Starten met Leidinggeven

Starten met Leidinggeven

Voor wie?

Deze training is bedoeld voor iedereen die begint met leidinggeven en deze rol graag op zich neemt zonder in de valkuil te stappen om te gaan micromanagen.

Je leert jouw rol in te vullen vanuit een faciliterende (dienende) leiderschapsstijl waarmee je het beste in jouw mensen naar boven kunt halen zonder zelf overal bovenop te hoeven zitten.

Praktijkgerichte training

De training Beginnen met Leidinggeven is een praktisch ingestoken training van drie dagen aangevuld met enkele online lessen in onze digitale leeromgeving.

De training is onder meer gebaseerd op het boek  Faciliterend Leidinggeven. 

Tijdens de bijeenkomsten wordt er vooral veel geoefend en houden we het vooral heel praktisch en dichtbij huis. Door te werken in kleine groepen is er veel ruimte voor jouw eigen werksituatie.

De trainingsgroep bestaat uit maximaal 10 deelnemers zodat iedere individuele deelnemer voldoende aandacht krijgt en mogelijkheden om te oefenen.

De onderliggende theorie bij deze training is het boek Faciliterend Leidinggeven plus hoofdstuk 2 (Wie de baas speelt is een sukkel) en 3 (de negen rollen van een dienstbaar leider) uit het boek  Van Vakmanschap naar Leiderschap..

Het programma wordt afgestemd op de individuele leervragen. Veel voorkomende thema’s zijn:

  • Verschil tussen traditioneel management en teamleiderschap
  • De belangrijkste vraag van een faciliterend leidinggevende
  • De juiste persoon voor “the job”
  • Coachen en faciliteren op maat
  • Kaders geven, ruimte bieden
  • Leiderschapsdilemma’s; de kunst van het loslaten
  • Vergroten van eigenaarschap
  • Leidinggeven vanuit vertrouwen

Praktische informatie

Duur van de training

(van te voren voeren we een online intakegesprek met alle deelnemers)

P&A gelooft in de effectiviteit van hybride trainingen. Sommige zaken kunnen prima online gebeuren terwijl er ook programmaonderdelen zijn waar het juist belangrijk is om elkaar fysiek te ontmoeten.

3 bijeenkomsten; 

– Dag 1: Faciliteren en Inspireren
– Dag 2: De juiste persoon voor the job
– Dag 3: Hard op de inhoud, zacht op de relatie

Tussentijds online modules
Totale doorlooptijd: ca. 6 weken.

Aantal deelnemers

maximaal 10 deelnemers

Incompany

Deze training verzorgen wij incompany waarbij we het programma afstemmen op het opleidings- en ervaringsniveau van de deelnemers.

Locatie

In overleg met de opdrachtgever

Prijs

Op aanvraag

CURSUSINHOUD

PROGRAMMA

Beginnen met Leidinggeven 1: Faciliteren en Inspireren

Wat is leiderschap eigenlijk en wat is het verschil tussen management en leiderschap.

Wat is jouw toegevoegde waarde als (team)leider en hoe voorkom je dat je gaat micromanagen.

Beginnen met Leidinggeven 2: De juiste persoon voor ‘the Job’

Hoe zorg je voor een goede match tussen de kwaliteiten van jouw mensen en het werk dat gedaan moet worden. Welke coachingsvaardigheden pas je toe en hoe voer je het goede gesprek.

Beginnen met Leidinggeven 3: Hard op de inhoud, zacht op de relatie

Hoe handel je vanuit vertrouwen zonder te ‘soft’ te worden.

Hoe ga je er mee om als medewerkers misbruik dreigen te maken van de ruimte die je ze wilt geven.

Hoe ben je hard op de inhoud en de afspraken en zacht op de relatie.

Wat je mag verwachten

P&A staat voor leren door te doen. Geen uitgebreide theorie maar zelf ontdekken wat wel en niet werkt door oefeningen en door serious games. 

Deze training bestaat uit drie fysieke bijeenkomsten aangevuld met online modules. 

Tijdens de fysieke bijeenkomsten gaan we jou vooral zelf laten ervaren hoe jij de rol van faciliterend leidinggevende effectief in kunt vullen. 

De online modules zijn bedoeld om tussentijds in je eigen praktijk opdrachten uit te voeren en dingen uit te proberen. Daarnaast biedt de online omgeving de mogelijkheid om bepaalde aangeboden inzichten nog eens rustig te kunnen nalezen. 

De werkwijze van P&A

Wij zijn geen ‘glad’ bureau met mooie verhalen en strakke pakken.

Wij zijn vooral ons zelf. Onze trainers en teamcoaches zijn stuk voor
stuk mensen met een flink stuk levenservaring. Iedereen bij P&A heeft op verschillende manieren zelf met de ‘poten in de klei’ gestaan en weet dat de praktijk soms weerbarstiger is dan je in theorie zou kunnen denken. 

Trainers/adviseurs of teamcoaches van P&A zijn net als jij mensen van vlees en bloed die met toewijding willen helpen het beste in jullie team of organisatie naar boven te brengen. 

Zonder een ‘klik’ kunnen we geen zaken doen. Dat betekent dat we altijd zorgvuldig onderzoeken wie van ons het beste aansluit bij de doelgroep. 

Als een klant zeg: “Dat is er ééntje van P&A” dan bedoelt die klant dat hij met iemand van ons heeft samengewerkt die authentiek is, stevig in de schoenen staat, vanuit een gelijkwaardige relatie met deelnemers of opdrachtgevers samenwerkt en in staat is om vanuit het hier en nu datgene te doen wat nu nodig is.

Improvisatievermogen en continu blijven afstemmen bij datgene wat nú nodig is om een team verder te helpen kenmerkt onze manier van werken.

“Wil je er alleen over praten of wil je echt iets gaan doen?”P&A staat voor beweging. Wij geloven in sterke teams en wendbare organisaties. Maar om teams te versterken is een praatsessie vaak niet voldoende. 

We kiezen daarom altijd voor actiegerichte of ervaringsgerichte werkvormen. Eerst maar eens wat doen met elkaar om te onderzoeken wat wél werkt en wat verbeterd kan worden. 

Beginnen met de ervaring, dat werkt. Daarna kijken we wat het oplevert en wat we er mee willen of kunnen. Uit het hoofd, in je lijf, aan de slag met elkaar en samen bouwen aan sterke teams. Dat werkt! Samen op avontuur.

Geen team of organisatie is gelijk. Geen trainingsprogramma is hetzelfde. Ondanks dat we ‘standaard-thema’s’ hebben is het iedere keer zoeken en aansluiten bij datgene wat er nu speelt bij onze klanten.

Onze programma’s maken we dus altijd samen met onze klanten op maat.

Gelijktijdig is alles wat we doen gebouwd op een stevig fundament van de volgende principes:

Positieve psychologie
Ondanks dat er vast allerlei zaken (nog) niet goed zijn of gaan beginnen we bij datgene wat al wel oké is. Want in ieder team of in iedere organisatie gaan dingen goed of tonen sommige mensen het juiste gedrag. We gaan opzoek naar deze successen (hoe klein ze soms ook zijn).

Vanuit datgene wat al wel werkt vinden we veel beter precies die stap die nodig is om verder te komen. (lees meer hierover in dit artikel: https://www.talentontwikkeling.com/blog/wendbare-organisatie-positief/)

Benut het potentieel dat er al is
Vaak weten de vakmensen zelf heel goed hoe het beter kan. Het is onze rol om de aanwezige kennis naar boven te halen en samen met jullie te ontdekken wat en hoe er verbeterd kan worden.

Wij faciliteren, confronteren soms,  maar zullen vooral aandacht schenken aan het empoweren van datgene wat er in potentie al aanwezig is. 

En ja, als het nodig is dan komen we natuurlijk alsnog met een nieuwe perspectief of een mogelijke richting. Maar onze ervaring heeft geleerd dat blijvend veranderen en oude patronen doorbreken succesvoller is als de ideeën zoveel mogelijk uit de mensen zelf komen. 

Investering

Wij rekenen het voor je uit

Deze training verzorgen wij in-company waarbij we het programma finetunen op de deelnemers in jullie organisatie organisatie. Neem contact op voor een offerte op maat. Bel ons op 0570-244124 Of maak gebruik van het contactformulier hieronder.

Informatie aanvragen

Na jouw aanvraag

Nemen wij binnen 24 uur contact met je op.

Heb je direct al vragen en wens je zo snel mogelijk iemand van ons te spreken: Bel dan alvast op: 0570-244124

Tot snel! 

Logo-PA-nieuw (1)
Wil je ons volgen op social media? Maak dan gebruik van onderstaande button!
Nieuwsbrief
Schrijf je in en ontvang regelmatig interessante artikelen en updates!