Gedragsverandering in organisaties: hoe zorg je ervoor dat het blijvend is?

Drie basisvoorwaarden voor succes

Jouw organisatie gaat de zaken anders aanpakken. Dit vraagt om ander gedrag van jezelf en van je medewerkers. Het ontwikkelen van dit gedrag gaat niet vanzelf. Zeker niet als medewerkers al lange tijd op dezelfde plek zitten en gewend zijn om hun werk op een bepaalde manier uit te voeren. Het is dan moeilijk om de zaken anders te doen en patronen te doorbreken. Wat kun je als leidinggevende doen om gedragsverandering en borging tot stand te brengen?

De basisvoorwaarden:

Bij P&A gaan we uit van de volgende drie basisvoorwaarden:

1. Ontwikkel alleen wat er in potentie al is:

Steek energie en tijd in de sterke punten van je teamleden en ga dit meer inzetten. Wees er daarnaast bewust van de zwakke punten en kijk in hoeverre je bijvoorbeeld door samen te werken deze zwakke punten “weg-organiseert”)

2. Kunnen, durven en willen moeten samengaan:

Iemand kan weliswaar een bepaalde vaardigheid beheersen, maar als hij hier geen vertrouwen in heeft of niet de wil heeft om dit daadwerkelijk in te zetten dan komt er in de praktijk weinig van terecht. Besteed daarom aandacht aan de interne dialoog. Welke belemmerende en helpende overtuigingen spelen een rol en hoe kun je hier iets aan veranderen? Onze ervaring is dat als de wil er is, als mensen het belang ergens van inzien, als ze er in geloven, dat je dan voor 80% klaar bent.

3. Gedragsverandering werkt het best als je ook de context meeneemt:

Als de context hetzelfde blijft is het veel moeilijker om nieuw gedrag in te zetten. Kijk daarom altijd naar de omgeving waarbinnen iemand werkt. De omgeving, het organisatiesysteem, de wijze van aansturing door de toplaag en andere factoren kunnen enorm belemmerend zijn. Vaak “drukken” omgevingsfactoren iemand weer snel terug in zijn oude patroon. Neem deze context mee en zoek naar mogelijkheden om de context mee te nemen in de gewenste ontwikkelrichting.

Deze vind je misschien ook interessant:

Deel dit artikel:

Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Ook interessant:

Nieuw!

Meer van dit soort artikelen ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Meer inspiratie ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

We respecteren je privacy en gaan zorgvuldig met je gegevens om.