Hoeveel ballen hou jij in de lucht?

Over nee zeggen en assertiviteit

Je wilt het goed doen, je bent eigenlijk de ideale collega, maar wat levert het eigenlijk op?

De vakantie is voorbij en je bent terug op je werk. Eindelijk, de kinderen zijn weer naar school, het normale ritme begint, maar hoe zat dat ook alweer met dat “normale” ritme. Was dat eigenlijk wel oké? Was het niet zo dat je voor de vakantie nog riep dat je er klaar mee was? Dat je het gevoel hebt dat je teveel ballen in de lucht houdt? Dat je het dus nooit helemaal goed kunt doen omdat je gewoon te veel aan je kop hebt?

Je wilt je omgeving niet teleurstellen toch?

Nee zeggen is niet altijd makkelijk. Je wilt het graag goed doen. Je wilt je omgeving niet teleurstellen toch? Je hebt nu eenmaal een verantwoordelijkheid te dragen. Maar toch zijn er van die momenten dat je achteraf spijt hebt dat je “Ja” hebt gezegd. Iemand weet jou zo te “manipuleren” dat je ja hebt gezegd of iets van jou vraagt waarvan je achteraf eigenlijk denkt; daar ga ik weer.

Maar er zijn ook momenten in je leven dat je wel assertief bent. Dat je wel heel goed weet waar je grenzen liggen. En misschien ken je ook mensen die duidelijker hun grenzen bewaken dan jij dat doet. Wat doen zij dan anders? Kan je daar iets van leren misschien?

Iedereen is assertief!

In onze visie is ieder mens assertief. Maar niet altijd en overal. Het is de kunst om voor jezelf te bepalen wat jij werkelijk belangrijk vindt en daar vervolgens aan vast te houden. Afspraak is afspraak, dat herken je vast. Maar hoe zit het met de afspraken die je met jezelf maakt?

Een kleine oefening

Ga eens voor jezelf na… Wat was een moment in jouw leven waarop je trots kunt terugkijken als het gaat om het bewaken van jouw grenzen. Een moment dat jij ergens “Nee” tegen hebt gezegd terwijl anderen in jouw omgeving graag “Ja” hadden gehoord.

Wat zei je op dat moment tegen jezelf? Of wat heb je toen gedacht en gevoeld? Waarom was je hier succesvol? Wat heeft jou toen geholpen? Schrijf deze situaties voor jezelf op.

Ga nu naar een situatie waar je denkt dat je nog wel wat kunt groeien. Situatie waarover je het gevoel hebt dat jouw “Nee” door de omgeving misschien niet in dank wordt afgenomen. Wat zeg je in deze situatie tegen jezelf? Wat speelt er, misschien onbewust, door je hoofd?

Kijk nu naar datgene wat je hierboven hebt opgeschreven. Hoe zou je hiervan gebruik kunnen maken in een situatie waarin je meer moeite hebt met “Nee-zeggen”.

Deze vind je misschien ook interessant:

Deel dit artikel:

Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Ook interessant:

Nieuw!

Meer van dit soort artikelen ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Meer inspiratie ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

We respecteren je privacy en gaan zorgvuldig met je gegevens om.