15 prikkelende vragen om je collega’s beter te leren kennen

Collega's beter leren kennen vragen

Hoe haal je meer resultaat en plezier uit onderlinge samenwerking?

Collega’s beter leren kennen is van belang voor een goede samenwerking. Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat de samenwerking in een team of met een collega minder optimaal was dan zou kunnen. Deadlines worden niet gehaald, iemand loopt de kantjes er vanaf, er wordt weinig feedback gegeven of mensen lijken afwezig tijdens het teamoverleg. Er ontstaat dan zoals wij dat noemen ‘ruis’.

Heb je jezelf op zo’n moment (of in zo’n situatie) ook wel eens afgevraagd hoe goed je alle collega’s in het team werkelijk kent? En is het antwoord dan ‘Niet zo goed eigenlijk’? Tijdens teamtrainingen merken wij dat het ‘elkaar niet goed kennen’ veelal onderliggend is aan problemen (‘ruis’) binnen een team. Deze twee zaken zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Conclusie: deze ruis is zonde en niet nodig!

Hoe goed ken je de mensen met wie je werkt eigenlijk?

Dit spel is een (inspirerend) hulpmiddel voor mensen die net als wij geloven dat samenwerken soepeler verloopt als je elkaar beter kent en dus ook beter begrijpt!

 

Neem het onderstaande voorbeeld:

“Gisteren vertelde mijn collega Hanneke dat Cees niet zou komen vandaag, omdat hij wat problemen thuis had. Ik vroeg door naar welke problemen, waarop Hanneke vertelde dat Cees een zoon heeft die ernstig ziek is. De laatste tijd zijn er complicaties. Ik zit al langere tijd met Cees in een projectgroep en vind hem soms wat nukkig, maar de laatste tijd is hij ook steeds meer afwezig. Ik heb het maar voor lief genomen, maar ik merkte bij mezelf wel wat irritatie omdat het project minder voorspoedig verloopt dan ik zou willen. Bovendien merkte ik aan mezelf dat ik terughoudend begon te worden om met Cees bepaalde zaken af te stemmen.”

Leer je collega’s beter kennen met deze vragen

Sommige mensen vinden het gewoon niet nodig om alles met hun collega’s te delen, anderen wachten tot ernaar wordt gevraagd. Sommigen vertellen het gewoon zonder erover na te denken. Hoe dan ook, om je collega’s beter te leren kennen, volstaat een simpel ‘hoe is het?’ niet meer. Hoe veel beter heb jij je collega’s nou eigenlijk echt al leren kennen met die vraag? Precies, dat dachten wij ook. Dit is de reden waarom wij een aantal prikkelende vragen op een rij hebben gezet om je collega’s beter te leren kennen. Je kunt ze gelijk mondeling stellen, of eerst op de mail zetten, maar als je ze bespreekt zul je hoe dan ook merken dat je meer begrip en vertrouwen creëert.

De 15 vragen:

 1. Wat is het leukste wat je vandaag/gisteren hebt gedaan?
 2. Waar verbaas jij je wel eens over?
 3. Voor welke eigenschappen heb jij een allergie?
 4. Waar droomde jij als klein kind van?
 5. Wat is de belangrijkste les die jij ooit hebt geleerd? En van wie heb je die les geleerd?
 6. Welke gebeurtenis in je (werkende) leven is belangrijk voor je geweest?
 7. Welke eerste indruk maakte ik op jou?
 8. Wat wil jij graag van mij weten en waarom?
 9. Welk ongevraagd advies wil jij mij al lange tijd geven?
 10. Hoe productief zijn wij met elkaar op de schaal van 1) ‘Totaal niet’ tot 10) ‘Ik ben met niemand zo productief als met jou’
 11. Wat doen we wel waardoor je dit cijfer geeft? Wat moeten we van elkaar weten op dit moment om één stapje hierin te maken?
 12. Wat is de grootste blunder die jij ooit tijdens je werk maakte?
 13. Waar kan ik jou voor wakker maken?
 14. Is er iets in je (werkende) leven wat je graag over zou willen doen?
 15. Waarin zou jij je verder willen ontwikkelen?

Tot slot; als je één of enkele van deze vragen stelt, beloven wij je dat je in de onderlinge samenwerking meer plezier en bovenal meer resultaat bereikt. Het is een kwestie van gewoon doen! Soms heb je als team een zetje nodig of is het prettig om een setting te creëren waarin je je vrijer voelt om dit soort vragen te stellen. Wij hopen hiermee alvast een eerste voorzet te hebben gegeven om je collega’s beter te leren kennen.

Elkaar beter leren kennen met een teamuitje of een spel?

Wil je echt stappen zetten om elkaar als team beter te leren kennen? Wij bieden verschillende teamuitjes, waarbij het elkaar beter leren kennen en centraal thema is. Of kijk op jumpseriousgames.nl, een spin-off van P&A Talentontwikkeling, waarop we serious games, spellen, coachkaarten etc verkopen en verhuren.

Tip: Lees ook ons artikel: 10 voorwaarden voor een Succesvol Teamuitje

Hoe goed ken je de mensen met wie je werkt eigenlijk?

Dit spel is een (inspirerend) hulpmiddel voor mensen die net als wij geloven dat samenwerken soepeler verloopt als je elkaar beter kent en dus ook beter begrijpt!

Deze vind je misschien ook interessant:

Deel dit artikel:

Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Meer inspiratie ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

We respecteren je privacy en gaan zorgvuldig met je gegevens om.