Growth mindset versus fixed mindset: de verschillen

Growth mindset versus fixed mindset: wat zijn de verschillen?

Waarom de één zich sneller ontwikkelt dan de ander

Een growth mindset helpt sneller ontwikkelen dan een fixed mindset. Hoe kan het dat sommige mensen zich maar traag ontwikkelen (en eigenlijk een beetje stil lijken te staan)? Terwijl anderen voortdurend stappen blijven zetten… Dit heeft allemaal te maken met de growth mindset van deze persoon. Is het mogelijk om de “stilzitters” (fixed mindset) op weg te helpen? Om hen te stimuleren of te faciliteren om steeds een betere versie van zichzelf uit te vinden? Alle vragen en technieken rondom het thema Groeimindset vind je in terug in het compacte en vlot leesbare boek: Groeimindset, is dat wel iets voor mij? Wil je er kort even iets over lezen dan is dit artikel een mooie start. 

In dit artikel leg ik uit wat het verschil is tussen een fixed en growth mindset. De reeks artikelen en het boek “Groeimindset, is dat wel iets voor mij?”  zijn bedoeld voor leidinggevenden, trainers en/of teamcoaches die mensen in teams willen helpen te bouwen aan een positief leerklimaat waarin we iedere dag een betere versie van onszelf uit weten te vinden.

Fixed mindset: “Zo ben ik nu eenmaal”

Hoe vaak hoor je niet iemand roepen: ‘Ik ben niet creatief!’ of: ‘Ik ben geen schrijver/kan niet presenteren/ben niet muzikaal,’ of: ‘Hardlopen is niks voor mij.’ Natuurlijk klopt het soms, maar in veel gevallen hebben mensen zichzelf iets aangepraat. In het dorp waar ik opgroeide, gingen alle jongetjes van mijn leeftijd op voetbal. Er was gewoon niets anders. En doordat ik drie jaar lang bij de E4’tjes bleef terwijl andere jongens van mijn leeftijd naar E3 en E2 gingen, kreeg ik sterk het gevoel dat sporten niets voor mij was. ‘Ik ben niet goed in sport,’ prentte ik me in. En het heeft best lang geduurd voordat ik deze gedachte los kon laten. Ik ben eigenlijk best goed in sport, zo bleek later. Ik kan snowboarden, windsurfen, surfen, waterskiën, hardlopen, mountainbiken, duiken, ben behoorlijk lenig, kortom: er is niks mis met mij. Terwijl ik dat wel een tijd heb gedacht.

Het is verbazend hoe je soms jezelf kunt beperken als het gaat om het ontwikkelen van je eigen talenten. En omgekeerd, soms heb je juist het gevoel dat je ergens heel goed in bent en maak je daar ook enorme slagen in. Ik ben niet goed in sport, dacht ik vroeger. Maar ik kan wel goed schrijven, want ik kreeg een keer een prijs voor het beste opstel, ik hield mijn eerste echte interview toen ik 10 jaar oud was, met Jan Pelleboer de weerman uit de jaren zeventig die in ons dorp woonde en kreeg ook later op de middelbare school veel complimenten voor mijn schrijverstalent. En dat stimuleerde natuurlijk enorm om hier mee door te gaan en er steeds beter in te worden.

Waar zit het knopje voor een growth mindset?

Vanuit mijn rol van trainer/coach verbaasde ik me soms hoe mensen vast kunnen zitten in hun ontwikkeling en vroeg ik me vaak af waar het knopje zit om iemand in beweging te krijgen. Sommige mensen pikken iets snel op terwijl anderen nieuwe mogelijkheden voor kennis aannemen en er verder niets mee doen. Vanuit ons bureau P&A Talentontwikkeling hebben we daar de afgelopen twintig jaar zo onze eigen methodes voor ontwikkeld dus we redden ons er prima mee. Maar nog niet zo lang geleden hebben we onze aanpak verder verbeterd en hiervoor een wetenschappelijk onderbouwd fundament voor gevonden.

Carol Dweck grondlegger fixed & growth mindset

Dit wetenschappelijke fundament is ontwikkeld door professor Carol Dweck. Decennia lang heeft zij onderzocht waarom sommige mensen succesvol zijn in het leven en zich blijven ontwikkelen, terwijl anderen die even getalenteerd zijn blijven stilstaan. Zij heeft ontdekt dat de denkwijze (mindset) van mensen in het leerproces een cruciale rol speelt. Dweck ontdekte twee soorten mindsets (manieren van denken). De statische mindset en de groei mindset. (fixed en growth mindset). Zie bijvoorbeeld haar boek Mindset, de weg naar een succesvol leven.

Niemand heeft 100% een groei of fixed mindset

Voordat ik beide mindsets toelicht is het goed om je te realiseren dat het hier niet gaat om twee types mens. Waarschijnlijk zal niemand 100% vanuit een fixed of growth mindset zijn leven leiden. Het zijn de twee uitersten van een continuüm. Aan de ene kant gaat het om mensen die zich op alle fronten blijven ontwikkelen. Aan de andere kant gaat om mensen die stil zijn gaan staan en eigenlijk niets nieuws meer bijleren.

Growth mindset versus de fixed mindset

Fixed mindset (statische mindset)

Mensen die meer een fixed mindset hebben geloven dat onze capaciteiten vast staan. Alles wat je kunt is een kwestie van hebben of niet. Het is een vast gegeven. Sommige mensen zijn vanuit nature goed in dingen, terwijl anderen dat niet zijn. En hiermee geloven ze dat je dus geen controle hebt over datgene wat je bij jezelf kunt ontwikkelen.

Growth mindset (groeimindset)

Andere mensen hebben meer een zogenaamde groeimindset. Zij zijn er van overtuigd dat je je capaciteiten kunt ontwikkelen en in principe dus wel degelijk grip hebt op je eigen ontwikkeling. Mensen die ergens goed in zijn, zijn goed omdat ze dat vermogen hebben opgebouwd en mensen die dat niet zijn, zijn niet goed omdat ze het werk er niet voor hebben gedaan. Kortom, mensen met een groeimindset geloven dat je controle hebt over je ontwikkeling.

De kerngedachte is dus dat mensen met een fixed mindset geloven dat je geboren bent met bepaalde capaciteiten of competenties en mensen met een groei mindset hebben de overtuiging dat je hieraan kunt werken en in groeien.

Het werk van Dwight toont aan dat de verschillende mindsets een grote invloed hebben op de mogelijkheid van mensen om te leren. Dat mensen die gebruik maken van de growth mindset vaak meer groeien en meer bereiken in minder tijd dan mensen met een vaste mindset. En dat ongeacht de aangeboren kwaliteiten of talenten.

Solide basis voor blijven leren en ontwikkelen

Een growth mindset geeft een solide basis voor continu blijven leren en ontwikkelen. Dat is de reden dat veel bedrijven, sportteams en onderwijsinstellingen uit de hele wereld aandacht schenken aan dit belangrijke concept. Door de jaren heen hebben veel bedrijven, scholen en zelfs een paar gevangenissen gewerkt aan de ontwikkeling van een groeimindset.

 

NB. Meer lezen hierover: Koop het boek Groeimindset, is dat wel iets voor mij? in onze webshop, of bestel het via bijvoorbeeld managementboek.nl

 

Deze vind je misschien ook interessant:

Deel dit artikel:

Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Meer inspiratie ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

We respecteren je privacy en gaan zorgvuldig met je gegevens om.