Het egelprincipe: waar ga jij mee stoppen?

Eén van de beste voetballers ter wereld, Johan Cruijf, nam ooit een single op “Oei oei oei (dat was me weer een loei)”. En de meest bekende mediamagnaat, Joop van den Ende, voerde ooit zelf een eigen cabaretshow op. Beide mannen besloten toch voor een andere focus, waarin ze zeer succesvol werden. De vraag is of ze zo succesvol waren geworden als Johan Cruijf zijn muziekcarrière niet had laten varen en Joop van den Ende zijn conferenciercarrière had doorgezet. Soms is het de vraag of het enig doorzettingsvermogen vergt of dat het gewoon beter is om er mee te stoppen. Het egelprincipe kan je helpen om die keuze te maken. Waar ga jij mee stoppen?

Wat is het egelprincipe?

De egel lijkt misschien een beetje simpel en sjofel, maar hij weet één ding erg zeker en blijft daarbij. Vossen zijn snel, mooi en geslepen en weten bovendien heel veel dingen, maar weten deze niet te integreren tot één geheel. Hij bedenkt allerlei strategieën om zijn prooi, de egel, te vangen. Maar op het moment dat de egel angst voelt, rolt hij zich op en wordt een bol met scherpe stekels. De vos is hierdoor kansloos en moet weer een nieuwe strategie bedenken. De essentie van het Egelprincipe is dat – ook al is de vos veel slimmer – de Egel altijd wint omdat een egel de essentie ziet en de rest negeert.

Talent en toegevoegde waarde

Jim Collins omschrijft in zijn boek ‘Good to great’ dit egelprincipe met drie cirkels die elkaar ergens overlappen. Dit zijn de cirkels van Passie, Talent en Economische Brandstof. Vanuit P&A spreken we niet over Economische brandstof, maar over toegevoegde waarde. Wat betekenen deze drie cirkels precies?

Passie
Passie is een mooi woord, dat eigenlijk al voor zichzelf spreekt: Waar gaat jouw passie naar uit? Waar word je warm van? Aan welke activiteiten werk je voor de volle 100% zonder dat je daarvoor discipline nodig hebt? Waar gaat je hart sneller van kloppen? Dát is passie.

Talent
Talent is datgene wat je van nature met je meedraagt. Iets waarin je in uitblinkt als je jezelf vergelijkt met de gemiddelde ander. Het is iets waar je misschien de beste in kunt zijn (of al bent).

Toegevoegde waarde
Op welke manier heb jij iets toe te voegen aan je omgeving, aan je team, aan de organisatie of aan de maatschappij? Wat is jouw werkelijke meerwaarde?

Waar vallen de cirkels bij jou samen?

Het egelprincipe wil zeggen dat je die dingen aanpakt waar je passie, talent en toegevoegde waarde met elkaar samenvallen. De vraag is dus: waar overlappen de cirkels bij jou? Misschien heb je een passie voor pianospelen, maar ben je daar werkelijk heel goed in? En heb je ook iets toe te voegen als pianist? Zo nee, ga lekker pianospelen, maar laat het geen prioriteit zijn in jouw leven.

Nieuwe deuren openen

Als je ergens mee stopt, opent dit nieuwe deuren. Je houdt meer tijd over om te focussen op dat waar de drie cirkels elkaar bij jou overlappen. Het vergt even tijd om voor jezelf uit te zoeken, maar het is zeker de moeite waard om dit te doen. Daar in het midden van die cirkels ligt jouw kracht. Daar heb je meerwaarde, daar kun je in uitblinken en dat geeft jou energie!

Waar ga jij mee stoppen?

Deze vind je misschien ook interessant:

Deel dit artikel:

Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Ook interessant:

Nieuw!

Meer van dit soort artikelen ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Meer inspiratie ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

We respecteren je privacy en gaan zorgvuldig met je gegevens om.