Beginnen met hybride samenwerken?
Wacht niet te lang. Er zijn genoeg redenen om vandaag te beginnen met hybride samenwerken. Het is een uitdaging, dat zien wij ook. Tijdens de coronacrisis moesten we allerlei technische oplossingen vinden om online met elkaar te gaan samenwerken, maar eenmaal terug naar de fysieke werkplek ontstaan er nieuwe uitdagingen. Hoe gaan we om met de combinatie van thuis en online met elkaar samenwerken.
Vier artikelen over hybride samenwerken
Doormiddel van een viertal artikelen praten we je bij over de kunst van het samenwerken in een hybride organisatie. De andere artikelen zijn:
- Twee vragen die je als team moet stellen als je hybride gaat samenwerken
- Hybride samenwerken; vier redenen om snel te beginnen
- 7 belangrijke vragen voor teams die hybride gaan samenwerken
Als je het niet goed regelt met elkaar dan kunnen er allerlei problemen ontstaan waardoor een team steeds minder goed presteert en de teamleden zich steeds minder verbonden voelen met de gezamenlijke bedoeling. Maar gelukkig, als je het goed regelt dan levert het fantastische teamprestaties op, gemotiveerde medewerkers en een manier van samenwerken waarmee je klaar bent voor de toekomst; hybride werken.
We hebben hieronder vier belangrijke voordelen op een rij gezet om je te inspireren voluit te kiezen voor het hybride werken.
Meer werkplezier en eigenaarschap
Mits de leidinggevende in staat is om voldoende los te laten, ervaren teams en teamleden die hybride werken, meer vrijheid en regelruimte en dat biedt grote voordelen. Zo is het voor de meeste mensen heel fijn om hun eigen tijd in te kunnen delen en te kunnen werken op de momenten die hen het beste uitkomt. De balans tussen werken en niet-werken wordt beter, waardoor ze minder vaak ziek zijn en beter presteren. Daarnaast voelen ze meer ruimte om het werk uit de voeren op de manier waar zij zelf in geloven. Dat maakt dat ze meer eigenaarschap voelen over het werk, wat weer leidt tot een hogere betrokkenheid en meer tevredenheid over het werk.
Meer focus op het gezamenlijke resultaat
Hybride werken biedt bij uitstek de mogelijkheid om te gaan sturen op ‘outcome’, op hoe de resultaten van de teamleden bijdragen aan ‘de bedoeling’. Als leidinggevende geef je vooral aan wat je daarin verwacht, de medewerkers zelf gaan over hoe ze dat voor elkaar krijgen. Mensen voelen zich dan erkend in hun vakmanschap, ze nemen meer verantwoordelijkheid en gaan beter onderling communiceren waardoor ze samen tot betere prestaties komen. Dat leidt weer tot een beter eindresultaat.
Een ‘boost’ voor de organisatiecultuur
Door de coronacrisis zijn veel bestaande patronen doorbroken. Dat geldt ten eerste voor zichtbare patronen zoals de manier van vergaderen, de wijze van aansturen en de wijze van samenwerken. Ten tweede geldt dit ook voor de onzichtbare patronen en de ongeschreven regels die samen de organisatiecultuur vormen. Door het ‘shockeffect van de pandemie’ ontstaan er ongekende kansen voor ontwikkeling en vernieuwing van die cultuur. De toename in vrijheid en regelruimte creëren een omgeving waarin het voor mensen makkelijker is om verantwoordelijkheid en eigenaarschap te nemen. Als je dat cultiveert, beloont en stimuleert kun je juist in deze tijd enorm snel een nieuwe cultuur bouwen die je organisatie weer helemaal bij de tijd brengt. Daarom is starten met hybride werken juist nu een zeer goed moment.
Afscheid van de micromanagers
De grote uitdaging voor leidinggevenden is om op een gepaste manier los te laten en te vertrouwen. Geen micromanagement meer, niet meer sturen op details maar de professionals de ruimte geven om het naar eigen inzicht aan te pakken. Hybride werken betekent niet dat de managers vanaf nu dus alles maar in blind vertrouwen over de schutting kunnen gooien. Leidinggeven betekent dat je in afstemming met de mensen zelf zoekt naar datgene wat nodig is voor de ander om eigenaarschap te tonen. En als dat goed gaat dan wordt het leven voor heel veel leidinggevenden een stuk makkelijker en leuker. Niet meer overal bovenop moeten zitten om te zorgen dat het goed komt, maar weten dat je mensen er zelf alles aan doen. En dat terwijl ze meer tevreden zijn, minder snel ziek worden en betere prestaties leveren.
En natuurlijk de individuele voordelen
Los van deze grote voordelen levert hybride werken ook direct veel voordelen op voor de individuele medewerkers. Je leest hierover in een van de andere artikelen.
Er zijn ook nadelen…
Als je niet goed begint sta je direct met 1-0 achter. Wees zorgvuldig, zorg voor een goede dialoog en ga samen aan de slag om van hybride werken een echt succes te maken. Lees ook vooral even het artikel over de mogelijke problemen die kunnen ontstaan. Vraag ons om je hierbij te helpen!
Zijn jullie als team/organisatie klaar voor het hybride werken?
Wij helpen je graag op weg om het goed met elkaar in te regelen. Direct met elkaar goede afspraken maken is belangrijk om teleurstellingen te voorkomen. Zo ben je snel klaar voor de toekomst en voorkom je een hoop gedoe.
- Kies zelf jullie menu
- Op korte termijn in te plannen
- Voorkom dat er mensen afhaken
- Vind oplossingen om hybride samen te werken
- Bouw samen aan het ‘nieuwe normaal’
- Maak nieuwe werkafspraken met elkaar
Dit zijn onze artikelen over Hybride Samenwerken:
- Twee vragen die je als team moet stellen als je hybride gaat samenwerken
- Hybride samenwerken; vijf voordelen en vijf problemen
- 7 belangrijke vragen voor teams die hybride gaan samenwerken
Veel leesplezier, en neem geheel vrijblijvend contact met ons op wanneer je denkt dat we je kunnen helpen bij hybride samenwerking.