Werkgeluk is durven stoppen

pijl
afbeelding over Werkgeluk en het egelprincipe

Werkgeluk is durven stoppen met dingen die niet 100% bij je passen

In dit korte artikel over werkgeluk beschrijven we het zogenaamde “Egelprincipe”. We gaan vaak te lang door met werkzaamheden die eigenlijk niet helemaal bij ons passen. Maar wat past dan wel is de vraag? Het egelprincipe geeft hier een antwoord op en realiseer je dat als je datgene doet wat helemaal perfect bij je past dat het werkgeluk dan vanzelf gaat ontstaan.

Werkgeluk en stoppen met dingen

Eén van de beste voetballers ter wereld, Johan Cruijf, nam ooit een single op “Oei oei oei (dat was me weer een loei)”. En de meest bekende mediamagnaat, Joop van den Ende, voerde ooit zelf een eigen cabaretshow op. Beide mannen besloten toch voor een andere focus, waarin ze zeer succesvol werden. De vraag is of ze zo succesvol waren geworden als Johan Cruijf zijn muziekcarrière niet had laten varen en Joop van den Ende zijn conferenciercarrière had doorgezet. Soms is het de vraag of het enig doorzettingsvermogen vergt of dat het gewoon beter is om er mee te stoppen. Het egelprincipe kan je helpen om die keuze te maken. Waar ga jij mee stoppen? Hoe zorg jij voor werkgeluk?

De egel lijkt misschien een beetje simpel en sjofel, maar hij weet één ding erg zeker en blijft daarbij. Vossen zijn snel, mooi en geslepen en weten bovendien heel veel dingen, maar weten deze niet te integreren tot één geheel. Hij bedenkt allerlei strategieën om zijn prooi, de egel, te vangen. Maar op het moment dat de egel angst voelt, rolt hij zich op en wordt een bol met scherpe stekels. De vos is hierdoor kansloos en moet weer een nieuwe strategie bedenken. De essentie van het Egelprincipe is dat – ook al is de vos veel slimmer – de Egel altijd wint omdat een egel de essentie ziet en de rest negeert.

Talent en toegevoegde waarde

afbeelding van werkgeluk en het egelprincipe

Jim Collins omschrijft in zijn boek ‘Good to great’ dit egelprincipe met drie cirkels die elkaar ergens overlappen. Dit zijn de cirkels van Passie, Talent en Economische Brandstof. Vanuit P&A spreken we niet over Economische brandstof, maar over toegevoegde waarde. Wat betekenen deze drie cirkels precies?

Passie
Passie is een mooi woord, dat eigenlijk al voor zichzelf spreekt: Waar gaat jouw passie naar uit? Waar word je warm van? Aan welke activiteiten werk je voor de volle 100% zonder dat je daarvoor discipline nodig hebt? Waar gaat je hart sneller van kloppen? Dát is passie.

Ontwikkel je Mindset en Skills

Trainingen - Inspiratiesessies - Elearning
Sterke Mensen

Talent
Talent is datgene wat je van nature met je meedraagt. Iets waarin je in uitblinkt als je jezelf vergelijkt met de gemiddelde ander. Het is iets waar je misschien de beste in kunt zijn (of al bent).

Toegevoegde waarde
Op welke manier heb jij iets toe te voegen aan je omgeving, aan je team, aan de organisatie of aan de maatschappij? Wat is jouw werkelijke meerwaarde?

Waar vallen de cirkels bij jou samen?

Het egelprincipe wil zeggen dat je die dingen aanpakt waar je passie, talent en toegevoegde waarde met elkaar samenvallen. De vraag is dus: waar overlappen de cirkels bij jou? Misschien heb je een passie voor pianospelen, maar ben je daar werkelijk heel goed in? En heb je ook iets toe te voegen als pianist? Zo nee, ga lekker pianospelen, maar laat het geen prioriteit zijn in jouw leven.

Nieuwe deuren openen

Als je ergens mee stopt, opent dit nieuwe deuren. Je houdt meer tijd over om te focussen op dat waar de drie cirkels elkaar bij jou overlappen. Het vergt even tijd om voor jezelf uit te zoeken, maar het is zeker de moeite waard om dit te doen. Daar in het midden van die cirkels ligt jouw kracht. Daar heb je meerwaarde, daar kun je in uitblinken en dat geeft jou energie!

Waar ga jij mee stoppen?

Volg de Elearning: Groeimindset, jouw route naar succes

Eigen productie
Deel dit artikel op je socials
Facebook
Twitter
LinkedIn

Relevante artikelen

Afbeelding van het beste boek over leidinggeven

Tips voor Leiders: Dienend Leiderschap

Wat is dienend leiderschap? Wat is dienend leiderschap? Wat is het verschil tussen een manager en een leidinggevende? Waarom bereik je meer met leidinggeven zonder macht? In het boek ‘Van Vakmanschap naar Leiderschap’, legt de auteur Pieter van der Haak

Lees meer >>
Afbeelding horend bij de oplossingsgericht werken methodiek

Oplossingsgericht Werken Methodiek

Oplossingsgericht werken Methodiek is een Positieve benadering Oplossingsgericht werken is gebaseerd op principes uit de positieve psychologie. Als je goed oplet tijdens het volgen van een training of bij een door ons begeleid teamontwikkeltraject, dan merk je dat onze werkwijze

Lees meer >>
afbeelding over oplossingsgericht werken en veranderen

Tips voor Leiders: Oplossingsgericht Werken en Veranderen

Veranderen gaat makkelijker met Oplossingsgericht Werken Oplossingsgericht werken is dé manier om als leidinggevende verandering op gang te brengen vanuit een positieve grondhouding. Zeker in deze tijd is wendbaarheid belangrijk en die wendbaarheid wordt groter als je een oplossingsgerichte houding

Lees meer >>
afbeelding van de brugwachter die wordt ontslagen

HRM nieuwe stijl?

HRM nieuwe stijl nodig? Waar liggen mogelijkheden om jouw HR afdeling te verbeteren? Traditionele organisaties waarin managers sturen op cijfers en waarin het dogma “Meten = Weten” nog hoogtij viert zijn stapje voor stapje aan het verdwijnen. Dat is een

Lees meer >>
afbeelding over het maken van keuzes om eigenaarschap te ervaren

Eigenaarschap en Persoonlijke Doelen

Eigenaarschap tonen is durven te kiezen Eigenaarschap tonen in je leven betekent dat je doet wat je wilt, dat je je eigen kwaliteiten kunt inzetten en dat je dit doet vanuit een gevoel dat je duidelijk iets kunt betekenen voor anderen.

Lees meer >>
Afbeelding over hoe je talent kunt behouden in je organisatie

Talent behouden; tips voor HR

Waarom talent behouden juist nu belangrijker is dan ooit Enthousiaste professionals, hardwerkende loyale teamplayers en slimme jonge mensen met ambitie en talent. Je hebt ze allemaal hard nodig. Het zijn de mensen die in jouw organisatie het verschil kunnen maken

Lees meer >>
afbeelding die symbool staat voor een positief leerklimaat

Talent behouden dankzij een positieve leercultuur

Talent behouden door een positieve leercultuur Een krappe arbeidsmarkt en een snel veranderende omgeving. Dat betekent zorgen dat je de beste mensen aan boord weet te houden en te bouwen aan sterke teams. Hoe behoud je de talenten in jouw

Lees meer >>
afbeelding van een jonge vrouw met een laptop van een artikel over werkgeluk

Werkgeluk

Wat moeten we met het begrip Werkgeluk? Werkgeluk vind ik eigenlijk een beetje een jeukwoord. Werk mag toch ook gewoon af en toe even zwaar zijn. Moeten we echt gelukkig worden van ons werk? Is werkgeluk misschien zelfs iets om

Lees meer >>

Op de hoogte blijven?

Regelmatig de nieuwste artikelen en updates ontvangen? Schrijf je in!

Zelfscan Groeimindset

Hoe open sta jij zelf voor groei en ontwikkeling? Doe de zelftest en ontdek het direct!

Even meedenken?

Wij denken graag met je mee om te zoeken naar passende (maatwerk) oplossingen. Stel hieronder je vraag en wij nemen contact met je op.
p&a blog logo
Vind je ons aanbod of een van onze artikelen leuk? Laat het weten!
Nieuwsbrief
Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang regelmatig interessante artikelen en updates!
Copyright © 2023 Studio Progressus, All rights reserved. Powered by Studio Progressus.