Thuiswerken? Maak goede afspraken en voorkom burn-out

arrow_1.png
afbeelding van iemand die aan thuiswerken doet met risico's van een burn-out

Thuiswerken doen we veel meer dan vroeger. Hybride samenwerken is meer en meer de nieuwe norm. Maar er schuilen wel risico’s aan dit thuiswerken. Goed om hier eens bij stil te staan want je wilt niet in een burn-out schieten terwijl dat door wat afspraken maken met je collega’s voorkomen had kunnen worden.

boek leidinggeven nieuwe werkelijkheid

Enig tijd geleden publiceerden we het boek; Leidinggeven in de nieuwe werkelijkheid waarin uitgebreid in wordt gegaan op een wereld waarin we meer en meer thuiswerken. Deels een zegen, maar deels ook niet. Eén van de hoofdstukken gaat over de balans tussen werk en privé. Deze valt door thuis te werken soms heel anders uit dan in een traditionele werksituatie. Een deel van dit hoofdstuk heb ik hieronder voor jullie overgenomen om te delen. Met als boodschap:

“Houd de balans tussen werken en ontspannen goed in de gaten als er meer vanuit huis wordt gewerkt in de hybride organisatie.”

Plaats- en tijdonafhankelijk samenwerken

We zijn dus veel meer dan vroeger in staat om plaats- en tijdonafhankelijk samen te werken. Dat vraagt iets van ons, maar dat vraagt ook iets van het management. Want hoe zorgen we er voor dat de balans tussen werk en privé zoekraakt?

Medewerkers hebben door het thuiswerken snel het gevoel dat ze altijd met hun werk bezig zijn en dat is niet goed. Het is stressverhogend en kan op langere termijn tot serieuze burn-out klachten leiden.

Feitelijk was de scheiding tussen werk en privé eigenlijk al een typisch geval van ‘Oud Denken’. Denken vanuit de oude werkelijkheid. Een gezonde balans tussen werk en privé was vroeger nodig om niet overspannen of in een burn-out te raken. Maar om dit te voorkomen is vandaag de dag iets anders nodig.

Thuiswerken en het Nieuwe Overwerken?

We weten allemaal dat structurele blootstelling aan stress overspannenheid en zelfs een burn-out in de hand kan werken. Los van de negatieve persoonlijke effecten daarvan voor de medewerker, levert het ook ongemakken op voor het team en de organisatie. Denk aan vervanging, re-integratie en een afnemende kwaliteit van het opgeleverde werk in de aanloopperiode. Redenen genoeg om medewerkers te begeleiden in het vinden van een gezonde werk-privébalans in deze nieuwe werksituatie. Een balans in werken en de batterij weer opladen.

“Geen mens is overspannen geworden door hard werken. Wel door weinig ontspannen.”

Ontwikkel je Mindset en Skills

Trainingen - Inspiratiesessies - Elearning
Sterke Mensen

Persoonlijkheid is van invloed op ervaring van stress

Iemands persoonlijkheid is van grote invloed op hoe hij stress ervaart. Daarom is het goed om een aantal risicopatronen te kennen en te herkennen bij je medewerker of misschien wel bij jezelf. Het gaat om perfectionisme, controlebehoefte, loyaliteit en verantwoordelijkheid. Dit zijn persoonlijkheidstrekken die je nogal in de weg kunnen staan als je meer gaat thuiswerken.

Perfectionisme: Deze medewerkers zijn heel druk bezig om alles perfect af te leveren. Ze willen geen fouten maken en kritiek voorkomen.

Controle behoefte: Deze medewerkers zijn bang om de controle en het overzicht kwijt te raken, om vaste structuren los te laten, en om anderen te veel ruimte te geven. Ze hechten aan vastomlijnde taken, een vaste werkplek en een leidinggevende die zevertelt wat ze moeten doen.

Loyaliteit: Deze medewerkers zijn extreem loyaal en hebben moeite met het bepalen van hun eigen positie binnen de organisatie en het team. Zij lossen alle problemen wel op (denk aan Atlas die de wereld op zijn schouders draagt). Deze medewerkers kunnen vaak moeilijk omgaan met te veel vrijheden. Ze vinden het lastig om oude structuren los te laten.

Verantwoordelijkheid: Deze medewerkers proberen alle losse eindjes aan elkaar te knopen. Ze verwijten hun collega’s (soms onuitgesproken) dat ze niet betrokken, snel of punctueel genoeg zijn. Het gevolg is dat ze het dan maar weer zelf oppakken.

Burn-out en thuiswerken

afbeelding over burned out en pesten op het werk

De overtreffende trap van veel stress wordt vaak een burn-out genoemd. Burn-out is een noodkreet van ons lichaam en geest om onder ogen te zien wat er werkelijk met ons aan de hand is. Hoewel het zich vaak uit door harder werken of het werk niet meer gedaan krijgen, is een burn-out niet uitsluitend gerelateerd aan werk.

Let op de symptomen

Een burn-out gaat vaak gepaard met rijangst, claustrofobie en hypochondrie (de angst om ziek te worden). Vaak ook leidt het tot een sociale angst, zoals bloosangsttrilangst, spreekangst,of de angst om niet in slaap te kunnen vallen, wat weer leidt tot slapeloosheid. Maar ook duizeligheid, hyperventilatie, faalangst, stress of angst om flauw te vallen gaan gepaard met een burn-out. Wanneer je één van deze symptomen ziet bij iemand uit je team, is het zaak om direct in te grijpen: ga een gesprek aan en schakel hulp in.

Volg de Elearning: Groeimindset, jouw route naar succes

Eigen productie

Balans tussen inspanning en ontspanning

Ook al hebben de mensen in jouw team geen verontrustende stressklachten, er zullen in De Nieuwe Werkelijkheid altijd vragen ontstaan. “Moet ik mijn smartphone altijd opnemen?” “Wordt van mij verwacht dat ik op zondagavond e-mails beantwoord die mijn collega of mijn leidinggevende mij die dag heeft gestuurd?” “Lees ik op vakantie toch nog even mijn mail?” “Ben ik nooit meer vrij? Of altijd vrij?”

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 50% van de werknemers zich telkens voorneemt om een betere werk-privébalans te krijgen, maar daar maar moeizaam in slaagt. En doordat die twee werelden steeds meer met elkaar verweven raken, moeten we misschien wel spreken over een balans tussen inspanning en ontspanning.

Het is belangrijk om dit onderwerp bespreekbaar te maken in je team. Hieronder enkele vragen die je voor jezelf kunt beantwoorden of op de agenda kunt zetten tijdens de eerstvolgende (virtuele) team-meeting:

Wat is belangrijk?

 • Wil je je kinderen les kunnen geven, zonder je schuldig te voelen?
 • Wil je wat kunnen bewegen/sporten of boodschappen doen tijdens ‘werktijd’?
 • Werk je liever ‘s avonds omdat je weet dat je dan het meest productief bent?
 • Wat zijn eigenlijk nog ‘kantooruren’

Maak het concreet

 • Wat betekent dit voor de tijden waarop je het liefst werkt?
 • Hoe en wanneer ben je het best bereikbaar voor je collega’s?
 • Wanneer ben je in principe niet bereikbaar en beschikbaar?
 • Bepaal jouw grens
 • Bepaal richtlijnen voor jezelf wanneer je niet voor werk bereikbaar bent. Wat is de bandbreedte van het aantal uren dat je wilt maken?
 • Wat zijn de gevolgen wanneer je die grens niet bewaakt? (voor jezelf en je collega’s)

Bespreek dit met het team

 • Wat zijn ieders wensen?
 • Maak teamafspraken over beschikbaarheid en bereikbaarheid.

Schrijf je direct in en mis niks over het thema 'Persoonlijk Leiderschap'

Voor iedereen die een groot deel vanuit huis werkt en dus de hele tijd maar bereikbaar is: vergeet het oude idee van werk en privé gescheiden houden. Het is nu belangrijk om zorg te dragen voor de balans tussen inspannen en ontspannen. Het is goed om dit soort zaken expliciet naar elkaar uit te spreken, zodat ieder teamlid weet wat van hem verwacht wordt en welke ruimte en vrijheid hij zelf heeft.

Het compacte boek Leidinggeven in de Nieuwe werkelijkheid is te bestellen. Voor slechts € 6,99 als Ebook en voor € 12,99 als paperback te koop in onze shop.

Deel dit artikel op je socials
Facebook
Twitter
LinkedIn

Relevante artikelen

Afbeelding van het beste boek over leidinggeven

Tips voor Leiders: Dienend Leiderschap

Wat is dienend leiderschap? Wat is dienend leiderschap? Wat is het verschil tussen een manager en een leidinggevende? Waarom bereik je meer met leidinggeven zonder macht? In het boek ‘Van Vakmanschap naar Leiderschap’, legt de auteur Pieter van der Haak

Lees meer >>
Afbeelding horend bij de oplossingsgericht werken methodiek

Oplossingsgericht Werken Methodiek

Oplossingsgericht werken Methodiek is een Positieve benadering Oplossingsgericht werken is gebaseerd op principes uit de positieve psychologie. Als je goed oplet tijdens het volgen van een training of bij een door ons begeleid teamontwikkeltraject, dan merk je dat onze werkwijze

Lees meer >>
afbeelding over oplossingsgericht werken en veranderen

Tips voor Leiders: Oplossingsgericht Werken en Veranderen

Veranderen gaat makkelijker met Oplossingsgericht Werken Oplossingsgericht werken is dé manier om als leidinggevende verandering op gang te brengen vanuit een positieve grondhouding. Zeker in deze tijd is wendbaarheid belangrijk en die wendbaarheid wordt groter als je een oplossingsgerichte houding

Lees meer >>
afbeelding van de brugwachter die wordt ontslagen

HRM nieuwe stijl?

HRM nieuwe stijl nodig? Waar liggen mogelijkheden om jouw HR afdeling te verbeteren? Traditionele organisaties waarin managers sturen op cijfers en waarin het dogma “Meten = Weten” nog hoogtij viert zijn stapje voor stapje aan het verdwijnen. Dat is een

Lees meer >>
afbeelding over het maken van keuzes om eigenaarschap te ervaren

Eigenaarschap en Persoonlijke Doelen

Eigenaarschap tonen is durven te kiezen Eigenaarschap tonen in je leven betekent dat je doet wat je wilt, dat je je eigen kwaliteiten kunt inzetten en dat je dit doet vanuit een gevoel dat je duidelijk iets kunt betekenen voor anderen.

Lees meer >>
Afbeelding over hoe je talent kunt behouden in je organisatie

Talent behouden; tips voor HR

Waarom talent behouden juist nu belangrijker is dan ooit Enthousiaste professionals, hardwerkende loyale teamplayers en slimme jonge mensen met ambitie en talent. Je hebt ze allemaal hard nodig. Het zijn de mensen die in jouw organisatie het verschil kunnen maken

Lees meer >>
afbeelding die symbool staat voor een positief leerklimaat

Talent behouden dankzij een positieve leercultuur

Talent behouden door een positieve leercultuur Een krappe arbeidsmarkt en een snel veranderende omgeving. Dat betekent zorgen dat je de beste mensen aan boord weet te houden en te bouwen aan sterke teams. Hoe behoud je de talenten in jouw

Lees meer >>
afbeelding van een jonge vrouw met een laptop van een artikel over werkgeluk

Werkgeluk

Wat moeten we met het begrip Werkgeluk? Werkgeluk vind ik eigenlijk een beetje een jeukwoord. Werk mag toch ook gewoon af en toe even zwaar zijn. Moeten we echt gelukkig worden van ons werk? Is werkgeluk misschien zelfs iets om

Lees meer >>

Op de hoogte blijven?

Regelmatig de nieuwste artikelen en updates ontvangen? Schrijf je in!

Zelfscan Groeimindset

Hoe open sta jij zelf voor groei en ontwikkeling? Doe de zelftest en ontdek het direct!

Even meedenken?

Wij denken graag met je mee om te zoeken naar passende (maatwerk) oplossingen. Stel hieronder je vraag en wij nemen contact met je op.
Logo-PA-nieuw (1)
Vind je ons aanbod of een van onze artikelen leuk? Laat het weten!
Nieuwsbrief
Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang regelmatig interessante artikelen en updates!
Copyright © 2023 Studio Progressus, All rights reserved. Powered by Studio Progressus.