Eigenaarschap tonen: 6 veelvoorkomende kenmerken

Eigenaarschap tonen

Checklist Eigenaarschap tonen

We horen het steeds meer; eigenaarschap. Maar wat is het nu eigenlijk? Wanneer toont iemand eigenaarschap, hoe herken je dat eigenlijk? In mijn boek “Wie zorgt dat het goed komt” leg ik uit hoe je er voor kunt zorgen dat mensen meer eigenaarschap tonen. Want eigenaarschap kan enorm worden gestimuleerd als het management de goede dingen doet. Maar dan nog  komen mensen niet altijd uit de verf. Zelfs in de “perfecte organisatie” werken soms mensen die geen eigenaarschap tonen. In dit artikel vertel ik je hoe je kunt zien of iemand eigenaarschap toont.

Een voorbeeld

Jan werkt in de facilitaire dienst van een zorgcentrum. Hij is altijd druk en een beetje chaotisch in zijn werk. Maar Jan is wel altijd aardig en toegankelijk voor iedereen. Hij zegt eigenlijk nooit nee. Dat is gelijktijdig zijn valkuil, want doordat hij iedereen te vriend wil houden is hij niet altijd even snel met het afmaken van de klussen die er zijn. Kortom, aardige collega, werkt ook hard en is altijd vriendelijk. Toont hij eigenaarschap? Nee. Want als je écht iets gedaan wilt hebben dan ga je naar Remko.

Remko is minder aardig, soms zelfs nogal bot maar hij komt zijn afspraken na en als hij Ja zegt dan is dat niet omdat hij aardig gevonden wil worden. Hij zegt ja als hij vindt dat het moet gebeuren en dan regelt hij het ook.  En als Remko bijvoorbeeld een lamp komt vervangen, dan is de kans groot dat hij ook nog even terloops een loszittende deurkruk repareert, want Remko houdt er niet van als dingen niet goed functioneren. Hij ziet meestal al dat er iets gerepareerd moet worden, nog voordat je het zelf hebt gemerkt. Jan heeft dat niet. Hij maakt een gezellig praatje, nadat hij de klus heeft gedaan. Ook belangrijk, maar hij zal nooit iets uit zichzelf repareren.

Eigenaarschap gaat dus niet hand in hand met aardig zijn. Het is natuurlijk wel mooi meegenomen als iemand ook een beetje gezellig kan communiceren, maar daar was Jan in principe niet voor aangenomen.

Eigenaarschap tonen: de 6 kenmerken

Ik heb in mijn leven veel mensen ontmoet en soms zie je duidelijk eigenaarschap, soms een beetje en soms toont iemand helemaal geen eigenaarschap. De tegenhanger van eigenaarschap is onverschilligheid. Het boeit iemand niet of hij wel of niet goed werk aflevert. It pays the bill… Dit soort mensen heb je liever niet in je organisatie.  Je wilt mensen in je team die dingen oppakken, die een verschil laten zien, kortom die eigenaarschap tonen. Maar wát zie je dan precies. Hieronder zes veel voorkomende kenmerken van medewerkers die eigenaarschap tonen.

1. Ze hoeven nooit aangespoord te worden om dingen af te maken

Als ze zich ergens over ontfermen dan zorgen zij werkelijk dat het goed komt. Mensen die eigenaarschap tonen hebben geen 9-5 mentaliteit. Ze werken gewoon door tot het af is. En ze worden onrustig als het nog niet af is. Daar schuilt overigens wel een valkuil. Door hun betrokkenheid en verantwoordelijkheid willen mensen die veel eigenaarschap tonen nog wel eens té hard werken. Maar, zoals Steve Jobs ooit al riep, je kunt eigenlijk nooit écht te hard werken als datgene wat je doet jouw passie is. Dan voelt het niet eens als werk.

2. Ze zijn nieuwsgierig

Medewerkers die eigenaarschap tonen willen voorop lopen op hun vakgebied. Ze zijn nieuwsgierig en staan open voor nieuwe inzichten.  Ze worden hierdoor steeds weer iets beter in hun vak. Als er werkelijk geen nieuwe uitdagingen meer zijn of geen nieuwe mogelijkheden om nog meer kwaliteit te leven dan raken ze verveeld en zullen ze minder eigenaarschap tonen. De scherpte raakt dan zoek en er kan een vorm van onverschilligheid ontstaan.  De meeste mensen die eigenaarschap tonen hebben een zogenaamde groei-mindset als het gaat over hun eigen vakgebied.

3. Ze zien het belang van hun bijdrage aan het grotere geheel

Medewerkers die eigenaarschap tonen snappen hoe hun werk samenhangt met het hogere doel. Ze weten heel goed dat, als zij hun werk niet goed doen, dit uiteindelijk kan leiden tot ontevreden klanten, problemen bij andere afdelingen of andere negatieve gevolgen. Ze hebben zicht op hun werk en de samenhang tussen hun werk en dat van anderen of datgene wat er voor de klant gerealiseerd moet worden. Zij kunnen ook, als je ze dat vraagt aanwijzen waar zij het verschil hebben gemaakt in een project of in een organisatie. Al zullen ze daar uit zichzelf nooit zo mee te koop lopen. Anderen in hun omgeving zien dat vaak wel en als het goed is zou je als manager dit al helemaal goed moeten weten.

4. Ze durven risico’s te nemen

Eigenaarschap tonen betekent dat je durft te staan voor je zaak en verantwoordelijkheid durft te nemen. Iemand die eigenaarschap toont zegt in feite: Ik zorg dat het goed komt, waarmee hij zich bijna persoonlijk verbindt aan de klus die gedaan moet worden. Gelijktijdig kan er altijd iets mis gaan. En als jij hebt gezegd dat je er voor zult zorgen, dan ben je dus ook bereid het risico aan te gaan op falen. Natuurlijk werkt iemand die eigenaarschap toont zich drie keer in de rondte om te voorkomen dat het mis gaat, maar het kán altijd.  Juist door eigenaarschap te tonen en dus de volle verantwoordelijkheid te nemen loop je risico. Medewerkers die eigenaarschap tonen lopen hier niet voor weg. Ze regelen het gewoon.

“C.C. mailtjes zijn vaak een signaal van een gebrek aan eigenaarschap. Als jij zorgt dat het goed komt, dan hoef je niet al je collega’s telkens van alle details op de hoogte te stellen toch? Regel het gewoon”

In tegenstelling tot medewerkers die, bij alles wat ze beslissen het halve bedrijf in c.c. zetten bij het mailen. C.C. mailtjes zijn vaak een signaal van een gebrek aan eigenaarschap. Als jij zorgt dat het goed komt, dan hoef je niet al je collega’s telkens van alle details op de hoogte te stellen toch? Regel het gewoon. Eigenaarschap tonen betekent risico durven aangaan om te falen. Medewerkers die eigenaarschap tonen zijn niet bang om fouten te maken. Ze zorgen dat ze hun eigen fouten herstellen, leren er van en zorgen alsnog dat het goed komt.

5. Ze wijzen niet beschuldigend naar anderen

In aanvulling op het voorgaande punt zal iemand die eigenaarschap toont, als het toch mis gaat, nooit zoeken naar schuldigen. Hij toont eigenaarschap en als er dus iets mis gaat dan kijkt hij in eerste instantie naar zichzelf. Wat had ík kunnen doen om dit te voorkomen. Zelfs als collega Bram zijn informatie niet op tijd heeft aangeleverd, dan nog ligt het niet aan Bram. Het ligt aan mij, want kennelijk heb ik de kwaliteit van Bram verkeerd ingeschat of heb ik geen heldere afspraken gemaakt met Bram. Dat gebeurt met niet nog een keer. Medewerkers die eigenaarschap tonen zorgen dat het goed komt.

6. Ze stellen eisen

Als je eigenaarschap wil pakken, dan zal je als medewerker zorgvuldig afwegen of iets wel te doen is. Je wilt immers kwaliteit leveren, ja-zeggen om iets moois te kunnen maken. Dat betekent vaak dat medewerkers die eigenaarschap tonen veeleisend over kunnen komen. Zij stellen duidelijk hun eigen voorwaarden. Een projectmanager die eigenaarschap toont, neemt geen genoegen met incapabele projectmedewerkers. Hij zal dus pas “Ja” zeggen tegen de klus als hij de juiste mensen bij elkaar heeft. Eigenaarschap tonen hangt dus samen met eisen stellen. Je zegt ja tegen een klus als je daarvoor ook de juiste mensen en middelen ter beschikking krijgt. Medewerkers die eigenaarschap tonen zijn dus kritisch en soms veeleisend richting het management. Maar je krijgt er uiteindelijk dan ook heel veel van terug.

7. Ze zijn trots op wat ze doen

Medewerkers die eigenaarschap tonen zijn over het algemeen trotse medewerkers. Ze zullen er niet altijd mee te koop lopen trouwens. Om dit te checken zal je dus een beetje door moeten vragen. Maar als je ze vraagt wat ze vinden van hun werk, dan zullen ze uiteindelijk toegeven dat ze het mooi vinden dat ze een verschil hebben kunnen maken. Ze houden van hun werk en praten daar met plezier over. Laten het graag zien aan anderen, vooral als die ander daar oprecht belangstelling voor toont. Niet om op te scheppen of te pronken, maar gewoon omdat ze het mooi vinden wat ze hebben gedaan en daar graag over vertellen. Misschien wel in de hoop dat de vonk ook overspringt op jouw. Want wat heb jij vandaag gedaan waar je trots op bent, of blij van wordt als het af is?

Meer over eigenaarschap tonen….

In mijn boek “Wie zorgt dat het goed komt?” laat ik zien dat eigenaarschap verder gaat dan verantwoordelijkheid voelen of nemen. Het is jezelf ergens over “ontfermen” en hierbij de volle verantwoordlelijkheid nemen. In principe heeft iedereen dit in zich. Alleen zijn er soms factoren die er voor zorgen dat het niet gebeurt. Dat zijn de zogenaamde randvoorwaarden voor eigenaarschap. Soms zit er iets niet goed m.b.t. de match tussen de persoon en de inhoud van zijn werk. Maar soms is het vooral de context waarin iemand werkt niet helpend (lees het management, de cultuur, het team etc.).

Eigenaarschap test

Wil je een check of het bij jou goed zit dan zou je een korte test kunnen doen. Of kijk op onze Eigenaarschapspagina voor mogelijkheden, inspiratiesessies, trainingen om eigenaarschap in jouw organisatie verder te stimuleren.

Deze vind je misschien ook interessant:

Deel dit artikel:

Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Ook interessant:

Nieuw!

Meer van dit soort artikelen ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Meer inspiratie ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

We respecteren je privacy en gaan zorgvuldig met je gegevens om.