Kun je iemand ontslaan zonder dossier?

Uit het boek: Van Vakmanschap naar Leiderschap | Eisen stellen

Je gevoel klopt altijd, tenzij er tegengestelde feiten zijn. Dat lijkt een simpel uitgangspunt, maar meestal redeneren we andersom. Je hebt ergens een twijfelachtig gevoel over, maar er zijn geen feiten die daarmee in overeenstemming zijn, dus druk je het maar weg. Je hebt bijvoorbeeld het gevoel dat een van je medewerkers te weinig aanstuurt op resultaat in zijn rol als projectleider, maar je bent nooit bij het overleg, dus je hebt geen feiten. Je zult het ook niet onderzoeken, want dat gevoel is alleen maar lastig. Stel je voor dat je gelijk hebt, dan moet je ook nog eens uit je comfortzone komen, want dan moet je ingrijpen. Dus het gevoel wegdrukken is makkelijker. Op korte termijn tenminste.

Helaas klopt ons gevoel vaak wel. Jij hebt al jaren ervaring in je vak, dus weet je ook vaak wat wel of niet oké is. Dat zit in je systeem opgeslagen, al heb je niet altijd alle feiten op een rij. Mijn advies is dan ook: ga bij twijfel altijd op zoek naar de feiten. Stop het niet weg, maar luister naar je gevoel. En nu komt het belangrijkste: als je er met behulp van feiten niet in slaagt om de twijfel weg te nemen, ga er dan gewoon vanuit dat je gelijk hebt.

Doorpakken

Maar hoe moet dat dan? Je hebt een teamlid, je hebt twijfels, maar geen harde feiten, geen personeelsdossier. Wat moet je dan? Kun je die werknemer dan wel ontslaan? Is dat niet oneerlijk? Misschien heb je geen dossier waar in staat dat iemand niet goed functioneert, maar je hebt ook geen dossier waar in staat dat iemand wel goed functioneert. Vergelijk hem met anderen in je team: bij wie heb je geen enkele twijfel? En kun je dat onderbouwen? Waarschijnlijk wel. Het feit dat je geen dossier hebt, komt misschien door je eigen nalatigheid of laksheid. Of misschien wel door je voorganger. Dat betekent dat je op formele gronden geen afscheid van iemand kunt nemen. Maar wat weerhoudt jou om desondanks door te pakken?

Lees ook: wat kost een niet goed functionerende medewerker?

Voor jezelf en het team zorgen

Medewerkers die jou doen twijfelen, in wie je geen rotsvast vertrouwen hebt, daar kun je niet mee werken. Dat ligt misschien niet eens aan die ander; het kan ook aan jouzelf liggen, aan de omstandigheden of gewoon aan de chemie tussen jullie. Maar als jij geen vertrouwen hebt, dan kun je in je rol van leidinggevende niet functioneren. Heb dan je prioriteit helder: je moet voor jezelf zorgen om vervolgens voor het team als totaal te kunnen zorgen. Dat betekent misschien dat je toch afscheid moet nemen van een medewerker. En inderdaad, als daarvoor geen dossier bestaat, dan zou dat wel eens lastig kunnen zijn. Ga het gesprek aan, bespreek je gebrek aan vertrouwen, ga bij jezelf na of je de ander de kans wilt geven en of die kans ook oprecht is. Wees eerlijk naar jezelf en naar die medewerker. En realiseer je dat je dan misschien de klootzak bent. Dat hoort er nu eenmaal bij, maar jij moet door.

“Wees eerlijk naar jezelf en naar die medewerker. Realiseer je dat je dan misschien de klootzak bent. Dat hoort er nu eenmaal bij, maar jij moet door”

Als je geluk hebt en toch ergens een goede relatie met de betreffende medewerker, dan kun je op een prettige manier uit elkaar. Als je pech hebt, dan volgt er een lastige ontslagprocedure. Steek daar niet te veel energie in, schakel een goede advocaat in en betaal wat er betaald moet worden. Zie het als een investering of als een redelijke genoegdoening voor de medewerker die misschien al wel jaren te goeder trouw zijn inzet heeft getoond. Hij heeft dan ook recht op een goede ontslagvergoeding.

Verder lezen?

Dit artikel komt uit het boek Van Vakmanschap naar Leiderschap. Bestel het boek in onze webshop.

Boek bestellen

Deze vind je misschien ook interessant:

Deel dit artikel:

Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Ook interessant:

Nieuw!

Meer van dit soort artikelen ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Meer inspiratie ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

We respecteren je privacy en gaan zorgvuldig met je gegevens om.