Tips voor Leiders: Laat je Ego los

arrow_1.png
afbeelding over leidinggeven en je ego loslaten

Sterke leiders hebben geleerd hun Ego los te laten

Nieuw leiderschap betekent dat je jezelf niet opblaast en je dienstbaar opstelt voor het collectief, kortom laat je Ego los. Maar wat is nu dat Ego waar sommige leidinggevenden toch nu en dan last van hebben en met hun ook de leden in hun team. Na het lezen van dit artikel weet je wat jouw Ego is en waarom je dat maar beter los kunt laten. Beter voor jezelf en voor je team.

Het artikel is ontleend aan mijn eerste grote publicatie voor leidinggevenden; Van Vakmanschap naar Leiderschap waarmee ik leidinggevenden wil helpen die vanuit de vakinhoud in een leidinggevende functie zijn ‘terechtgekomen’.

Leidinggeven zonder 'manager' te worden

Lees hét boek voor leidinggevenden
boektip

Leiderschap is bedoeld om de groep te beschermen

Leiderschap wordt je in principe gegund. Mensen vinden het namelijk prettig dat er iemand is die de leiding neemt. Leiderschap is evolutionair gezien een heel logisch fenomeen. Wij zijn als mensen zover gekomen omdat we goed kunnen samenwerken. En bi j samenwerken is het vaak handig als iemand de leiding heeft. Leiders zorgen bijvoorbeeld voor veiligheid geven richting aan, hakken knopen door als het nodig is en zorgen er voor dat iedereen in de groep een plek krijgt waar hij goed tot zijn recht kan komen.

Als mensen jou vertrouwen in jouw rol van leider dan zullen ze je steunen. Dat is mooi, want als jij je als leider gesteund voelt door je teamleden dan is jouw machtspositie, jouw “Power” legitiem.

Schrijf je direct in en mis niks over het thema 'Persoonlijk Leiderschap'

Leidinggeven is een proces van wederkerigheid

Vervolgens is het de kunst om deze “Power” die je ontvangt weer terug te geven aan de mensen in het team. Als dat zo is, dan ontstaat er een proces van wederkerigheid. Ze hebben jou gesteund en krijgen in ruil hiervoor zelf van jou de ruimte en mogelijkheden om vervolgstappen te zetten. Leider en team stimuleren elkaar. De leider zal iedere keer zijn positie moeten verdienen door de goede dingen te doen en de steun die hij heeft gekregen niet te misbruiken. Maar hier ligt en enorme valkuil op de loer. En dat is de werking van ons Ego. Ons Ego zou namelijk wel eens kunnen genieten van de verkregen “Power”.  Dan wordt jouw zelfbeeld bepaald door de hoeveelheid macht die je hebt en het is dan moeilijk om de verkregen macht weer terug te geven aan de mensen in je team.

“De leider zal iedere keer zijn positie moeten verdienen door de goede dingen te doen en de steun die hij heeft gekregen niet te misbruiken”

Om het beste uit jouw mensen aan te wakkeren zul je dus je Ego in toom moeten houden. Ter verduidelijking heb ik hieronder uitgewerkt hoe dat zit met ons Ego.

Hoe werkt dat dan met ons Ego?

Zonder onrecht te willen doen aan de grootmeesters uit de persoonlijkheidspsychologie ben ik zo vrij om het Ego even te zien als jouw Zelfbeeld. In de ideale situatie komt je zelfbeeld overeen met wie je werkelijk bent. Maar het wil nogal eens gebeuren dat iemand een nogal groot of klein Ego heeft ontwikkeld.

Een groot Ego wil zeggen dat iemand zich beter voordoet dan hij werkelijk is, en meestal gaat dit ten koste van anderen. Zo’n persoon wordt door zijn omgeving vaak gezien als “opgeblazen” of “arrogant.” Hij is iemand die vrij emotioneel en aanvallend kan reageren als hij kritiek krijgt. Deze reactie is een verdedigingsmechanisme om het opgeblazen zelfbeeld vooral te behouden.

Een klein Ego wil zeggen dat je het idee hebt dat je, zeker vergeleken met anderen, weinig voorstelt. Je voelt je minder waard dan anderen, hebt weinig zelfvertrouwen en in ieder geval het gevoel dat je niet oké bent. Om dit te maskeren, bouw je een muur om jezelf heen om je te beschermen, en om ervoor te zorgen dat anderen niet in de gaten krijgen dat jij eigenlijk vindt dat je niets voorstelt.

Je hebt last van je Ego als:

Als je jezelf opblaast in het bijzijn van anderen, of jezelf maskeert door je ware ik niet te tonen, dan speelt je Ego een belangrijke rol. Daar kun je last van hebben en als je er zelf geen last van hebt, dan hebben anderen dat wel.

Ontwikkel je Mindset en Skills

Trainingen - Inspiratiesessies - Elearning
Sterke Mensen

Een persoonlijke aanval…

Mensen die last hebben van hun Ego maken de dingen vaak erg persoonlijk. Als ze een idee hebben, dan zien ze dit idee vaak als een stuk van zichzelf. Als iemand dit idee aanvalt, dan voelen ze het vaak als een persoonlijke aanval.
Een discussie met iemand die een groot of een klein ego heeft, is eigenlijk nooit leuk. Hij schiet meestal snel in de aanval of in de verdediging, omdat hij zich persoonlijk aangevallen voelt. De luiken gaan dicht voor een echte dialoog.

“Mensen die last hebben van hun Ego maken de dingen vaak erg persoonlijk. Als iemand hun idee aanvalt, voelen ze het vaak als een persoonlijke aanval”

afbeelding over leidinggeven en je ego loslaten

Als je Ego een te grote rol speelt, dan wordt je gevoel van eigenwaarde vooral bepaald door je prestaties en de meningen van anderen. En daarmee is het Ego per definitie iets wat jou belemmert.. Want het maakt jou namelijk afhankelijk van iets buiten jezelf. Hierdoor raak je het contact met je eigenlijke zelf kwijt.

Empowerment en ons Ego      

Even terug naar de rol van leider en de steun die een goede leider krijgt van zijn team. Als je door een groot of klein Ego afhankelijk bent van de Power die jou wordt toegekend door je teamleden dan zul je geneigd zijn om deze Power te willen houden. Je raakt er aan verslaafd. Je geniet van je machtspositie en je zelfbeeld wordt afhankelijk van de hoeveelheid macht die je hebt. Je zult het dus moeilijk vinden om deze macht terug te geven aan de mensen. Je hebt het gekregen, het is van jou en zonder die macht…wie of wat ben je dan nog?

Een wisselwerking

Empowerment wil zeggen dat je, zodra je de steun ontvangt van je team, deze steun niet misbruikt  ter meerdere ere en glorie van jouw zelfbeeld, maar dat je deze steun transformeert tot kracht die je vervolgens teruggeeft aan je medewerkers. Zo ontstaat er een wisselwerking waarin je nooit je machtspositie misbruikt en daadwerkelijk mensen in hun kracht zet. Door in contact met ze te blijven, ze te steunen en ze de mogelijkheden te geven zich zelf te redden en zelf verantwoordelijkheid te dragen voor wat ze doen.

Empowerment = eerst naar je zelfbeeld kijken

Wil je Empoweren, kijk dan dus eerst eens naar je Zelfbeeld. In hoeverre is jouw zelfbeeld afhankelijk van jouw positie als leider? Als dat zo is, dan kan jou dat enorm in de weg gaan staan en dat heeft vervolgens effect op de wijze waarop jouw team zich ontwikkelt.

Naarmate je jezelf meer kunt accepteren, inclusief je sterke maar ook je zwakke punten (en/of je schaduwzijde), zul je voor je omgeving prettiger zijn om mee om te gaan. Mensen voelen zich veiliger bij jou en uiteindelijk geeft het jezelf ook veel rust. Doe gewoon wat je moet doen en laat je niet verleiden door een zelfbeeld wat niet klopt met de werkelijkheid. Je bent oké zoals je bent. En realiseer je; echt leiderschap zal je iedere dag weer moeten verdienen.

Volg de Elearning: Groeimindset, jouw route naar succes

Eigen productie

Signalen van een Ego die in de weg staat

Hoe zit dat bij jou nu eigenlijk echt? Wees eens eerlijk? Als jij kritiek krijgt kan je dat dan makkelijk accepteren? Ben je in staat om dit aan te horen en hiervan te leren? Of reageer je in eerste instantie vooral emotioneel? Als dat laatste het geval is dan zou het wel eens kunnen zijn dat je zelfbeeld erg afhankelijk is van wat anderen van jou vinden. Een punt van kritiek voelt dan direct als een aanval op jouw persoon en ja, dan word je emotioneel.  En hoe zit dat met complimenten? Hoe gevoelig ben je daarvoor? Is het direct ego-strelend of heb je dat eigenlijk niet meer nodig…

En als je jezelf voorstelt aan een onbekende, hoe snel vertel je dan dat je een leidinggevende positie hebt? Of als je ontslag zou krijgen, wat zou je dan het meeste missen? Dat je geen “manager” meer bent of dat je je werk niet meer kunt doen?

Gewetensvragen, en direct een test of je jouw ego een beetje los kunt laten. We zijn allemaal gewoon mens. Niet gelijk, maar wel gelijkwaardig toch?

NB: Dit artikel is gedeeltelijk gebaseerd op hoofdstuk 4 uit het boek Van Vakmanschap naar Leiderschap

Leidinggeven zonder 'manager' te worden

Lees hét boek voor leidinggevenden
boektip
Deel dit artikel op je socials
Facebook
Twitter
LinkedIn

Relevante artikelen

Afbeelding van het beste boek over leidinggeven

Tips voor Leiders: Dienend Leiderschap

Wat is dienend leiderschap? Wat is dienend leiderschap? Wat is het verschil tussen een manager en een leidinggevende? Waarom bereik je meer met leidinggeven zonder macht? In het boek ‘Van Vakmanschap naar Leiderschap’, legt de auteur Pieter van der Haak

Lees meer >>
Afbeelding horend bij de oplossingsgericht werken methodiek

Oplossingsgericht Werken Methodiek

Oplossingsgericht werken Methodiek is een Positieve benadering Oplossingsgericht werken is gebaseerd op principes uit de positieve psychologie. Als je goed oplet tijdens het volgen van een training of bij een door ons begeleid teamontwikkeltraject, dan merk je dat onze werkwijze

Lees meer >>
afbeelding over oplossingsgericht werken en veranderen

Tips voor Leiders: Oplossingsgericht Werken en Veranderen

Veranderen gaat makkelijker met Oplossingsgericht Werken Oplossingsgericht werken is dé manier om als leidinggevende verandering op gang te brengen vanuit een positieve grondhouding. Zeker in deze tijd is wendbaarheid belangrijk en die wendbaarheid wordt groter als je een oplossingsgerichte houding

Lees meer >>
afbeelding van de brugwachter die wordt ontslagen

HRM nieuwe stijl?

HRM nieuwe stijl nodig? Waar liggen mogelijkheden om jouw HR afdeling te verbeteren? Traditionele organisaties waarin managers sturen op cijfers en waarin het dogma “Meten = Weten” nog hoogtij viert zijn stapje voor stapje aan het verdwijnen. Dat is een

Lees meer >>
afbeelding over het maken van keuzes om eigenaarschap te ervaren

Eigenaarschap en Persoonlijke Doelen

Eigenaarschap tonen is durven te kiezen Eigenaarschap tonen in je leven betekent dat je doet wat je wilt, dat je je eigen kwaliteiten kunt inzetten en dat je dit doet vanuit een gevoel dat je duidelijk iets kunt betekenen voor anderen.

Lees meer >>
Afbeelding over hoe je talent kunt behouden in je organisatie

Talent behouden; tips voor HR

Waarom talent behouden juist nu belangrijker is dan ooit Enthousiaste professionals, hardwerkende loyale teamplayers en slimme jonge mensen met ambitie en talent. Je hebt ze allemaal hard nodig. Het zijn de mensen die in jouw organisatie het verschil kunnen maken

Lees meer >>
afbeelding die symbool staat voor een positief leerklimaat

Talent behouden dankzij een positieve leercultuur

Talent behouden door een positieve leercultuur Een krappe arbeidsmarkt en een snel veranderende omgeving. Dat betekent zorgen dat je de beste mensen aan boord weet te houden en te bouwen aan sterke teams. Hoe behoud je de talenten in jouw

Lees meer >>
afbeelding van een jonge vrouw met een laptop van een artikel over werkgeluk

Werkgeluk

Wat moeten we met het begrip Werkgeluk? Werkgeluk vind ik eigenlijk een beetje een jeukwoord. Werk mag toch ook gewoon af en toe even zwaar zijn. Moeten we echt gelukkig worden van ons werk? Is werkgeluk misschien zelfs iets om

Lees meer >>

Op de hoogte blijven?

Regelmatig de nieuwste artikelen en updates ontvangen? Schrijf je in!

Zelfscan Groeimindset

Hoe open sta jij zelf voor groei en ontwikkeling? Doe de zelftest en ontdek het direct!

Even meedenken?

Wij denken graag met je mee om te zoeken naar passende (maatwerk) oplossingen. Stel hieronder je vraag en wij nemen contact met je op.
Logo-PA-nieuw (1)
Vind je ons aanbod of een van onze artikelen leuk? Laat het weten!
Nieuwsbrief
Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang regelmatig interessante artikelen en updates!
Copyright © 2023 Studio Progressus, All rights reserved. Powered by Studio Progressus.