Je collega’s leren kennen versoepelt de onderlinge samenwerking
Collega’s beter leren kennen is van belang voor een goede samenwerking. Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat de samenwerking in een team of met een collega minder optimaal was dan zou kunnen. Deadlines worden niet gehaald, iemand loopt de kantjes er vanaf, er wordt weinig feedback gegeven of mensen lijken afwezig tijdens het teamoverleg.
- De 60 beste vragen om je collega’s beter te leren kennen.
- Goed doordacht, mooi vormgegeven op grote kaarten inclusief boekje met diverse spelvarianten.
- Vragen in 5 categorieën, deels persoonlijk deels werk gerelateerd.
- Het meest gebruikte (zakelijke) kennismakingsspel
Voorkom “eilandjes”
Het loopt allemaal niet meer zoals zou moeten. Iedereen trekt zich steeds meer terug op zijn eigen eiland. Er is nog maar weinig verbinding. Mensen gaan soms mopperen over elkaar (in plaats van dat ze het naar elkaar uitspreken) en dat wat een mooi team zou kunnen zijn is nu een club met mensen die zich niet meer verbonden voelen met elkaar en elkaar ook lang niet altijd meer goed verstaan.
(meer hierover lees je in het artikel over de negatieve werking van de Onderstroom in teams)
Iemand begrijpen is iemand vergeven
Er is een oud gezegde dat luidt: Iemand begrijpen is iemand vergeven. Je bent soms boos op je collega’s omdat ze hun afspraken niet nakomen, omdat ze de boel net anders interpreteren dan jij hebt bedoeld of omdat ze kennelijk hele andere prioriteiten hebben dan jij. Heb je jezelf in zo’n moment van ergernis ooit wel eens afgevraagd hoe goed je alle collega’s in het team werkelijk kent?
Je zit een groot deel van je leven met je collega’s bij elkaar. Soms zie je die nog vaker dan je eigen partner. Maar wat weet je nu eigenlijk van die naaste collega’s?
Investeer eerst in elkaar; leer elkaar echt kennen
Tijdens teamtrainingen merken wij dat het ‘elkaar niet goed kennen’ veelal onderliggend is aan allerhande problemen binnen een team. Investeer dus eerst in elkaar. Je moet eerst tot elkaar komen voordat je tot zaken kunt komen.
Een voorbeeld:
Ik zit al langere tijd met Sander in een projectgroep en vind hem soms wat nukkig. En zeker de laatste tijd is hij steeds minder mentaal aanwezig. Ik heb het maar voor lief genomen, maar ik merkte bij mezelf wel wat irritatie omdat het project minder voorspoedig verloopt dan ik zou willen. Bovendien merkte ik aan mezelf dat ik terughoudend begon te worden om met Sander bepaalde zaken af te stemmen.
Gisteren vertelde mijn collega Hanneke dat Sander niet zou komen vandaag, omdat hij wat problemen thuis had. Ik vroeg door naar welke problemen, waarop Hanneke vertelde dat Sander een zoon heeft die ernstig ziek is. En dat er de laatste tijd extra complicaties zijn bijgekomen.
Ineens begreep ik waarom hij zo afwezig was. Ik schaamde mij voor mijn irritatie en besloot om er zo snel mogelijk met hem over te spreken om de lucht weer te klaren.
Dit zijn de 15 vragen
Sommige mensen vinden het gewoon niet nodig om alles met hun collega’s te delen, anderen wachten tot ernaar wordt gevraagd. Sommigen vertellen gewoon over zichzelf zonder erover na te denken. Hoe dan ook, om je collega’s beter te leren kennen, volstaat een simpel ‘hoe is het?’ niet meer. Meestal gaat het namelijk “goed”.
Je leert er iemand in ieder geval niet beter door kennen.
Daarom helpen we je met dit artikel om elkaar wat meer uit te dagen. We hebben een aantal prikkelende vragen op een rij hebben gezet om je collega’s beter te leren kennen. Je kunt ze gelijk mondeling stellen, of eerst op de mail zetten, maar als je ze bespreekt zal je hoe dan ook merken dat je meer begrip en vertrouwen creëert.
Het bedrijf Jump Serious Games op basis hiervan zelfs een mooi kaartspel ontwikkeld met allerlei vragen om je collega beter te leren kennen. We hebben uit de stapel kaarten 15 vragen geselecteerd uit de verschillende categorieën.
De 15 vragen:
Persoonlijke vragen
- Waar zouden jouw ouders bij jou trots op zijn?
- Wat zou je beslist anders doen in jouw leven, als je het nog een keer over kon doen?
- Wie zijn voor jou belangrijke voorbeelden (geweest) in je leven?
- Wat zou je over jezelf schrijven als je een profiel zou aanmaken op een datingsite?
- Welke privézaken zou je niet zo snel met je collega’s delen?
- Waar maak je je momenteel in meer of mindere mate zorgen over?
Energie-vragen
Bijvoorbeeld deze vier vragen gaan over het werk zelf en de energie die dat wel of niet geeft:
- Welke werkzaamheden of taken geven jou de meeste energie?
- Welke klussen ben je geneigd om steeds voor je uit te schuiven? Hoe komt dat?
- Welk werk zou je willen doen als je weer helemaal opnieuw zou beginnen?
- Welke werkzaamheden zou je doen, ook als je er niet voor betaald zou worden?
Samenwerkings-vragen
De volgende vijf vragen gaan meer over de samenwerking en de sfeer in het team
- Wat moeten je collega’s doen om jou te irriteren en hoe reageer je in zo’n situatie?
- Wat vind je makkelijker: Complimenten geven of Complimenten ontvangen
- Wat zijn voor jou goede voorbeelden van open communiceren?
- Wat is in jouw visie kenmerkend voor een goede sfeer in het team en hoe belangrijk is dat voor jou?
- Hoe vind jij het als er op het werk wordt geroddeld en hoe ga je hiermee om?
Meer vragen nodig of een spelvorm? Check deze kans:
Dit Ken je Collega Spel is een (inspirerend) hulpmiddel voor mensen die net als wij geloven dat samenwerken soepeler verloopt als je elkaar beter kent en dus ook beter begrijpt!
Kampvuurgesprekken
In veel van onze teambuildingsprogramma’s lassen we momenten in voor het echte gesprek. Kampvuurgesprekken noemen we dat. En waar mogelijk rond een echt vuur, lekker samen in de buitenlucht onder de sterrenhemel. Ook dan zijn dit soort vragen interessant om aan elkaar te stellen. Maar het kan natuurlijk ook nog iets verder gaan.
Oké het hoeft geen groepstherapie te worden vinden wij, maar iets meer snappen over waar iemand vandaan komt, wat hij werkelijk belangrijk vindt, waardoor hij is gevormd is enorm waardevol en ook nog eens leuk om met elkaar te delen. Het onderling vertrouwen neemt toe, de saamhorigheid en kwetsbaarheid. We zijn immers allemaal maar mensen met ieder onze eigen geschiedenis.
Soms heb je als team een zetje nodig of is het prettig om een setting te creëren waarin je je vrijer voelt om dit soort vragen te stellen. Wij hopen hiermee alvast een eerste voorzet te hebben gegeven om elkaar beter te leren kennen maar helpen gelijktijdig graag mee om jullie hierin te begeleiden.
Elkaar beter leren kennen met een teamuitje of een spel?
Wil je echt stappen zetten om elkaar als team beter te leren kennen? P&A inschakelen betekent investeren in betere samenwerking. Check onze themapagina voor de mogelijkheden. Of kijk bij de verschillende bouwstenen waarbij het elkaar beter leren kennen en centraal thema is.

Nu binnen 3 minuten weten wat nog beter kan in jullie team!
Gratis voor jou; een online vragenlijst met direct de uitslag in je mailbox. Wat gaat goed in jouw team en waar liggen de verbeterpunten?