4 Kenmerken van Verschilmakers

arrow_1.png
Afbeelding van een verschilmaker die vast patronen durft te doorbreken

De vier kenmerken van Verschilmakers

In dit artikel beschrijven we wat de kenmerken van verschilmakers zijn. Verschilmakers heb je in deze tijd hard nodig. Verschilmakers kernmerken zich doordat ze zich ontfermen over bepaalde klussen en gewoon zorgen dat het voor elkaar komt. Het zijn de medewerkers die eigenaarschap tonen. Mensen die verantwoordelijkheid durven nemen en die zich ontfermen over iets alsof het hun ‘kindje’ is.

Die mensen heb je nodig, want in de complexer wordende wereld gaan ontwikkelingen steeds sneller, wordt ons werk complexer, is de rol van het management aan het veranderen en is het bovendien lastig om de goede mensen te behouden. De ‘goede mensen’ de verschilmakers dus. Mensen die zich 200% inzetten voor de doelen van de organisatie, alsof het hun eigen business is.

Koester deze verschilmakers

Doodzonde als je dit soort mensen kwijtraakt. Want stel; je hebt verschilmakers aan boord, maar je geeft ze niet de ruimte om ook daadwerkelijk een verschil te maken? Wat doet zo iemand dan? Precies, hij zoekt een andere plek waar hij met meer plezier en voldoening stappen kan zetten.

In dit artikel leggen we uit hoe je verschilmakers herkent zodat je ze kunt koesteren en opsporen. Bovendien kun je met deze kennis kijken hoe je potentiële verschilmakers kunt opsporen, want zit in ieder mens niet wel ergens een verschilmaker? Waarom maakt iemand wel een verschil bij de muziekvereniging en niet bij jullie in de organisatie? Hoe wakker je eigenaarschap aan en hoe geef je de mensen die een verschil willen maken een mooie plek in jullie organisatie.

Laten we snel beginnen, hoe herken je een verschilmaker…

Om te onderzoeken of jij zelf een verschilmaker bent hebben we een snelle zelfscan ontwikkeld. Als je die invult dan weet je direct of jij valt in de categorie Verschilmakers en wat hierbinnen jouw sterke punten zijn.

N.B. Misschien las je eerder een artikel over Verschilmakers op onze website of elders. Daar spraken we over tien eigenschappen van Verschilmakers. Het artikel was onze eerste poging om in kaart te brengen wat Verschilmakers doen. Vervolgens zijn we verder gaan onderzoeken en kwamen we tot een verdere verfijning en een clustering.

Ben jij een verschilmaker?

Ontdek jouw sterke punten
zelftest

De vier kenmerken van echte verschilmakers

  1. Ze zijn proactief
  2. Ze zijn moedig
  3. Ze zijn ontwikkelingsgericht
  4. Ze hebben impact

1. Verschilmakers zijn proactief

Beter achteraf sorry zeggen, dan te lang wachten op toestemming. Dit is een kenmerkende overtuiging van verschilmakers. Ze weten dat als je iets in beweging wilt zetten er dan soms heilige huisjes moeten sneuvelen of oude patronen moeten worden doorbroken. Als je het allemaal netjes via de regels zou willen spelen dan moet je iedereen betrekken bij jouw plan om iets nieuws te doen. Dan zorg je dat er draagvlak is, dat alle mitsen en maren tegen elkaar worden afgewogen en de risico’s van tafel zijn. Dan kan je beginnen.

Maar als jij zelf een verschilmaker bent dan weet je dat je soms dingen ziet die je anders zou aanpakken. En je weet ook dat als je heel lang wacht dat het momentum dan soms voorbij is, de energie weg zal stromen en je veel te veel aandacht hebt gestoken in de mitsen en maren. Doodzonde. Verschilmakers beginnen gewoon. Ze laten zich niet weerhouden, maar luisteren naar hun innerlijke drive om dingen voor elkaar te boksen. Ze laten zich niet weerhouden door bureaucratie. Of, nog extremer, ze grijpen de bureaucratie niet aan als excuus om in beweging te komen.

En als ze eenmaal zijn begonnen dan houden ze vol, ze bijten zich vast, weten ook dat er toch weerstand zal ontstaan. Ze weten dat het niet vanzelf gaat, maar incasseren de tegenslagen. Ze kijken vooral naar wat ze zelf steeds kunnen doen om de regie te behouden en zullen nooit in een zogenaamde ‘slachtofferpositie’ terecht komen. Ze hebben een drive en willen iets voor elkaar krijgen. De weg er naartoe is niet eens belangrijk. Want als ze niet rechtstreeks van A naar B kunnen dan kiezen ze een alternatieve route. Er zijn altijd keuzes en die keuzes maken ze.

Ben jij een verschilmaker?

Ontdek jouw sterke punten
zelftest

2. Verschilmakers zijn moedig.

Er zijn vier kenmerken, Moedig zijn is het tweede kenmerk. Moedig zijn wil zeggen dat je datgene wat je ‘eng’ vindt toch doet omdat je het wilt of omdat je vindt dat het nodig is. Verschilmakers zijn moedige collega’s die accepteren dat iedere keuze zowel positieve als negatieve consequenties kan hebben. Door ook de negatieve consequenties te accepteren en je hierdoor niet te laten weerhouden krijg je voor jezelf steeds helderder waarvoor je staat, wie jij werkelijk bent. Moedig zijn helpt dus om je eigen identiteit te ontwikkelen.

Ze durven ergens voor te staan. Ze dragen dan ook vaak de kernwaarden van de organisatie uit in houding én gedrag.

Je merkt dat bijvoorbeeld doordat ze niet gevoelig zijn voor positiemacht. Het gaat ze er niet om wie iets zegt, maar wat er wordt gezegd. Het maakt voor hen niet uit of het iemand uit de top van de organisatie is of iemand die een stuk lager op de ladder staat. Dit zijn ook de mensen die anderen durven aan te spreken op gedrag dat niet bijdraagt aan het collectieve belang of in strijd is met hun kernwaarden.

Moedige verschilmakers zijn mensen die eventuele confrontaties niet uit de weg gaan. Daarnaast durven ze te kiezen, zelfs als van te voren niet alles helemaal kunnen overzien. Ze aanvaarden het feit dat je in het leven nu eenmaal onzekerheden op je pad tegen zult komen. Ze durven dus risico’s te nemen. Niet vanuit roekeloosheid of onbezonnenheid, maar vanuit daadkracht en ergens voor durven te staan. Als het dan achteraf niet goed uitpakt dan zullen ze hier ook de volle verantwoordelijkheid voor nemen. Part of the deal.

3. Verschilmakers zijn ontwikkelingsgericht.

afbeelding over verschilmakers en groeimindset

Een van de kernmerken van verschilmakers is dat ze gericht zijn op continue ontwikkelen en verbeteren. Ze hebben een zogenaamde ‘groeimindset’. Dat betekent dat ze er van overtuigd zijn dat je leert van je ervaringen en dat problemen vaak leiden tot nieuwe inzichten. Ze denken in mogelijkheden. En ze staan bovendien open voor andere meningen. Hun moed en proactieve houding wil namelijk niet zeggen dat ze niet open staan voor meningen van anderen.

Integendeel, verschilmakers zoeken ook vaak het tegengeluid op omdat ze daar wijzer van kunnen worden. Verschilmakers realiseren zich bovendien dat de echte groei vaak ontstaat buiten de eigen comfortzone. Dit kan de comfortzone zijn voor henzelf, voor het team waar ze deel van uitmaken of de comfortzone van de organisatie. Verschilmakers zorgen voor uitdaging en groei door zich buiten die comfortzone te bewegen en anderen te verleiden ditzelfde te doen. Dat het soms fout kan gaan, dat hoort erbij, als je er maar van leert want stilstand is achteruitgang.

Ontwikkel je Mindset en Skills

Trainingen - Inspiratiesessies - Elearning
Sterke Mensen

4. Verschilmakers hebben echt impact.

Impact maken, dat is het vierde kenmerk. Verschil maken doe je niet in je eentje, je maakt deel uit van een organisatie. Een verschilmaker is niet iemand die als Don Quichot met slechts één volgeling ten strijd trekt tegen zijn eigen waanbeelden. Ze weten heel goed dat ze anderen om zich heen nodig hebben om uiteindelijk dat verschil te kunnen maken. Ze richten zich op het hogere doel en zoeken vanuit dat grotere belang de verbinding met anderen. Hierdoor weten ze telkens draagvlak te vinden voor hun acties.

Ze hebben een haarfijne antenne voor mogelijke weerstand in de organisatie en weten ook dat het hogere management niet graag verrast wordt. Ze wachten niet tot ze het vertrouwen krijgen van hun leidinggevende, maar ze werken er zelf aan om dit vertrouwen te verdienen. Hierdoor krijgen ze meer ruimte om echt een verschil te maken. Verschilmakers vind je niet alleen in de top van de organisatie. Impact maken kan op alle niveaus. Je hebt ze nodig op ieder niveau.

Schrijf je direct in en mis niks over het thema 'Persoonlijk Leiderschap'

Ontwikkel je Mindset en Skills

Trainingen - Inspiratiesessies - Elearning
Sterke Mensen

Deel dit artikel op je socials
Facebook
Twitter
LinkedIn

Relevante artikelen

Picture of a ownership craftsman at work

Promoting Ownerschip: 7 Crucial Conditions

Promoting Ownership; introduction Why is it that some employees show more initiative, agency and ‘task ownership’ than others? How is it that people sometimes show more agency in their private affairs than at work? As a manager, how can you

Lees meer >>
Afbeelding over Vertrouwen en Eigenaarschap in teams

Eigenaarschap en Vertrouwen

Eigenaarschap stimuleren vanuit Vertrouwen Eigenaarschap stimuleren bij medewerkers is vertrouwen nodig. Leidinggevenden raken soms gefrustreerd als het gaat om eigenaarschap omdat ze het vaak zo missen in hun team. Soms hoor je allerlei frustraties. Misschien herken je wel een of

Lees meer >>

Ziekteverzuim snel omlaag dankzij meer Eigenaarschap

Ziekteverzuim snel omlaag dankzij meer Eigenaarschap Meer dan 50% van het ziekteverzuim in Nederland ontstaat door mentale klachten. En meestal gaat het dan om een combinatie van werkdruk, een slechte werk/privébalans en een negatieve werkcultuur. Dit blijkt keer op keer,

Lees meer >>
Afbeelding over Eigenaarschap en waarom niet alles in één keer kan

Eigenaarschap stimuleren, of toch niet?

Eigenaarschap stimuleren is een kwestie van timing Waarom we onze klanten ook helpen met eigenaarschap te stimuleren door ergens ‘Nee’ tegen te zeggen Een praktijkvoorbeeld: Een HR professional belt ons; het management wil graag een inspiratiesessie voor het personeel over

Lees meer >>
afbeelding over samenwerken en eigenaarschap

Teamwork en Eigenaarschap

Teamwork en Eigenaarschap; handen uit de zakken! Teamwork betekent dat teamleden eigenaarschap nemen. Eerst even een paar voorbeelden. Toen ik vanochtend buiten kwam om de krant uit de brievenbus te halen zag ik dat de buurman zijn oranje container aan

Lees meer >>
Afbeelding van een verschilmaker die vast patronen durft te doorbreken

4 Kenmerken van Verschilmakers

De vier kenmerken van Verschilmakers In dit artikel beschrijven we wat de kenmerken van verschilmakers zijn. Verschilmakers heb je in deze tijd hard nodig. Verschilmakers kernmerken zich doordat ze zich ontfermen over bepaalde klussen en gewoon zorgen dat het voor

Lees meer >>
afbeelding over het vinden van verschilmakers

Vind de verschilmakers!

Verschilmakers zijn die medewerkers die in jouw organisatie Eigenaarschap tonen, ze nemen verantwoordelijkheid en zijn proactief. Mensen waar je misschien graag meer van zou willen. In dit artikel lees je hoe je deze verschilmakers kunt vinden en, nog belangrijker, hoe

Lees meer >>
afbeelding van agile werken in combinatie met eigenaarschap tonen

Agile werken vereist Eigenaarschap

Agile werken vraagt om Eigenaarschap Agile werken is prachtig, maar het het komt pas echt tot zijn recht als je zorgt voor voldoende Eigenaarschap bij de leden van het team. In dit artikel leg ik uit hoe dat zit en

Lees meer >>

Nieuwsbrief

Regelmatig de nieuwste artikelen ontvangen? Meld je aan!

Zelfscan

Benieuwd hoe het met jouw eigenaarschap op met die van jouw team zit?

Even meedenken?

Wij denken graag even mee over passende oplossingen. Stel hieronder je vraag en we nemen contact op.
Logo-PA-nieuw (1)
Vind je ons aanbod of een van onze artikelen leuk? Laat het weten!
Nieuwsbrief
Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang regelmatig interessante artikelen of updates!
Copyright © 2023 Studio Progressus, All rights reserved. Powered by Studio Progressus.