Beter Samenwerken dankzij Kernwaarden

arrow_1.png
afbeelding over samenwerken en kernwaarden

Kernwaarden en Samenwerken

Vergaderen, afstemmen, afspraken maken, samenwerken. Het gaat niet altijd vanzelf. We kunnen kijken naar waarom het niet werkt, maar het is veel interessanter om te kijken naar teams waar het wel lekker loopt. En één van de geheimen van een goede samenwerking is de aanwezigheid van een set aan collectieve waarden. De kernwaarden.

(Kern)waarden

Kernwaarden zijn die waarden die binnen een team of organisatie de gezamenlijke identiteit vormen. Het mooie van kernwaarden is dat ze als een kompas fungeren voor de keuzes die het team maakt. Kernwaarden zijn díe zaken die jullie allemaal even belangrijk vinden. En hiermee is er een sterker gevoel van eenheid, zijn er minder regels nodig, wordt de besluitvorming makkelijker en hebben jullie een kompas in handen om de koersrichting van de toekomst te bepalen. Mensen voelen zich bovendien eerder thuis in het team als zij dezelfde waarden delen.

Wie is de baas in de organisatie? 

Als mensen het samen eens zijn over wat ze belangrijk vinden, wat de collectief gedragen waarden zijn, dan zijn de waarden de baas. Als een belangrijke collectieve waarde het maken van winst is, dan kunnen de besluiten genomen worden vanuit deze waarde. “Er komt geen nieuwe bar in de kantine, dat staat het maken van winst teveel in de weg.” Als een belangrijke collectieve waarde is dat de organisatie vooral voor veel vertier en gezelligheid moet zorgen dan is de keuze voor een nieuwe bar in de kantine sneller gemaakt.

Naar de Geest van de Wet         

Misschien ken je de uitdrukking: Naar de Geest van de Wet of naar de Letter van de Wet. Naar de Geest van de Wet wil zeggen dat je handelt naar de onderliggende waarden die een wet tot stand hebben gebracht. Als je handelt naar de letter van de wet dan voer je slechts de regels uit die zijn opgeschreven.

Als de regel is dat iedereen een stropdas draagt en één persoon houdt zich hier niet aan, maar gelijktijdig draagt hij keurige kleding en heeft hij altijd erg tevreden cliënten. Ga je hem dan houden aan die stropdas omdat dat de regel is, of kijk je naar het doel wat er met die regel wordt nagestreefd?

Wat hebben waarden te maken met eigenaarschap?

Als mensen werken vanuit gedeelde waarden dan zal je zien dat ze veel makkelijker eigenaarschap zullen tonen. Ze begrijpen wat de bedoeling is van de organisatie, ze weten wat belangrijk is. Leidinggevenden hoeven dan niet meer te sturen op regels en procedures maar zullen veel eerder een faciliterende/dienende leiderschapsstijl ontwikkelen. Iedereen, inclusief de “baas” is dienstbaar aan de collectieve waarden. Er zijn dan eigenlijk ook geen taakomschrijvingen meer nodig, wel verantwoordelijkheden natuurlijk. Maar heeft een chirurg een taakomschrijving nodig? Nee, hij heeft een verantwoordelijkheid. En een medewerkers groenvoorzieningen heeft die wel een taakomschrijving nodig? Nee. Wat hij nodig heeft is dat hij de waarden deelt. Dat hij het belangrijk vindt dat het park er altijd netjes bij ligt omdat het voor de omwonenden een plek van ontspanning moet zijn. En vervolgens heeft hij gereedschap nodig en tijd om de klus te klaren. Dat is alles.

Het kernwaardenspel

Het kernwaardenspel voor teams of groepen zoals hieronder beschreven is één van de mogelijkheden om de gedeelde kernwaarden in beeld te brengen.

afbeelding van foto associatiespel en kernwaardenspel

De werkwijze

Stap 1: Wat is voor jou de ideale omgeving om samen te werken? (individueel)

Noteer voor jezelf enkele voorbeelden van teamwork die jou een prettig, gelukkig, trots of tevreden gevoel opleverden. Het mogen situaties zijn uit je professionele leven, maar het mogen ook persoonlijke/privé momenten zijn. Noteer hierbij: Wat was ik aan het doen? Met wie was ik? Hoe werkten we samen? Wat vonden we belangrijk? Waarom gaf dit mij een goed gevoel? Wat speelde hier een rol bij?

Stap 2: Waarden kiezen (individueel)

Bekijk de kaarten met waarden en lees ze rustig door. Kies uiteindelijk 3 waarden uit die jij belangrijk vindt en schrijf ze op.

Stap 3: Uitwisselen en kiezen (in duo’s)

Zoek een partner en wissel met elkaar uit welke waarden je hebt gekozen. Probeer, het liefst aan de hand van voorbeelden duidelijk te maken wat je met de waarden bedoeld. Als je elkaar goed begrepen hebt maak dan samen een nieuwe keuze. Kies uit de zes waarden die jullie samen hebben er drie uit die jullie allebei belangrijk vinden.

Foto associatiespel en Kernwaardenspel

De mooiste coachkaarten voor trainers en teamcoaches
5 sterren

Stap 4: Uitwisselen en kiezen (in viertallen)

De duo’s uit stap 3 vormen nu samen met een ander duo een groep van 4. Wissel nu wederom uit welke waarden jullie hebben gekozen en licht toe waarom. Gebruik voorbeelden (zoals het is, of zoals je het wenst). Maak vervolgens opnieuw een keuze voor drie waarden

Ben jij trainer of (team)coach?

Check Jump Serious Games en verbeter de impact van jouw training door actieve werkvormen en serious games
Jouw toolbox
Deel dit artikel op je socials
Facebook
Twitter
LinkedIn

Relevante artikelen

Afbeelding over samenwerken en vertrouwen

Vertrouwen op nummer 1 als succesfactor bij samenwerken

Over Samenwerken, Vertrouwen en Psychologische Veiligheid Een gebrek aan vertrouwen is de meest fundamentele frustratie als het gaat om samenwerken in teams. De laatste tijd zien we dit thema steeds vaker terug, vooral in relatie met het thema psychologische veiligheid.

Lees meer >>
afbeelding van inchecken bij teamoverleg

Inchecken als eerste stap bij het teamoverleg

5 redenen voor inchecken bij een effectief overleg Ken je dat? Je begint het teamoverleg, kijkt eens rond en het valt je op dat sommige teamleden nog wat dromerig voor zich uit zitten te staren. Ze zijn weliswaar fysiek aanwezig,

Lees meer >>
Een afbeelding van een sterk team

Een leercultuur is kenmerkend voor sterke teams

Leercultuur is kenmerkend voor Sterke teams  Waarom zijn sommige overheidsorganisaties succesvol en slagvaardig terwijl anderen niet verder komen dan middelmatigheid? Waarom presteren sommige organisaties structureel beter dan hun concurrenten? Wat is het verschil tussen middelmatige teams en succesvolle teams? Het grote

Lees meer >>
afbeelding over de onderstroom in teams en de slechte werksfeer

Slechte werksfeer; kijk naar de onderstroom

Slechte werksfeer effectief aanpakken vanuit de onderstroom Een slechte werksfeer voel je wel, maar je ziet het niet direct. Mensen maken bijvoorbeeld grapjes waarvan je vermoedt dat er nog iets onder zit. Kritiek wordt nooit rechtstreeks geuit maar wordt vaak

Lees meer >>
afbeelding die laat zien dat spelen helpt bij het ontwikkelen van een positieve leercultuur

Wat is een positieve leercultuur

Wat is een positieve leercultuur? Een positieve leercultuur is een werkomgeving waarin team- of organisatieleden iedere dag in staat zijn om het beste in elkaar naar boven te brengen. Dit ontstaat door de aanwezigheid van een collectieve groeimindset en de

Lees meer >>
afbeelding die gaat over feedforward

Feedforward methode voor sterke teams

Wat is is de feedforward methode? De feedforward methode is er op gericht om gevraagde adviezen of tips met elkaar te delen met als doel er samen beter van te worden. Het is geïntroduceerd door Marshall Goldsmith, een Leiderschapscoach in

Lees meer >>
afbeelding van een zelfsturend team

Zelfsturend team; mythe of mogelijkheid?

Zelfsturend team; bestaan ze wel? Zelfsturende teams, bestaan ze, of was het een tijdelijk trend die inmiddels is overgewaaid? Tijdens de Coronacrisis bleek dat sommige managers veel minder toegevoegde waarde hadden dan ze aanvankelijk dachten. Ze keken niet dagelijks mee

Lees meer >>

Op de hoogte blijven?

Regelmatig de nieuwste artikelen en updates ontvangen? Schrijf je dan in!

Lencioni Teamscan

Hoe goed functioneert jouw team? Ontdek het in vijf minuten door het invullen van de Lencioni Teamscan.

Even meedenken?

Heb je een vraag of een specifieke wens? Laat het weten, we denken graag met je mee om een passende oplossing te vinden.
Logo-PA-nieuw (1)
Vind je ons aanbod of een van onze artikelen leuk? Laat het weten!
Nieuwsbrief
Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang regelmatig interessante artikelen en updates!
Copyright © 2023 Studio Progressus, All rights reserved. Powered by Studio Progressus.