Tips voor Leiders: Wat kost een niet functionerende medewerker?

arrow_1.png
afbeelding van het berekenen van de kosten van een niet functionerende medewerker

Wat kost een niet functionerende medewerker?

Salaris betalen is een consequentie van het hebben van personeel. In commerciële organisaties is men zich hier soms meer van bewust dan in publieke organisaties. Een medewerker in dienst hebben is een investering die geld zou moeten opleveren. Maar een medewerker die niet goed functioneert, is een kostenpost. Maar er is meer: het is niet alleen een kostenpost, want daar kom je nog wel overheen, maar het is ook een bron van frustratie. Het kan werken als een rotte appel in een fruitschaal en het kan jouw positie als leidinggevende behoorlijk ondermijnen.

Ik heb zelf nogal wat voorbeelden gezien van medewerkers die niet goed op hun plek zitten. Ze functioneren niet naar behoren, maar er is niemand die dat echt tegen ze zegt. Ze worden soms “geparkeerd” op een positie waar ze niet al te veel kwaad kunnen doen, of er worden dingen om hen heen georganiseerd om eventuele “schade” te beperken. Ook zie ik nogal eens dat er speciale functies worden gecreëerd. Dat zijn allemaal symptomen van zachte heelmeesters. Een medewerker die niet goed functioneert, is een bron van negativiteit. Hijzelf zal niet uitstralen dat hij gelukkig is en dat hij het naar zijn zin heeft en daar besmet hij zijn omgeving mee. Daar komt nog eens bij dat anderen er soms de dupe van zijn; zij moeten de vliegen afvangen, gaten dichtrijden, enzovoort. Dat levert ook weinig positiviteit op.

Gevolg: klagende medewerkers, negatieve energie

Niemand vindt het inspirerend om andermans problemen op te lossen. Helaas vinden veel mensen het moeilijk om dit zo duidelijk te bespreken. Ieder mens is enigszins gevoelig voor hiërarchie. En als de baas, jij dus, dit systeem van gedogen, eromheen organiseren en wegparkeren in stand houdt, dan zal men niet altijd rechtstreeks gaan klagen. Maar intussen moeten de medewerkers hun frustratie wel kwijt. Dus gaan ze het met elkaar bespreken. Niet met de betreffende niet goed functionerende medewerker en niet met jou, maar wel met elkaar. En dat levert nog meer negatieve energie op.

Verwachtingen van de leider…

Mensen verwachten van een leider dat hij de goede dingen doet en dat hij ingrijpt. Dat hij zorgt dat de mensen met hun werk bezig kunnen gaan. Als jij een slecht functionerende medewerker in je team hebt en je laat het voortbestaan, dan brokkelt het respect langzamerhand af. Je positie wordt zwakker en je wordt minder serieus genomen. Daar krijg je last van, bijvoorbeeld als je anderen wijst op het niet nakomen van afspraken. Men neemt jou minder serieus, want ze zien dat het jou aan het lef ontbreekt om de confrontatie echt aan te gaan.

Ontwikkel je Mindset en Skills

Trainingen - Inspiratiesessies - Elearning
Sterke Mensen

Een negatief doorwerkend fenomeen

Een niet goed functionerende medewerker is dus niet alleen een kwestie van weggegooid salaris, maar ook een zeer negatief doorwerkend fenomeen. In veel gevallen kost het een hoop geld om iemand “kwijt” te raken, zeker als die persoon zelf niet meewerkt, maar het geld dat je zult moeten betalen staat uiteindelijk vaak niet in verhouding tot wat het oplevert.

Ten onrechte wordt er alleen maar naar het salaris gekeken. De betreffende persoon “kost” bijvoorbeeld 3500 euro per maand en de ontslagprocedure kost misschien wel 50.000 euro.

  • Wat doe je dan? Gewoon afwachten?
  • Stop, je maakt een verkeerde afweging!
  • Hoeveel tijd, hoeveel energie kost de betreffende persoon?
  • Wat doet het met jouw positie?
  • Wat doet het met de moraal in het team?

Lastig te bepalen, maar geloof me, het is een verademing als je uiteindelijk toch durft door te pakken. Niet alleen voor jouzelf, maar vooral voor je collega’s.

Natuurlijk kan het ook heel goed zijn dat je met de betreffende persoon te doen hebt. Maar realiseer je dat je er niet zit voor de belangen van het individu, maar voor de belangen van het team of de organisatie.

Als je te doen hebt met de betreffende medewerker, dan kun je dit eventueel “afkopen” door een hogere afscheidspremie te betalen. Kennelijk is er in het verleden het een en ander misgegaan dat het zo ver heeft moeten komen.

Neem je verantwoordelijkheid, neem ook je verlies, betaal de prijs die ervoor staat, zie het eventueel als leergeld of als kosten van achterstallig onderhoud, maar zet er een punt achter, zodat je de aandacht weer vrij hebt voor de toekomst.

Verder lezen?

Je hebt een paragraaf gelezen uit het boek Van Vakmanschap naar Leiderschap. Verder lezen? Bestel het boek in onze webshop:

Leidinggeven zonder 'manager' te worden

Lees hét boek voor leidinggevenden
boektip
Deel dit artikel op je socials
Facebook
Twitter
LinkedIn

Relevante artikelen

Afbeelding van het beste boek over leidinggeven

Tips voor Leiders: Dienend Leiderschap

Wat is dienend leiderschap? Wat is dienend leiderschap? Wat is het verschil tussen een manager en een leidinggevende? Waarom bereik je meer met leidinggeven zonder macht? In het boek ‘Van Vakmanschap naar Leiderschap’, legt de auteur Pieter van der Haak

Lees meer >>
Afbeelding horend bij de oplossingsgericht werken methodiek

Oplossingsgericht Werken Methodiek

Oplossingsgericht werken Methodiek is een Positieve benadering Oplossingsgericht werken is gebaseerd op principes uit de positieve psychologie. Als je goed oplet tijdens het volgen van een training of bij een door ons begeleid teamontwikkeltraject, dan merk je dat onze werkwijze

Lees meer >>
afbeelding over oplossingsgericht werken en veranderen

Tips voor Leiders: Oplossingsgericht Werken en Veranderen

Veranderen gaat makkelijker met Oplossingsgericht Werken Oplossingsgericht werken is dé manier om als leidinggevende verandering op gang te brengen vanuit een positieve grondhouding. Zeker in deze tijd is wendbaarheid belangrijk en die wendbaarheid wordt groter als je een oplossingsgerichte houding

Lees meer >>
afbeelding van de brugwachter die wordt ontslagen

HRM nieuwe stijl?

HRM nieuwe stijl nodig? Waar liggen mogelijkheden om jouw HR afdeling te verbeteren? Traditionele organisaties waarin managers sturen op cijfers en waarin het dogma “Meten = Weten” nog hoogtij viert zijn stapje voor stapje aan het verdwijnen. Dat is een

Lees meer >>
afbeelding over het maken van keuzes om eigenaarschap te ervaren

Eigenaarschap en Persoonlijke Doelen

Eigenaarschap tonen is durven te kiezen Eigenaarschap tonen in je leven betekent dat je doet wat je wilt, dat je je eigen kwaliteiten kunt inzetten en dat je dit doet vanuit een gevoel dat je duidelijk iets kunt betekenen voor anderen.

Lees meer >>
Afbeelding over hoe je talent kunt behouden in je organisatie

Talent behouden; tips voor HR

Waarom talent behouden juist nu belangrijker is dan ooit Enthousiaste professionals, hardwerkende loyale teamplayers en slimme jonge mensen met ambitie en talent. Je hebt ze allemaal hard nodig. Het zijn de mensen die in jouw organisatie het verschil kunnen maken

Lees meer >>
afbeelding die symbool staat voor een positief leerklimaat

Talent behouden dankzij een positieve leercultuur

Talent behouden door een positieve leercultuur Een krappe arbeidsmarkt en een snel veranderende omgeving. Dat betekent zorgen dat je de beste mensen aan boord weet te houden en te bouwen aan sterke teams. Hoe behoud je de talenten in jouw

Lees meer >>
afbeelding van een jonge vrouw met een laptop van een artikel over werkgeluk

Werkgeluk

Wat moeten we met het begrip Werkgeluk? Werkgeluk vind ik eigenlijk een beetje een jeukwoord. Werk mag toch ook gewoon af en toe even zwaar zijn. Moeten we echt gelukkig worden van ons werk? Is werkgeluk misschien zelfs iets om

Lees meer >>

Op de hoogte blijven?

Regelmatig de nieuwste artikelen en updates ontvangen? Schrijf je in!

Zelfscan Groeimindset

Hoe open sta jij zelf voor groei en ontwikkeling? Doe de zelftest en ontdek het direct!

Even meedenken?

Wij denken graag met je mee om te zoeken naar passende (maatwerk) oplossingen. Stel hieronder je vraag en wij nemen contact met je op.
Logo-PA-nieuw (1)
Vind je ons aanbod of een van onze artikelen leuk? Laat het weten!
Nieuwsbrief
Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang regelmatig interessante artikelen en updates!
Copyright © 2023 Studio Progressus, All rights reserved. Powered by Studio Progressus.