Dat de wereld voortdurend verandert weten we zo langzamerhand wel. En dat er van ons gevraagd wordt om daarin mee te gaan dat weten we ook. Maar wat vraagt dat dan van ons? En hoe gaan we daar mee om? Ben je bereid om je te ontwikkelen om mee te gaan in die veranderprocessen?
Veel mensen genieten van het ontdekken van nieuwe ontwikkelingen bij zichzelf en anderen zodra het iets oplevert. Dat kunnen nieuwe inzichten zijn of meer energie op bepaalde projecten. Het kan ook zijn dat je eigen ontwikkeling je doet inzien dat je moet stoppen met sommige dingen. Als je dat lukt geeft dat veel ruimte en energie.
Het kan ook zijn dat je het lastig vindt om stappen te zetten in je ontwikkeling als leidinggevende. Dit heeft vaak te maken met belemmerende overtuigingen. Wat weerhoudt je ervan om je toch open te stellen en te ontdekken wat er nog meer in de wereld is dan datgene wat jij al weet of doet?
Lees ook onze reeks artikelen over de groeimindset (versus de fixed mindset) en hoe deze je kan helpen bij je persoonlijke ontwikkeling:
- Fixed & Growth mindset: waarom de één zich sneller ontwikkelt dan de ander
- Groeimindset vergroten en stimuleren: 3 strategieën
- Groeimindset ontwikkelen? de 4 ingrediënten voor groei
5 belemmerende overtuigingen
Hieronder 5 overtuigingen met belemmeringen die we vaak horen:
1. “Ik heb al zoveel (dezelfde) trainingen gevolgd en weet het allemaal al wel. Ze leren mij niets nieuws meer.”
Een typische uitspraak vaneen doorgewinterde leidinggevende. Hij of zij heeft in zijn leven al veel meegemaakt en misschien al wel tientallen trainingen gevolgd. Dat deze persoon (zelf)kennis en ervaring heeft geloven we zeker, maar nu de wereld om ons heen is veranderd vraagt dit van jou dat je misschien andere kwaliteiten moet gaan inzetten. Niets blijft voor altijd hetzelfde. Welke talenten laat jij nu nog onbenut?
2. “Ik moet nog 3 jaar tot mijn pensioen dus ik ga niet meer investeren in dat soort dingen.”
Een veel gehoorde uitspraak onder senior medewerkers. Ze hebben het vaak erg moeilijk met alle veranderingen om hen heen, maar staan ook niet meer open om zich hierop aan te passen. Of het nu om 3 of 5 jaar gaat; het blijft een lange tijd om stil te zitten. Zeker als de wereld om je heen zich steeds sneller ontwikkelt. In het ergste geval blijf je 3 jaar rondlopen met het gevoel dat je het allemaal niet meer aankunt en dat je er zo langzamerhand niet meer ‘bij hoort’. Maar je zit er wel nog steeds. De vraag is: wil je met een opgelucht gevoel je pensioen ingaan of met een tevreden en trots gevoel? In dat laatste geval, zul je jezelf moeten blijven ontwikkelen.
3. “Ik ben vast niet goed genoeg om mee te doen in zo’n traject, ik hou alleen de rest maar op”
Als je iets maar lang genoeg denkt, wordt het vanzelf de waarheid. Iedereen heeft onzekerheden. Besef je goed dat als je start met een training, dat bijna iedereen deze gedachte wel een keer heeft. Een training geeft je juist de kans om je over deze drempel heen te zetten. We kunnen je alvast opbiechten dat dit, zeker voor mensen met deze overtuiging, in het begin geen een pretje is, maar iets is waar je wel even doorheen moet. Als dat eenmaal is gelukt, kun je trots zijn op jezelf en ontdek je dat je tot veel meer in staat bent dan je tot nu toe dacht.
4. “Ik ben zo druk met de dagelijkse hectiek, ik heb geen tijd om met andere (minder belangrijke) zaken aan de slag te gaan.”
We hebben er allemaal wel eens moeite mee om te ontsnappen aan de waan van de dag. Je komt gewoon niet toe aan je eigen ontwikkeling en het heeft ook geen prioriteit. Dit kun je ook prima een tijdje volhouden, totdat je op een dag beseft dat je te lang stil bent blijven staan. Je merkt dat je niet meer zo makkelijk mee komt met de rest als dat je eerder altijd deed. Een signaal dat je persoonlijke ontwikkeling een weer even een boost nodig heeft!
5. “Wat ik doe, doe ik heel goed. Ik zou niet weten wat mij nog te leren is, anderen zouden eigenlijk meer naar mij moeten luisteren.”
Het is mooi als je denkt dat anderen veel van jou kunnen leren. Maar door te denken dat je zelf bent ‘uitgeleerd’, laat je misschien heel wat onontdekte talenten onbenut. Jij weet misschien niet wat er nog te leren valt, maar je zult versteld staan wat je nog kunt leren als je er wel voor open staat!
Een leven lang ontwikkelen
Wat je belemmeringen ook zijn, bedenk je goed dat daar tegenover staat dat ieder mens zoveel talenten heeft waarvan hij/zij zelf soms niet eens op de hoogte is. Iets waar je pas achterkomt als je wel aan de slag gaat met je ontwikkeling. Aan de slag gaan met je eigen persoonlijk ontwikkeling is niet iets wat je een paar keer in je leven doet. Het is iets wat je continu moet doen. Hetzij door het lezen van boeken, gesprekken met collega’s, het bezoeken van events of beurzen of het volgen van trainingen.
Focus op je kwaliteiten
Het probleem is vaak dat we in onze (calvinistische) maatschappij kijken we vaak naar waar wij en anderen niet goed in zijn in plaats van te kijken naar waar we goed in zijn. Dat werkt niet erg motiverend. Jezelf ontwikkelen betekent juist dat je je gaat focussen op de dingen waar je wel goed in bent. Op die manier ontdek je misschien talenten waarvan je niet wist dat je ze had. En laten we wel wezen; het is veel leuker om dingen te doen waar je goed in bent. Dus les daar dan ook de focus op als jij je wilt gaan ontwikkelen.
Als je niet helemaal tevreden bent met waar je nu staat of hoe je je nu voelt kijk dan eens in de spiegel en wees eerlijk naar jezelf. Wat zou je willen, wat zou je kunnen, waar wil je naar toe….