Training Leidinggeven aan Eigenaarschap

Training Leidinggeven aan Eigenaarschap

ALGEMEEN

Voor wie 

De training Leidinggeven aan Eigenaarschap is bedoeld voor leidinggevenden die hun medewerkers willen stimuleren om meer eigenaarschap te nemen. Hierdoor komt er meer verantwoordelijkheid in het team te liggen waardoor je met minder moeite tot betere teamresultaten kunt komen.

Resultaat

  1. Door deze training leer je eigenaarschap te herkennen en te faciliteren
  2. Je gaat ontdekken waardoor medewerkers wel of niet hun verantwoordelijkheid nemen
  3. Je ontdekt tijdens de training de randvoorwaarden die van belang zijn om eigenaarschap te vergroten
  4. De training eigenaarschap geeft jou concrete tips, tools en gesprekstechnieken zodat je kunt zorgen dat jouw medewerkers zich verantwoordelijker gaan voelen voor het gezamenlijke resultaat
  5. Je wordt begeleid in het stap voor stap meer loslaten van de ‘controle’ en het sturen vanuit vertrouwen.
  6. Je krijgt tijdens de training concrete technieken aangereikt om jouw medewerkers meer te empoweren en te faciliteren waardoor ze meer eigenaarschap zullen tonen.
 
N.B. De training is voor een belangrijk deel gebaseerd op de inzichten uit de bestseller Wie zorgt dat het goed komt van Pieter van der Haak.

Praktische informatie

Duur van de training

(van te voren voeren we een online intakegesprek met alle deelnemers)

4 bijeenkomsten van telkens 1 dag; 

Tussentijds online modules
Totale doorlooptijd: ca. 6 weken.

Aantal deelnemers

5 tot 12 deelnemers

Incompany

Deze training verzorgen wij incompany waarbij we het programma afstemmen op het opleidings- en ervaringsniveau van de deelnemers.

Locatie

In overleg met de opdrachtgever

Prijs

Op aanvraag

CURSUSINHOUD

PROGRAMMA

Training Eigenaarschap deel 1: Wat is eigenaarschap?

Wat is Eigenaarschap eigenlijk en wat is het verschil tussen eigenaarschap en verantwoordelijkheid nemen.

Aan welke knoppen kun je draaien om eigenaarschap te stimuleren in jouw team of afdeling.

Je leert dit tijdens het eerste deel van deze training dankzij een afwisselende trainingsdag waarin je niet alleen bij wordt gepraat over de randvoorwaarden van eigenaarschap, maar direct ook wordt uitgenodigd om deel te nemen aan enkele oefeningen om te ervaren wat wel en niet werkt als het gaat om het stimuleren van eigenaarschap in een team.

Praktische Theorie, zelfreflectie plus spel- en oefenvormen. 

Training Eigenaarschap Deel 2: De juiste persoon op de juiste plek

Je ontdekt wat nodig is om de optimale match te vinden tussen wat iemand kan, wil en het werk dat hij/zij doet.

Je leert op een andere manier gesprekken voeren en ontdekt zowel voor jezelf als voor je medewerkers hoe zij met meer energie bij kunnen dragen aan de teamprestaties.

We gaan actief met elkaar aan de slag, oefenen met gesprekstechnieken op verschillende manieren en je wordt uitgenodigd om de mensen waar jij leiding aan geeft te ‘scannen’. Wat weet je eigenlijk van ze en met wie zou je iets willen om te zorgen dat hij of zij meer eigenaarschap laat zien. 

Dit onderdeel kenmerkt zich praktische oefeningen, slimme technieken, zelfreflectie en activerende opdrachten.

Training Eigenaarschap deel 3: Regelruimte en Overzicht

In dit onderdeel leer je hoe belangrijk het is om je medewerkers ruimte te geven om het werk naar eigen inzicht te kunnen doen. Tijdens een serious game ervaar je zelf wat het effect is van de manier van aansturen op het gevoel van eigenaarschap. 

Ook leer je hoe het geven van overzicht, het delen van informatie kan zorgen dat medewerkers zich verantwoordelijker gaan voelen.

Praktische theorie, Serious Games, zelfreflectie en activerende werkvormen om zelf de volgende stap te maken in of met jouw team.

Training Eigenaarschap deel 4: Vertrouwen en Veiligheid

Het laatste onderdeel van deze training over eigenaarschap gaat vooral over vertrouwen. Je ontdekt het grote effect hiervan op jouw teamleden. Je leert ook dat een beetje controle uitoefenen nog best oké is, als het maar vanuit de juiste intentie gebeurt. 

Als mensen verantwoordelijkheid dragen dan moet het wel veilig zijn. Hoe bouw je een klimaat waarin mensen zich veilig genoeg voelen om het hoofd boven het maaiveld uit te durven steken. Ook dit staat centraal in dit laatste onderdeel.

We doen dit wederom door een combinatie van praktische theorie, handige tips, diverse oefeningen en activerende opdrachten voor tijdens de training én voor hierna. 

Actieve werkvormen

P&A staat voor leren door te doen. Geen uitgebreide theorie maar zelf ontdekken wat wel en niet werkt door oefeningen en door serious games. 

Deze training bestaat uit vier fysieke bijeenkomsten aangevuld met online modules. 

Ervaringsgericht leren

Tijdens de fysieke bijeenkomsten gaan we jou vooral zelf laten ervaren aan welke knoppen je kunt draaien om te zorgen dan jouw teamleden zich verantwoordelijk gaan voelen en meer eigenaarschap zullen nemen. 

De online modules zijn bedoeld om tussentijds in je eigen praktijk opdrachten uit te voeren en dingen uit te proberen. Daarnaast biedt de online omgeving de mogelijkheid om bepaalde aangeboden inzichten nog eens rustig te kunnen nalezen. 

De werkwijze van P&A

Wij zijn geen ‘glad’ bureau met mooie verhalen en strakke pakken.

Wij zijn vooral ons zelf. Onze trainers en teamcoaches zijn stuk voor
stuk mensen met een flink stuk levenservaring. Iedereen bij P&A heeft op verschillende manieren zelf met de ‘poten in de klei’ gestaan en weet dat de praktijk soms weerbarstiger is dan je in theorie zou kunnen denken. 

Trainers/adviseurs of teamcoaches van P&A zijn net als jij mensen van vlees en bloed die met toewijding willen helpen het beste in jullie team of organisatie naar boven te brengen. 

Zonder een ‘klik’ kunnen we geen zaken doen. Dat betekent dat we altijd zorgvuldig onderzoeken wie van ons het beste aansluit bij de doelgroep. 

Als een klant zeg: “Dat is er ééntje van P&A” dan bedoelt die klant dat hij met iemand van ons heeft samengewerkt die authentiek is, stevig in de schoenen staat, vanuit een gelijkwaardige relatie met deelnemers of opdrachtgevers samenwerkt en in staat is om vanuit het hier en nu datgene te doen wat nu nodig is.

Improvisatievermogen en continu blijven afstemmen bij datgene wat nú nodig is om een team verder te helpen kenmerkt onze manier van werken.

“Wil je er alleen over praten of wil je echt iets gaan doen?”P&A staat voor beweging. Wij geloven in sterke teams en wendbare organisaties. Maar om teams te versterken is een praatsessie vaak niet voldoende. 

We kiezen daarom altijd voor actiegerichte of ervaringsgerichte werkvormen. Eerst maar eens wat doen met elkaar om te onderzoeken wat wél werkt en wat verbeterd kan worden. 

Beginnen met de ervaring, dat werkt. Daarna kijken we wat het oplevert en wat we er mee willen of kunnen. Uit het hoofd, in je lijf, aan de slag met elkaar en samen bouwen aan sterke teams. Dat werkt! Samen op avontuur.

Geen team of organisatie is gelijk. Geen trainingsprogramma is hetzelfde. Ondanks dat we ‘standaard-thema’s’ hebben is het iedere keer zoeken en aansluiten bij datgene wat er nu speelt bij onze klanten.

Onze programma’s maken we dus altijd samen met onze klanten op maat.

Gelijktijdig is alles wat we doen gebouwd op een stevig fundament van de volgende principes:

Positieve psychologie
Ondanks dat er vast allerlei zaken (nog) niet goed zijn of gaan beginnen we bij datgene wat al wel oké is. Want in ieder team of in iedere organisatie gaan dingen goed of tonen sommige mensen het juiste gedrag. We gaan opzoek naar deze successen (hoe klein ze soms ook zijn).

Vanuit datgene wat al wel werkt vinden we veel beter precies die stap die nodig is om verder te komen. (lees meer hierover in dit artikel: https://www.talentontwikkeling.com/blog/wendbare-organisatie-positief/)

Benut het potentieel dat er al is
Vaak weten de vakmensen zelf heel goed hoe het beter kan. Het is onze rol om de aanwezige kennis naar boven te halen en samen met jullie te ontdekken wat en hoe er verbeterd kan worden.

Wij faciliteren, confronteren soms,  maar zullen vooral aandacht schenken aan het empoweren van datgene wat er in potentie al aanwezig is. 

En ja, als het nodig is dan komen we natuurlijk alsnog met een nieuwe perspectief of een mogelijke richting. Maar onze ervaring heeft geleerd dat blijvend veranderen en oude patronen doorbreken succesvoller is als de ideeën zoveel mogelijk uit de mensen zelf komen. 

Investering

Wij rekenen het voor je uit

Deze training verzorgen wij in-company waarbij we het programma finetunen op de situatie in jouw organisatie. Neem contact op voor een offerte op maat. Bel ons op 0570-244124 Of maak gebruik van het contactformulier hieronder.

Informatie aanvragen

Na jouw aanvraag

Nemen wij binnen 24 uur contact met je op.

Heb je direct al vragen en wens je zo snel mogelijk iemand van ons te spreken: Bel dan alvast op: 0570-244124

Tot snel! 

Logo-PA-nieuw (1)
Wil je ons volgen op social media? Maak dan gebruik van onderstaande button!
Nieuwsbrief
Schrijf je in en ontvang regelmatig interessante artikelen en updates!