Tips voor Leiders: Formuleer een aantrekkelijk doel

arrow_1.png
afbeelding over faciliterend leidinggeven en doelen stellen

Faciliterend leidinggeven betekent doelen stellen en het team op weg helpen

In dit artikel hebben we een deel overgenomen uit het compacte boek over Faciliterend Leidinggeven. Dit boek begint met een ‘mensbeeld’ want in tegenstelling tot veel traditionele managers gaan wij er vanuit dat mensen het in principe leuk vinden om zich in te spannen. Het is vooral de kunst om hier een beetje richting aan te geven. Lees hieronder de overgenomen tekst uit het boekje Faciliterend leidinggeven.

Leidinggeven door te faciliteren

Het meet compacte boekje voor 'nieuwe' leiders
boektip

Faciliterend leidinggeven gaat uit van een positief mensbeeld

Mensen zijn niet geboren om lui te zijn. Mensen worden geboren als actieve nieuwsgierige en ondernemende wezentjes. We zijn doeners die actief op zoek gaan naar eten, een veilig onderkomen en naar een sociale omgeving waar we ons prettig bij voelen. Een mens stelt zichzelf onbewust doelen. Of het nu gaat om sport (de wedstrijd willen winnen), opvoeden (je kind leren fietsen), klusjes in huis (de tuin winterklaar maken) of in het werk (winst maken, een brand blussen). Altijd zijn we bewust of onbewust bezig een doel te stellen, een plan hiervoor te smeden en vervolgens in actie te komen om dit doel te realiseren.

Als je een aantal mensen bij elkaar op een onbewoond eiland zet, dan duurt het maar even of er ontstaan doelen. Dit kunnen individuele doelen zijn (mijn eigen veiligheid regelen), maar ook groepsdoelen (samen een hut of een vlot bouwen).

Mensen zijn in principe niet gemaakt om zich te vervelen. Zelfs onwenselijke activiteiten als crimineel gedrag vloeien voort uit de wens van mensen om actief met een doel aan de slag te gaan.

Als je je dit realiseert is het ook logisch dat je er als leidinggevende voor zorgt dat mensen een doel hebben. Niets is frustrerender dan doelloos rondhangen. Ga er dus vanuit dat het schetsen van een uitdagend resultaat tot veel energie en gedrevenheid leidt. Sterker nog, mensen vinden het ook gewoon mooi om het resultaat te behalen.

De invloed van ons sociale leven

Het geschetste resultaat moet natuurlijk wel passen bij de betreffende persoon of bij de groep waar je leiding aan geeft. Mensen zijn namelijk niet alleen actief en onderzoekend, maar ze zijn ook erg beïnvloedbaar door hun sociale omgeving. Vraag aan iemand wie hij is en de kans is groot dat je een antwoord krijgt als:

“Ik heb een gezin, werk bij de gemeente, ben actief binnen de carnavalsvereniging en iedere zondag ga ik een stuk fietsen met een groep vrienden.”

Als je het goed leest dan zie je dat het antwoord over wie iemand is wordt gegeven in termen van sociale groepjes waar hij deel van uitmaakt:

  • Gezin
  • Gemeentelijke organisatie
  • Carnavalsvereniging
  • Vriendenclub

Groepen zijn voor ons erg belangrijk en een groep levert ook veel voor ons op. Het bevredigt je sociale behoeftes, de groep kan jou hulp bieden als het nodig is, het geeft je waardering en het gevoel ergens bij te horen. De groep geeft een bepaalde invulling aan je leven.

Als je uit een groep stapt kan dat ook voelen alsof er een stukje van jezelf wordt afgeknipt. Kortom: ons sociale leven heeft veel invloed op wie we zijn.

Ontwikkel je Mindset en Skills

Trainingen - Inspiratiesessies - Elearning
Sterke Mensen

Faciliterend leidinggeven en het formuleren van de gewenste resultaten

afbeelding over doelen stellen en faciliterend leidinggeven

De mens is actief en het lidmaatschap van een groep is dus belangrijk. Als je deze twee samen neemt dan zie je dat je als leidinggevende nog slechts de bal op de stip hoeft te leggen om succes te oogsten want:

  • Mensen vinden het leuk om resultaten te boeken
  • Mensen vinden het leuk om dit samen te doen

Als je als leidinggevende verzuimt om doelen te stellen dan kunnen er twee dingen gebeuren:

1. De mensen gaan zelf hun doelen stellen

OF

2. Ze gaan zich vervelen, wat kan leiden tot onwenselijk gedrag (roddelen, ouwehoeren, grenzen opzoeken, collega’s pesten).

Het gaat nogal eens mis omdat er niet voldoende duidelijkheid bestaat over de gewenste resultaten. Als de resultaten helemaal niet belangrijk zijn dan maakt dat niet uit, maar uitgaande van een professionele organisatie is het hebben en uitspreken van een gewenst resultaat erg belangrijk. Jouw rol als leidinggevende is ervoor zorgen dat deze resultaten worden geboekt met behulp van de juiste mensen en middelen.

Wat vaak tot frustratie of teleurstelling leidt is als een leidinggevende wel bepaalde verwachtingen heeft maar die niet uitspreekt. Een voorbeeld:

Als teamleider van een onderhoudsploeg verwacht je dat aan het eind van de week alle voertuigen en overige spullen schoon en netjes worden teruggezet in de garage en de werkplaats. Stel dat dit in de loop van de tijd steeds minder vaak gebeurt? De mensen uit je team zorgen er wel voor dat de technische staat voor elkaar is, maar het begint er steeds stoffiger en rommeliger uit te zien. De voertuigen zijn al lang geen visitekaartje meer voor jouw ploeg. Dan kan er irritatie ontstaan aangezien je kennelijk andere verwachtingen hebt dan de mensen uit het team. En als je dan als leidinggevende hier iets mee wilt zou je kunnen kiezen voor de indirecte aanpak door te zeggen: “Goh, jullie hebben het kennelijk erg druk gehad de laatste tijd….?” Je hoopt dan dat mensen het signaal oppikken, maar de kans is groot dat men hierdoor juist geïrriteerd raakt.

Hoe heerlijk zou het zijn als je het op voorhand al met elkaar eens kunt zijn over de gewenste resultaten? En waarom is dat heel vaak nog niet het geval?

Faciliterend leidinggeven betekent keuzes durven maken

Dat komt vooral omdat we niet durven te kiezen. Door voorzichtig en indirect te zijn in je communicatie ga je (althans op korte termijn) lastige situaties uit de weg. Als je namelijk niet kiest voor een bepaald resultaat dan hoef je er later ook niet over in discussie te gaan, toch? Nee, Want ten onrechte gaan we er dan van uit dat een leidinggevende die stuurt op resultaten de betreffende resultaten ook zelf heeft opgelegd. Maar hier geldt de klassieke wet van effect:

Dat houdt in dat het effect van een gekozen resultaat groter is naarmate het een kwalitatief goed resultaat is dat ook past bij de kwaliteiten in het team. Maar minstens zo belangrijk is de acceptatie van het resultaat. En hoe kun je zorgen voor maximale acceptatie? Door het team zelf het gewenste resultaat te laten formuleren. Het team is er namelijk niet voor jou, maar jij bent er voor het team!

Faciliterend leidinggeven is dienstbaar zijn aan de potentiële teamprestaties. En dienstbaar zijn wil niet zeggen dat je doet wat het team wil. Nee, het houdt in dat jij er bent om te kijken hoe het team op de beste manier kan presteren.

  • Mensen zijn in de kern actief en leergierig.
  • Mensen vinden het leuk om bij een goed presterende groep of team te horen

Het is aan een leidinggevende om samen met het team doelen te stellen en het op voorhand eens te worden over de gewenste resultaten en verwachtingen.

Ja, maar…

Je kunt je niet vinden in de doelen of resultaten waar het team mee komt? Dan is het aan jou om te kiezen. Je kunt je conformeren aan het team en je best doen om ze te helpen dit te bereiken. Maar je kunt ook ergens anders je ambities gaan uitleven, wees vooral open en eerlijk naar jezelf en naar het team waar je leiding aan geeft.

Faciliterend Leidinggeven en de gewetensvragen:

Verder lezen?

Je hebt het eerste hoofdstuk van het boek Faciliterend Leidinggeven gelezen. Om verder te lezen, bestel het boek als hardcopy of eBook in onze webshop!

Leidinggeven door te faciliteren

Het meet compacte boekje voor 'nieuwe' leiders
boektip

Deel dit artikel op je socials
Facebook
Twitter
LinkedIn

Relevante artikelen

Afbeelding van het beste boek over leidinggeven

Tips voor Leiders: Dienend Leiderschap

Wat is dienend leiderschap? Wat is dienend leiderschap? Wat is het verschil tussen een manager en een leidinggevende? Waarom bereik je meer met leidinggeven zonder macht? In het boek ‘Van Vakmanschap naar Leiderschap’, legt de auteur Pieter van der Haak

Lees meer >>
Afbeelding horend bij de oplossingsgericht werken methodiek

Oplossingsgericht Werken Methodiek

Oplossingsgericht werken Methodiek is een Positieve benadering Oplossingsgericht werken is gebaseerd op principes uit de positieve psychologie. Als je goed oplet tijdens het volgen van een training of bij een door ons begeleid teamontwikkeltraject, dan merk je dat onze werkwijze

Lees meer >>
afbeelding over oplossingsgericht werken en veranderen

Tips voor Leiders: Oplossingsgericht Werken en Veranderen

Veranderen gaat makkelijker met Oplossingsgericht Werken Oplossingsgericht werken is dé manier om als leidinggevende verandering op gang te brengen vanuit een positieve grondhouding. Zeker in deze tijd is wendbaarheid belangrijk en die wendbaarheid wordt groter als je een oplossingsgerichte houding

Lees meer >>
afbeelding van de brugwachter die wordt ontslagen

HRM nieuwe stijl?

HRM nieuwe stijl nodig? Waar liggen mogelijkheden om jouw HR afdeling te verbeteren? Traditionele organisaties waarin managers sturen op cijfers en waarin het dogma “Meten = Weten” nog hoogtij viert zijn stapje voor stapje aan het verdwijnen. Dat is een

Lees meer >>
afbeelding over het maken van keuzes om eigenaarschap te ervaren

Eigenaarschap en Persoonlijke Doelen

Eigenaarschap tonen is durven te kiezen Eigenaarschap tonen in je leven betekent dat je doet wat je wilt, dat je je eigen kwaliteiten kunt inzetten en dat je dit doet vanuit een gevoel dat je duidelijk iets kunt betekenen voor anderen.

Lees meer >>
Afbeelding over hoe je talent kunt behouden in je organisatie

Talent behouden; tips voor HR

Waarom talent behouden juist nu belangrijker is dan ooit Enthousiaste professionals, hardwerkende loyale teamplayers en slimme jonge mensen met ambitie en talent. Je hebt ze allemaal hard nodig. Het zijn de mensen die in jouw organisatie het verschil kunnen maken

Lees meer >>
afbeelding die symbool staat voor een positief leerklimaat

Talent behouden dankzij een positieve leercultuur

Talent behouden door een positieve leercultuur Een krappe arbeidsmarkt en een snel veranderende omgeving. Dat betekent zorgen dat je de beste mensen aan boord weet te houden en te bouwen aan sterke teams. Hoe behoud je de talenten in jouw

Lees meer >>
afbeelding van een jonge vrouw met een laptop van een artikel over werkgeluk

Werkgeluk

Wat moeten we met het begrip Werkgeluk? Werkgeluk vind ik eigenlijk een beetje een jeukwoord. Werk mag toch ook gewoon af en toe even zwaar zijn. Moeten we echt gelukkig worden van ons werk? Is werkgeluk misschien zelfs iets om

Lees meer >>

Op de hoogte blijven?

Regelmatig de nieuwste artikelen en updates ontvangen? Schrijf je in!

Zelfscan Groeimindset

Hoe open sta jij zelf voor groei en ontwikkeling? Doe de zelftest en ontdek het direct!

Even meedenken?

Wij denken graag met je mee om te zoeken naar passende (maatwerk) oplossingen. Stel hieronder je vraag en wij nemen contact met je op.
Logo-PA-nieuw (1)
Vind je ons aanbod of een van onze artikelen leuk? Laat het weten!
Nieuwsbrief
Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang regelmatig interessante artikelen en updates!
Copyright © 2023 Studio Progressus, All rights reserved. Powered by Studio Progressus.