Eigenaarschap en Vertrouwen

pijl
Afbeelding over Vertrouwen en Eigenaarschap in teams

Eigenaarschap stimuleren vanuit Vertrouwen

Eigenaarschap stimuleren bij medewerkers is vertrouwen nodig. Leidinggevenden raken soms gefrustreerd als het gaat om eigenaarschap omdat ze het vaak zo missen in hun team. Soms hoor je allerlei frustraties. Misschien herken je wel een of meerdere van de onderstaande uitspraken:

Waarom denken ze zelf niet wat beter na?
Waarom moet ík altijd weer de puin ruimen?
Waarom komen ze niet langs vóórdat het misgaat?
Waarom blijft dat werk liggen?
Waarom komen de klanten bij míj om te klagen?
Zie je wel…. Ik kan het maar beter zelf doen!

Veel frustratie dus, en dat is jammer want om eigenaarschap te stimuleren in het team begin je zo eigenlijk al met een 1-0 achterstand. Over Eigenaarschap is heel veel te zeggen, dat doen we dan ook graag in de verschillende artikelen op onze website. In dit artikel gaat het vooral over de kracht van Vertrouwen.

Eigenaarschap stimuleren begint met vertrouwen krijgen

Mensen ontfermen zich ergens over als ze zelf vinden dat datgene wat ze doen heel erg belangrijk is. Vooral als er dan ook nog eens iemand, bijvoorbeeld de leidinggevende, zegt: dit is van jou, zorg er alstublieft goed voor.

Maar ben jij in staat als leider om het echt uithanden te geven? Als je niet helemaal het vertrouwen hebt dat het wel goed komt, dan “voelt” die ander dat. Dat klinkt misschien wat soft, maar als iemand jou iets toevertrouwt, maar vervolgens iedere dag even vraagt of je al vorderingen hebt gemaakt, dan is het toch niet helemaal van jou. Je zult dus als leidinggevende moeten leren loslaten in vertrouwen. Dat betekent dat je moet incalculeren dat het misschien fout gaat of iets anders dan als jij het zelf had gedaan.

Eigenaarschap ontstaat op een voedingsbodem van Vertrouwen en Vakmanschap.

Stuur dus op de goede mensen in de bus, heb helder waartoe jullie samenwerken als team en laat los in vol vertrouwen. Je kunt alleen pas vertrouwen geven als je zeker weet dat je die juiste mensen ook om je heen hebt. Mensen die een stuk vakmanschap in huis hebben. Dat betekent: de juiste mensen op de juiste plek. Vaak schort daar nog al eens wat aan. We zien het nogal eens gebeuren dat leidinggevenden niet ‘blij’ zijn met al hun medewerkers. Vaak omdat mensen niet helemaal optimaal presteren. Maar wat doe je daar aan? Helaas wordt er nogal eens wat om niet-functionerende medewerkers heen georganiseerd. Omdat het lastig is het moeilijke gesprek aan te gaan of omdat er geen mogelijkheden lijken te zijn om oplossingen te zoeken als de wens is om afscheid te nemen. Leiderschap in deze tijd is aan de ene kant veel meer mensgericht maar gelijktijdig werkt dit alleen als je aan de andere kant ook duidelijk eisen durft te stellen en dat vraagt juist weer om stevigheid.

Leidinggeven aan Eigenaarschap

Teamleden die verantwoordelijkheid nemen? Dat begint bij jou. Leer hoe je eigenaarschap stimuleert en samen betere resultaten behaalt.
toptraining

Eigenaarschap en Vertrouwen

Terug naar dat vertrouwen. Vertrouwen is één van de zeven randvoorwaarden die een rol speelt bij het aanwakkeren van eigenaarschap. Wil je ze alle zeven weten, lees dan vooral het artikel over Eigenaarschap via deze link:

Vertrouwen geven doet twee dingen met je medewerker. Ten eerste krijgt hij het gevoel dat het écht aan hem is. Er is niet iemand die telkens even meekijkt of het wel goed gaat. Vergelijk het met de eerste keer dat je helemaal alleen naar school mocht fietsen als kind. Hoe was dat? Misschien lette je juist wel extra goed op. Daarvoor reed je nog mee naast je vader of moeder. Die zei dan altijd, pas op! Maar er kwam een dag dat je zelf ging fietsen. Helemaal alleen naar school. Dat was spannend, maar ook leuk toch? En je lette extra goed op, waarschijnlijk nog veel beter dan toen een van je ouders nog met je meefietste.

Hoe vaak komt het niet voor dat iemand op het werk helemaal opbloeit als zijn leidinggevende ziek is geworden. Ineens staat iemand er alleen voor, hij of zij voelt de verantwoordelijkheid en pakt het dan ook. Vertrouwen geven is dus loslaten voor de leiding op zo’n manier dat de ander echt het gevoel heeft dat het in zijn handen is. En dat gevoel is super motiverend.

Vertrouwen geven als vangnet

Het tweede aspect met vertrouwen is het vangnet. Want als je wilt dat mensen eigenaarschap tonen dan wil je dus ook dat zij iets op hun schouders nemen waardoor ze vanzelf ook risico lopen. Want stel het gaat toch mis… wat dan? Krijg je dan op je kop van je baas? Als dat zo is, al je geen fout mag maken dan zou het risico wel eens te zwaar wegen. Dan doe ik het als medewerker niet. Maar als je het geluk hebt dat je een fijne leidinggevende hebt dan heeft hij of zij jou eerst het gevoel gegeven dat het echt aan jou is, waardoor jij extra je best doet. En als het dan toch mis gaat dan weet je dat je terug kunt vallen op diezelfde “baas”. Hij steunt jou en helpt jou als het toch nodig is. Hij geeft geen ongevraagd advies, maar is er wel voor je als het mis dreigt te gaan. Daardoor durf je je hoofd boven het maaiveld uit te steken en volmondig te zeggen: Kom maar op, ik doe het wel. Ik zorg dat het goed komt.

Teamtraining Eigenaarschap

Maak van je team een groep mensen die écht verantwoordelijkheid neemt en samen voor resultaat gaat!
Teamtraining

Eigenaarschap is voor iedereen hetzelfde

In het boek faciliterend leidinggeven vergelijk ik het werk van een chirurg met dat van een groenmedewerker. Van de chirurg kan je verwachten dat hij zich 200% verantwoordelijk voelt voor de goede afloop van een operatie. Maar hoe zit dat met een groenmedewerker? Als het er in het park niet netjes uitziet, zal hij zich dan extra inspannen om te zorgen dat het weer mooi wordt? Mag je dat verwachten? Waarom niet eigenlijk. Ik sprak een keer een groenmedewerker die dat wel deed. Ik vroeg hem waarom hij zo begaan was met het mooi maken van het park en hij sprak toen de woorden: “Dit is mijn park!” Feitelijk was dat niet zo, maar het voelde kennelijk voor hem wel als zodanig. Dat is eigenaarschap. Het is van jou, zorg er goed voor alsjeblieft…

Eigenaarschap is “Ontfermen” over een beoogd resultaat

Om eigenaarschap te stimuleren, is het goed om te weten wat eigenaarschap precies is. Eigenaarschap onstaat als mensen zich “ontfermen” over een beoogd resultaat. Het is van hun, ze zijn er persoonlijk mee verbonden. Noem het eventueel ondernemerschap. Lees ook ons artikel Wat is de definitie van Eigenaarschap?

Mensen ontfermen zich graag, mits ze het vertrouwen krijgen en de ruimte om het te kunnen doen zoals ze zelf graag willen. Soms is het nodig om eerst met elkaar in gesprek te gaan over het thema Eigenaarschap en Vertrouwen. Een mooie start voor zo’n gesprek is een serious game. Wij hebben zo’n game ontwikkeld en begeleiden je daar graag bij.

Eigenaarschap ontwikkelen met Serious Games?

Samen met Jumps Serious Games ontwikkelden diverse Serious Games rondom het thema Eigenaarschap
Serious gaming
Deel dit artikel op je socials
Facebook
Twitter
LinkedIn

Relevante artikelen

afbeelding van Gen-Z en eigenaarschap

Gen Z en Eigenaarschap

Hoe je Gen Z medewerkers kunt binden aan je organisatie: Het belang van eigenaarschap Wat is Gen Z? Heb je al Gen Z collega? Het zijn de collega’s die zijn geboren tussen 1997 en 2012. Jawel, de groep die is

Lees meer >>

Promoting Ownerschip: 7 Crucial Conditions

Promoting Ownership; introduction Why is it that some employees show more initiative, agency and ‘task ownership’ than others? How is it that people sometimes show more agency in their private affairs than at work? As a manager, how can you

Lees meer >>
Afbeelding over Vertrouwen en Eigenaarschap in teams

Eigenaarschap en Vertrouwen

Eigenaarschap stimuleren vanuit Vertrouwen Eigenaarschap stimuleren bij medewerkers is vertrouwen nodig. Leidinggevenden raken soms gefrustreerd als het gaat om eigenaarschap omdat ze het vaak zo missen in hun team. Soms hoor je allerlei frustraties. Misschien herken je wel een of

Lees meer >>
afbeelding over ziekteverzuim verminderen

Ziekteverzuim snel omlaag dankzij meer Eigenaarschap

Ziekteverzuim snel omlaag dankzij meer Eigenaarschap Meer dan 50% van het ziekteverzuim in Nederland ontstaat door mentale klachten. En meestal gaat het dan om een combinatie van werkdruk, een slechte werk/privébalans en een negatieve werkcultuur. Dit blijkt keer op keer,

Lees meer >>
Afbeelding over Eigenaarschap en waarom niet alles in één keer kan

Eigenaarschap stimuleren, of toch niet?

Eigenaarschap stimuleren is een kwestie van timing Waarom we onze klanten ook helpen met eigenaarschap te stimuleren door ergens ‘Nee’ tegen te zeggen Een praktijkvoorbeeld: Een HR professional belt ons; het management wil graag een inspiratiesessie voor het personeel over

Lees meer >>
afbeelding over samenwerken en eigenaarschap

Teamwork en Eigenaarschap

Teamwork en Eigenaarschap; handen uit de zakken! Teamwork betekent dat teamleden eigenaarschap nemen. Eerst even een paar voorbeelden. Toen ik vanochtend buiten kwam om de krant uit de brievenbus te halen zag ik dat de buurman zijn oranje container aan

Lees meer >>
Afbeelding van een verschilmaker die vast patronen durft te doorbreken

4 Kenmerken van Verschilmakers

De vier kenmerken van Verschilmakers In dit artikel beschrijven we wat de kenmerken van verschilmakers zijn. Verschilmakers heb je in deze tijd hard nodig. Verschilmakers kernmerken zich doordat ze zich ontfermen over bepaalde klussen en gewoon zorgen dat het voor

Lees meer >>
afbeelding over het vinden van verschilmakers

Vind de verschilmakers!

Verschilmakers zijn die medewerkers die in jouw organisatie Eigenaarschap tonen, ze nemen verantwoordelijkheid en zijn proactief. Mensen waar je misschien graag meer van zou willen. In dit artikel lees je hoe je deze verschilmakers kunt vinden en, nog belangrijker, hoe

Lees meer >>

Nieuwsbrief

Regelmatig de nieuwste artikelen ontvangen? Meld je aan!

Zelfscan

Benieuwd hoe het met jouw eigenaarschap op met die van jouw team zit?

Even meedenken?

Wij denken graag even mee over passende oplossingen. Stel hieronder je vraag en we nemen contact op.
p&a blog logo
Vind je ons aanbod of een van onze artikelen leuk? Laat het weten!
Nieuwsbrief
Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang regelmatig interessante artikelen of updates!
Copyright © 2023 Studio Progressus, All rights reserved. Powered by Studio Progressus.