkeren betekent dat je anders in gesprek moet gaan met je mensen. Het wordt tijd voor een echte DIALOOG. Om alvast maar even een voorzetje te geven voor een nieuw jeukwoord…

Deze vind je misschien ook interessant:

Deel dit artikel:

Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Ook interessant:

Nieuw!

Meer van dit soort artikelen ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Meer inspiratie ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

We respecteren je privacy en gaan zorgvuldig met je gegevens om.