4 Kenmerken van Verschilmakers

arrow_1.png
Afbeelding van een verschilmaker die vast patronen durft te doorbreken

De vier kenmerken van Verschilmakers

In dit artikel beschrijven we wat de kenmerken van verschilmakers zijn. Verschilmakers heb je in deze tijd hard nodig. Verschilmakers kernmerken zich doordat ze zich ontfermen over bepaalde klussen en gewoon zorgen dat het voor elkaar komt. Het zijn de medewerkers die eigenaarschap tonen. Mensen die verantwoordelijkheid durven nemen en die zich ontfermen over iets alsof het hun ‘kindje’ is.

Die mensen heb je nodig, want in de complexer wordende wereld gaan ontwikkelingen steeds sneller, wordt ons werk complexer, is de rol van het management aan het veranderen en is het bovendien lastig om de goede mensen te behouden. De ‘goede mensen’ de verschilmakers dus. Mensen die zich 200% inzetten voor de doelen van de organisatie, alsof het hun eigen business is.

Koester deze verschilmakers

Doodzonde als je dit soort mensen kwijtraakt. Want stel; je hebt verschilmakers aan boord, maar je geeft ze niet de ruimte om ook daadwerkelijk een verschil te maken? Wat doet zo iemand dan? Precies, hij zoekt een andere plek waar hij met meer plezier en voldoening stappen kan zetten.

In dit artikel leggen we uit hoe je verschilmakers herkent zodat je ze kunt koesteren en opsporen. Bovendien kun je met deze kennis kijken hoe je potentiële verschilmakers kunt opsporen, want zit in ieder mens niet wel ergens een verschilmaker? Waarom maakt iemand wel een verschil bij de muziekvereniging en niet bij jullie in de organisatie? Hoe wakker je eigenaarschap aan en hoe geef je de mensen die een verschil willen maken een mooie plek in jullie organisatie.

Laten we snel beginnen, hoe herken je een verschilmaker…

Om te onderzoeken of jij zelf een verschilmaker bent hebben we een snelle zelfscan ontwikkeld. Als je die invult dan weet je direct of jij valt in de categorie Verschilmakers en wat hierbinnen jouw sterke punten zijn.

N.B. Misschien las je eerder een artikel over Verschilmakers op onze website of elders. Daar spraken we over tien eigenschappen van Verschilmakers. Het artikel was onze eerste poging om in kaart te brengen wat Verschilmakers doen. Vervolgens zijn we verder gaan onderzoeken en kwamen we tot een verdere verfijning en een clustering.

Ben jij een verschilmaker?

Ontdek jouw sterke punten
zelftest

De vier kenmerken van echte verschilmakers

 1. Ze zijn proactief
 2. Ze zijn moedig
 3. Ze zijn ontwikkelingsgericht
 4. Ze hebben impact

1. Verschilmakers zijn proactief

Beter achteraf sorry zeggen, dan te lang wachten op toestemming. Dit is een kenmerkende overtuiging van verschilmakers. Ze weten dat als je iets in beweging wilt zetten er dan soms heilige huisjes moeten sneuvelen of oude patronen moeten worden doorbroken. Als je het allemaal netjes via de regels zou willen spelen dan moet je iedereen betrekken bij jouw plan om iets nieuws te doen. Dan zorg je dat er draagvlak is, dat alle mitsen en maren tegen elkaar worden afgewogen en de risico’s van tafel zijn. Dan kan je beginnen.

Maar als jij zelf een verschilmaker bent dan weet je dat je soms dingen ziet die je anders zou aanpakken. En je weet ook dat als je heel lang wacht dat het momentum dan soms voorbij is, de energie weg zal stromen en je veel te veel aandacht hebt gestoken in de mitsen en maren. Doodzonde. Verschilmakers beginnen gewoon. Ze laten zich niet weerhouden, maar luisteren naar hun innerlijke drive om dingen voor elkaar te boksen. Ze laten zich niet weerhouden door bureaucratie. Of, nog extremer, ze grijpen de bureaucratie niet aan als excuus om in beweging te komen.

En als ze eenmaal zijn begonnen dan houden ze vol, ze bijten zich vast, weten ook dat er toch weerstand zal ontstaan. Ze weten dat het niet vanzelf gaat, maar incasseren de tegenslagen. Ze kijken vooral naar wat ze zelf steeds kunnen doen om de regie te behouden en zullen nooit in een zogenaamde ‘slachtofferpositie’ terecht komen. Ze hebben een drive en willen iets voor elkaar krijgen. De weg er naartoe is niet eens belangrijk. Want als ze niet rechtstreeks van A naar B kunnen dan kiezen ze een alternatieve route. Er zijn altijd keuzes en die keuzes maken ze.

Ben jij een verschilmaker?

Ontdek jouw sterke punten
zelftest

2. Verschilmakers zijn moedig.

Er zijn vier kenmerken, Moedig zijn is het tweede kenmerk. Moedig zijn wil zeggen dat je datgene wat je ‘eng’ vindt toch doet omdat je het wilt of omdat je vindt dat het nodig is. Verschilmakers zijn moedige collega’s die accepteren dat iedere keuze zowel positieve als negatieve consequenties kan hebben. Door ook de negatieve consequenties te accepteren en je hierdoor niet te laten weerhouden krijg je voor jezelf steeds helderder waarvoor je staat, wie jij werkelijk bent. Moedig zijn helpt dus om je eigen identiteit te ontwikkelen.

Ze durven ergens voor te staan. Ze dragen dan ook vaak de kernwaarden van de organisatie uit in houding én gedrag.

Je merkt dat bijvoorbeeld doordat ze niet gevoelig zijn voor positiemacht. Het gaat ze er niet om wie iets zegt, maar wat er wordt gezegd. Het maakt voor hen niet uit of het iemand uit de top van de organisatie is of iemand die een stuk lager op de ladder staat. Dit zijn ook de mensen die anderen durven aan te spreken op gedrag dat niet bijdraagt aan het collectieve belang of in strijd is met hun kernwaarden.

Moedige verschilmakers zijn mensen die eventuele confrontaties niet uit de weg gaan. Daarnaast durven ze te kiezen, zelfs als van te voren niet alles helemaal kunnen overzien. Ze aanvaarden het feit dat je in het leven nu eenmaal onzekerheden op je pad tegen zult komen. Ze durven dus risico’s te nemen. Niet vanuit roekeloosheid of onbezonnenheid, maar vanuit daadkracht en ergens voor durven te staan. Als het dan achteraf niet goed uitpakt dan zullen ze hier ook de volle verantwoordelijkheid voor nemen. Part of the deal.

3. Verschilmakers zijn ontwikkelingsgericht.

afbeelding over verschilmakers en groeimindset

Een van de kernmerken van verschilmakers is dat ze gericht zijn op continue ontwikkelen en verbeteren. Ze hebben een zogenaamde ‘groeimindset’. Dat betekent dat ze er van overtuigd zijn dat je leert van je ervaringen en dat problemen vaak leiden tot nieuwe inzichten. Ze denken in mogelijkheden. En ze staan bovendien open voor andere meningen. Hun moed en proactieve houding wil namelijk niet zeggen dat ze niet open staan voor meningen van anderen.

Integendeel, verschilmakers zoeken ook vaak het tegengeluid op omdat ze daar wijzer van kunnen worden. Verschilmakers realiseren zich bovendien dat de echte groei vaak ontstaat buiten de eigen comfortzone. Dit kan de comfortzone zijn voor henzelf, voor het team waar ze deel van uitmaken of de comfortzone van de organisatie. Verschilmakers zorgen voor uitdaging en groei door zich buiten die comfortzone te bewegen en anderen te verleiden ditzelfde te doen. Dat het soms fout kan gaan, dat hoort erbij, als je er maar van leert want stilstand is achteruitgang.

Ontwikkel je Mindset en Skills

Trainingen - Inspiratiesessies - Elearning
Sterke Mensen

4. Verschilmakers hebben echt impact.

Impact maken, dat is het vierde kenmerk. Verschil maken doe je niet in je eentje, je maakt deel uit van een organisatie. Een verschilmaker is niet iemand die als Don Quichot met slechts één volgeling ten strijd trekt tegen zijn eigen waanbeelden. Ze weten heel goed dat ze anderen om zich heen nodig hebben om uiteindelijk dat verschil te kunnen maken. Ze richten zich op het hogere doel en zoeken vanuit dat grotere belang de verbinding met anderen. Hierdoor weten ze telkens draagvlak te vinden voor hun acties.

Ze hebben een haarfijne antenne voor mogelijke weerstand in de organisatie en weten ook dat het hogere management niet graag verrast wordt. Ze wachten niet tot ze het vertrouwen krijgen van hun leidinggevende, maar ze werken er zelf aan om dit vertrouwen te verdienen. Hierdoor krijgen ze meer ruimte om echt een verschil te maken. Verschilmakers vind je niet alleen in de top van de organisatie. Impact maken kan op alle niveaus. Je hebt ze nodig op ieder niveau.

Schrijf je direct in en mis niks over het thema 'Persoonlijk Leiderschap'

  Ontwikkel je Mindset en Skills

  Trainingen - Inspiratiesessies - Elearning
  Sterke Mensen

  Deel dit artikel op je socials
  Facebook
  Twitter
  LinkedIn

  Relevante artikelen

  Afbeelding van het beste boek over leidinggeven

  Tips voor Leiders: Dienend Leiderschap

  Wat is dienend leiderschap? Wat is dienend leiderschap? Wat is het verschil tussen een manager en een leidinggevende? Waarom bereik je meer met leidinggeven zonder macht? In het boek ‘Van Vakmanschap naar Leiderschap’, legt de auteur Pieter van der Haak

  Lees meer >>
  Afbeelding horend bij de oplossingsgericht werken methodiek

  Oplossingsgericht Werken Methodiek

  Oplossingsgericht werken Methodiek is een Positieve benadering Oplossingsgericht werken is gebaseerd op principes uit de positieve psychologie. Als je goed oplet tijdens het volgen van een training of bij een door ons begeleid teamontwikkeltraject, dan merk je dat onze werkwijze

  Lees meer >>
  afbeelding over oplossingsgericht werken en veranderen

  Tips voor Leiders: Oplossingsgericht Werken en Veranderen

  Veranderen gaat makkelijker met Oplossingsgericht Werken Oplossingsgericht werken is dé manier om als leidinggevende verandering op gang te brengen vanuit een positieve grondhouding. Zeker in deze tijd is wendbaarheid belangrijk en die wendbaarheid wordt groter als je een oplossingsgerichte houding

  Lees meer >>
  afbeelding van de brugwachter die wordt ontslagen

  HRM nieuwe stijl?

  HRM nieuwe stijl nodig? Waar liggen mogelijkheden om jouw HR afdeling te verbeteren? Traditionele organisaties waarin managers sturen op cijfers en waarin het dogma “Meten = Weten” nog hoogtij viert zijn stapje voor stapje aan het verdwijnen. Dat is een

  Lees meer >>
  afbeelding over het maken van keuzes om eigenaarschap te ervaren

  Eigenaarschap en Persoonlijke Doelen

  Eigenaarschap tonen is durven te kiezen Eigenaarschap tonen in je leven betekent dat je doet wat je wilt, dat je je eigen kwaliteiten kunt inzetten en dat je dit doet vanuit een gevoel dat je duidelijk iets kunt betekenen voor anderen.

  Lees meer >>
  Afbeelding over hoe je talent kunt behouden in je organisatie

  Talent behouden; tips voor HR

  Waarom talent behouden juist nu belangrijker is dan ooit Enthousiaste professionals, hardwerkende loyale teamplayers en slimme jonge mensen met ambitie en talent. Je hebt ze allemaal hard nodig. Het zijn de mensen die in jouw organisatie het verschil kunnen maken

  Lees meer >>
  afbeelding die symbool staat voor een positief leerklimaat

  Talent behouden dankzij een positieve leercultuur

  Talent behouden door een positieve leercultuur Een krappe arbeidsmarkt en een snel veranderende omgeving. Dat betekent zorgen dat je de beste mensen aan boord weet te houden en te bouwen aan sterke teams. Hoe behoud je de talenten in jouw

  Lees meer >>
  afbeelding van een jonge vrouw met een laptop van een artikel over werkgeluk

  Werkgeluk

  Wat moeten we met het begrip Werkgeluk? Werkgeluk vind ik eigenlijk een beetje een jeukwoord. Werk mag toch ook gewoon af en toe even zwaar zijn. Moeten we echt gelukkig worden van ons werk? Is werkgeluk misschien zelfs iets om

  Lees meer >>

  Op de hoogte blijven?

  Regelmatig de nieuwste artikelen en updates ontvangen? Schrijf je in!

  Zelfscan Groeimindset

  Hoe open sta jij zelf voor groei en ontwikkeling? Doe de zelftest en ontdek het direct!

  Even meedenken?

  Wij denken graag met je mee om te zoeken naar passende (maatwerk) oplossingen. Stel hieronder je vraag en wij nemen contact met je op.
  Logo-PA-nieuw (1)
  Vind je ons aanbod of een van onze artikelen leuk? Laat het weten!
  Nieuwsbrief
  Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang regelmatig interessante artikelen en updates!
  Copyright © 2023 Studio Progressus, All rights reserved. Powered by Studio Progressus.