p&a blog logo

Inchecken als eerste stap bij het teamoverleg

pijl
afbeelding van inchecken bij teamoverleg

5 redenen voor inchecken bij een effectief overleg

Ken je dat? Je begint het teamoverleg, kijkt eens rond en het valt je op dat sommige teamleden nog wat dromerig voor zich uit zitten te staren. Ze zijn weliswaar fysiek aanwezig, maar zijn ook mentaal hier? Nee dus, want we zijn vergeten om eerst even in te checken.

Een prettig en constructief overleg ontstaat als er goede gesprekken op gang komen. En daarvoor is het belangrijk dat iedereen 100 procent aanwezig is. Je wilt samen toch informatie te delen, een mening vormen of besluiten nemen. En je wilt niet dat mensen daar achteraf nog een keer op terugkomen omdat ze er ‘nog eens over na hebben gedacht’.

Effectief overleggen = meer dan de som der delen

Een goede vergadering moet het gevoel geven dat er iets is bereikt dat meer is dan de som van ieders individuele bijdrage. Toch lukt dit niet altijd. Er zijn meerdere factoren die hierbij een rol spelen en één van deze factoren is aandacht. Des te meer iedereen er met zijn volle aandacht bij is, des te beter verloopt het overleg.

Inchecken in het ‘hier en nu’

afbeelding over inchecken teamoverleg

Veel mensen hebben het druk, hebben meerdere dingen aan hun hoofd, komen wellicht net uit een ander overleg, of uit een totaal andere situatie waar nog een deel van hun aandacht in is blijven hangen. Om er voor te zorgen dat iedereen helemaal ‘hier’ kan zijn; om los te komen van alles wat de focus op het overleg kan vertroebelen, is het zogenaamde “inchecken” een fantastisch en eenvoudig ritueel.

Het is een eenvoudige procedure dat makkelijk is toe toe te passen in het overleg. Iedere teamlid krijgt even een moment om aan te geven hoe het met hem/haar is. Je kunt hier diverse vragen voor bedenken. Wat we eigenlijk even willen delen met elkaar is: Hoe is het met je en ben je in staat om hier aanwezig te zijn? Er zijn vele varianten op deze vragen te bedenken, maar als je het een paar keer hebt gedaan, dan hoeven deze vragen niet eens meer gesteld te worden. Vind je het wel lastig, gebruik dan onze incheck-dobbelsteen (zie verderop voor een link naar de webshop).

Hoe sterk is jouw team?

Doe de Lencioni scan en ontdek hoe het zit bij jou zit.
Vrijblijvend

Waarom is inchecken zo belangrijk?

Er zijn meerdere redenen waarom dit zo belangrijk is. Het gaat zoals hierboven gesteld bij inchecken ten eerste om aanwezig zijn. Maar inchecken draagt ook bij aan begrip en verbinding, het zorgt dat iedereen zich gezien voelt, het draagt bij aan wederzijds vertrouwen en het brengt ons terug bij ons volledig mens-zijn in plaats van alleen maar die functionaris.

Kortom; inchecken is een eenvoudig ritueel met een fantastisch rendement.

Wij helpen jou met het bouwen van sterke teams

Al meer dan 25 jaar ervaring
Sterke Teams

Aanwezig zijn

Door in te checken zorg je er voor dat je aanwezig bent. Iedereen maakt zich wel eens zorgen over iets wat net voor de vergadering is gebeurd, of wat er later nog zal gebeuren. Door dit te delen met elkaar ontstaat verbinding met het hier en nu. Als je jezelf realiseert wat jou eventueel af kan leiden, wordt het makkelijker om dit even opzij te zetten en je te focussen op het overleg.

Begrip en verbinding

Door in te checken met elkaar stimuleer je wederzijds begrip. Het stimuleert niet alleen het zelfbewustzijn, maar ook het collectieve bewustzijn. Door van elkaar te weten wat er misschien op de achtergrond speelt, realiseren de deelnemers zich dat ze allemaal ook gewoon mens zijn. Het draagt bij aan wederzijds begrip. Ook helpt het soms om te begrijpen waarom iemand een keer wat zwijgzamer is dan normaal of juist wat emotioneler kan reageren.

Juist door van elkaar te weten hoe hij/zij er bij zit, voorkom je dat je elkaar gaat veroordelen.

Iedereen hoort er bij

Door in te checken krijgt iedereen direct vanaf het begin een stem. Soms leidt een bepaalde groepsdynamiek tot een klimaat waarin niet iedereen meer de behoefte heeft, of de veiligheid voelt, om zijn stem te laten horen. Door in te checken, zet je direct vanaf de eerste minuten de toon. Iedereen hoort erbij, en we hebben juist elkaars perspectieven en inzichten nodig om te komen tot de beste beslissingen.

Werken aan vertrouwen

Afbeelding over teamoverleg en inchecken

Vertrouwen hangt samen met zogenaamde psychologische veiligheid. Door in te checken ontstaat de mogelijkheid om iets van jezelf bloot te geven. Dit is ook een vorm van kwetsbaarheid tonen. Laten zien dat je ook een mens bent met je sterke en zwakke punten.

Inchecken geeft een prachtige gelegenheid om iets van jezelf te laten zien. Als je je eigen kwetsbare zelf meeneemt naar de vergadering dan zullen anderen ook geneigd zijn om iets van zichzelf te tonen waardoor het wederzijds vertrouwen zal toenemen.

We zijn mens, geen functionaris

Door in te checken herinneren we ons zelf eraan dat we een mens zijn: vaak zijn we opgegroeid of opgevoed met de belemmerende gedachte dat je werk en privé gescheiden moet houden. Maar vanuit P&A het principe van “Eerst het wie, dan het wat”. Of in andere woorden: je moet eerst tot elkaar komen, voordat je tot zaken kan komen.

We zijn allemaal mens. Inchecken herinnert ons hier weer even aan en brengt ons als complete mensen bij elkaar, in plaats van alleen als functionarissen.

Bestel het Team Dobbelspel

Drie dobbelstenen om de samenwerking in jouw team te verbeteren
tools

Tip: Inchecken opnemen als standaard ritueel

In het begin zal het wat onwennig zijn om bewust in te checken met elkaar. Als wij teams begeleiden dan merken we dat het na zo’n 3 tot 5 keer een nieuwe gewoonte is geworden. Sterker nog, het voelt daarna als een gemis als er direct inhoudelijk wordt begonnen.
Inchecken hoeft niet lang te duren en het verhoogt het rendement van de vergadering zodat de genomen tijd ruimschoots wordt terugverdiend.

Wij trainen teamleden in het ontwikkelen van een effectieve én efficiënte incheckronde. Er zijn namelijk een aantal valkuilen. Denk aan het nemen van te veel spreektijd, te veel doorvragen naar iemand zijn/haar persoonlijke situatie of het geven van ongevraagde adviezen. De centrale bedoeling van inchecken is zorg dragen voor maximale focus op het teamoverleg. Hierdoor wordt zo’n overleg een stuk energieker en productiever.

Ben jij trainer of (team)coach?

Check Jump Serious Games en verbeter de impact van jouw training door actieve werkvormen en serious games
Jouw toolbox
Deel dit artikel op je socials
Facebook
Twitter
LinkedIn

Relevante artikelen

Afbeelding over samenwerken en vertrouwen

Vertrouwen op nummer 1 als succesfactor bij samenwerken

Over Samenwerken, Vertrouwen en Psychologische Veiligheid Een gebrek aan vertrouwen is de meest fundamentele frustratie als het gaat om samenwerken in teams. De laatste tijd zien we dit thema steeds vaker terug, vooral in relatie met het thema psychologische veiligheid.

Lees meer >>
afbeelding van inchecken bij teamoverleg

Inchecken als eerste stap bij het teamoverleg

5 redenen voor inchecken bij een effectief overleg Ken je dat? Je begint het teamoverleg, kijkt eens rond en het valt je op dat sommige teamleden nog wat dromerig voor zich uit zitten te staren. Ze zijn weliswaar fysiek aanwezig,

Lees meer >>
Een afbeelding van een sterk team

Een leercultuur is kenmerkend voor sterke teams

Leercultuur is kenmerkend voor Sterke teams  Waarom zijn sommige overheidsorganisaties succesvol en slagvaardig terwijl anderen niet verder komen dan middelmatigheid? Waarom presteren sommige organisaties structureel beter dan hun concurrenten? Wat is het verschil tussen middelmatige teams en succesvolle teams? Het grote

Lees meer >>
afbeelding over de onderstroom in teams en de slechte werksfeer

Slechte werksfeer; kijk naar de onderstroom

Slechte werksfeer effectief aanpakken vanuit de onderstroom Een slechte werksfeer voel je wel, maar je ziet het niet direct. Mensen maken bijvoorbeeld grapjes waarvan je vermoedt dat er nog iets onder zit. Kritiek wordt nooit rechtstreeks geuit maar wordt vaak

Lees meer >>
afbeelding die laat zien dat spelen helpt bij het ontwikkelen van een positieve leercultuur

Wat is een positieve leercultuur

Wat is een positieve leercultuur? Een positieve leercultuur is een werkomgeving waarin team- of organisatieleden iedere dag in staat zijn om het beste in elkaar naar boven te brengen. Dit ontstaat door de aanwezigheid van een collectieve groeimindset en de

Lees meer >>
afbeelding die gaat over feedforward

Feedforward methode voor sterke teams

Wat is is de feedforward methode? De feedforward methode is er op gericht om gevraagde adviezen of tips met elkaar te delen met als doel er samen beter van te worden. Het is geïntroduceerd door Marshall Goldsmith, een Leiderschapscoach in

Lees meer >>
afbeelding van een zelfsturend team

Zelfsturend team; mythe of mogelijkheid?

Zelfsturend team; bestaan ze wel? Zelfsturende teams, bestaan ze, of was het een tijdelijk trend die inmiddels is overgewaaid? Tijdens de Coronacrisis bleek dat sommige managers veel minder toegevoegde waarde hadden dan ze aanvankelijk dachten. Ze keken niet dagelijks mee

Lees meer >>

Op de hoogte blijven?

Regelmatig de nieuwste artikelen en updates ontvangen? Schrijf je dan in!

Lencioni Teamscan

Hoe goed functioneert jouw team? Ontdek het in vijf minuten door het invullen van de Lencioni Teamscan.

Even meedenken?

Heb je een vraag of een specifieke wens? Laat het weten, we denken graag met je mee om een passende oplossing te vinden.
p&a blog logo
Vind je ons aanbod of een van onze artikelen leuk? Laat het weten!
Nieuwsbrief
Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang regelmatig interessante artikelen en updates!
Copyright © 2023 Studio Progressus, All rights reserved. Powered by Studio Progressus.