Tips voor Leiders: Emoties en Lastige Gesprekken

pijl
afbeelding over het omgaan met emoties tijdens lastige gesprekken

Omgaan met emoties tijdens lastige gesprekken

Lastige gesprekken zijn vooral lastig als de emoties dreigen op te lopen en je daar goed mee wilt omgaan. En als leidinggevende kom je er bijna niet onderuit dat je zo nu en dan een moeilijk gesprek moet voeren met één van de je medewerkers. Iemand presteert bijvoorbeeld niet naar wens, komt afspraken niet na, maar ook een beoordeling kan een moeilijk gesprek worden. Een ontslaggesprek staat bovenaan als het gaat om moeilijke gesprekken voeren. Het probleem bij dit soort gesprekken is dat emoties vaak een grote rol spelen. Wat als iemand heel erg boos of juist verdrietig wordt? Hoe ga je hier dan mee om? In dit artikel geven we enkele tips voor moeilijke gesprekken voeren!

De drempel

Hoewel het aangaan van lastige gesprekken onderdeel is van je werkzaamheden als leidinggevende, blijkt er toch vaak een drempel te zijn. Misschien heb je het nog nooit eerder gedaan, vind je het moeilijk om iemand te teleur te stellen of ben je bang voor zijn of haar reactie. Wat maakt het voor jou lastig om het gesprek aan te gaan? Wat staat voor jou in weg? Je zal eerst je overtuigingen moeten veranderen om de drempel te kunnen verlagen. Lees hierover meer in ons artikel ‘Slecht nieuws gesprek voeren? 4 belangrijke inzichten’.

Schrijf je direct in en mis niks over het thema 'Persoonlijk Leiderschap'

Wat als de emoties hoog oplopen?

Maar wat als je dan toch dat moeilijke gesprek bent aangegaan en je gesprekspartner raakt geëmotioneerd tijdens het gesprek? De emoties kunnen zo hoog oplopen dat men niet meer in staat is helder te denken en zuiver waar te nemen. In de volgende grafiek is dit weergegeven:

Omgaan met emoties

Toelichting grafiek

De gebogen lijn is de gesprekscurve. Normaal gesproken zit iemand op het emotionele basisniveau. Dat wil zeggen dat er wel emoties zijn, maar dat deze niet op de voorgrond treden. Als iemand erg emotioneel wordt, ‘over de rooie gaat’, is hij niet goed aanspreekbaar.

De snelheid waarmee mensen geëmotioneerd raken is verschillend. Sommige mensen zijn snel geëmotioneerd (dan loopt de lijn in de grafiek vrij verticaal omhoog), anderen raken geleidelijk aan geëmotioneerd (dan loopt de lijn geleidelijk aan omhoog).

Boven de rode lijn reageren mensen verschillend, afhankelijk van de soort emotie en hoe men geleerd heeft de emotie te uiten. Wij zijn geneigd te redeneren vanuit onze eigen manier van doen en verwachten vaak dat een ander zich op een zelfde manier uit. Bij verdriet zal de een beginnen te huilen, een ander zegt niets en staart voor zich uit, een derde begint te lachen en een vierde loopt weg om alleen te zijn. Hoe dan ook:

Zolang iemand boven de rode lijn zit is een rationeel gesprek met hem niet mogelijk.

De snelheid van het verwerken van de emoties kan voor iedereen verschillend zijn. Je eigen verwerkingstempo is geen maatstaf. Op den duur wordt bij iedereen de heftigheid van de emotie minder. Niemand houdt het vol langdurig geëmotioneerd te zijn; dit kost fysiek zoveel energie, dat men op een gegeven moment uitgeput raakt.

Ontwikkel je Mindset en Skills

Trainingen - Inspiratiesessies - Elearning
Sterke Mensen

Omgaan met emoties lastig?

Omdat in onze cultuur emoties vaak als lastig ervaren worden, hebben we meestal niet geleerd er adequaat op te reageren. We gunnen onszelf de tijd niet om ons in te leven in de emoties van een ander. We hebben het liefst dat de ander zo snel mogelijk weer ‘normaal’ doet. Dit proberen we voor elkaar te krijgen door emoties te negeren, de ander te troosten of te sussen of op de overdrevenheid van zijn reactie te wijzen. Deze aanpakken gaan voorbij aan de behoefte van de ander om zijn emoties te verwerken.

Het effect is meestal ook niet het door ons verwachte of gehoopte effect. Omdat de ander niet de ruimte krijgt om zijn emoties te verwerken, blijven die emoties meespelen in het gesprek en hebben zo een negatieve invloed op het verloop ervan.

Omgaan met emoties: de tips

Het doel van een emotionele uitbarsting is meestal ontlading, verwerking door te uiten. Realiseer je  dat degene zelf meestal overrompeld wordt door de emotie en zich er voor kan schamen. Reageer rustig. De ander zal vooral van jou verwachten dat je luistert. Je kunt de onderstaande tips gebruiken bij het omgaan met emoties van een medewerker:

1. Laten afreageren      

Laat iemand, als hij ‘over de rooie is’, eerst uitrazen en afreageren. Neem hem zo mogelijk even apart.

2. Aandacht geven         

Stimuleer iemand tot het uiten van zijn emotie door aandacht te geven. Des te eerder komt hij weer beneden de rode lijn.

3. Samenvatten

Je kunt iemand stimuleren door zijn gevoel samen te vatten. Je geeft dan aan dat je begrip voor zijn emotie kunt opbrengen.

4. Doorvragen  

Je kunt de ander ook stimuleren door te vragen naar de oorzaak van de emotie.

Door adequaat te reageren op emoties en ze dus niet te negeren kun je er voor zorgen dat iemand weer in onder de rode lijn terecht komt. Dan pas is het tijd om een rationeel gesprek met hem te voeren.

Volg de Elearning: Groeimindset, jouw route naar succes

Eigen productie

Ben jij trainer of (team)coach?

Check Jump Serious Games en verbeter de impact van jouw training door actieve werkvormen en serious games
Jouw toolbox
Deel dit artikel op je socials
Facebook
Twitter
LinkedIn

Relevante artikelen

Afbeelding van het beste boek over leidinggeven

Tips voor Leiders: Dienend Leiderschap

Wat is dienend leiderschap? Wat is dienend leiderschap? Wat is het verschil tussen een manager en een leidinggevende? Waarom bereik je meer met leidinggeven zonder macht? In het boek ‘Van Vakmanschap naar Leiderschap’, legt de auteur Pieter van der Haak

Lees meer >>
Afbeelding horend bij de oplossingsgericht werken methodiek

Oplossingsgericht Werken Methodiek

Oplossingsgericht werken Methodiek is een Positieve benadering Oplossingsgericht werken is gebaseerd op principes uit de positieve psychologie. Als je goed oplet tijdens het volgen van een training of bij een door ons begeleid teamontwikkeltraject, dan merk je dat onze werkwijze

Lees meer >>
afbeelding over oplossingsgericht werken en veranderen

Tips voor Leiders: Oplossingsgericht Werken en Veranderen

Veranderen gaat makkelijker met Oplossingsgericht Werken Oplossingsgericht werken is dé manier om als leidinggevende verandering op gang te brengen vanuit een positieve grondhouding. Zeker in deze tijd is wendbaarheid belangrijk en die wendbaarheid wordt groter als je een oplossingsgerichte houding

Lees meer >>
afbeelding van de brugwachter die wordt ontslagen

HRM nieuwe stijl?

HRM nieuwe stijl nodig? Waar liggen mogelijkheden om jouw HR afdeling te verbeteren? Traditionele organisaties waarin managers sturen op cijfers en waarin het dogma “Meten = Weten” nog hoogtij viert zijn stapje voor stapje aan het verdwijnen. Dat is een

Lees meer >>
afbeelding over het maken van keuzes om eigenaarschap te ervaren

Eigenaarschap en Persoonlijke Doelen

Eigenaarschap tonen is durven te kiezen Eigenaarschap tonen in je leven betekent dat je doet wat je wilt, dat je je eigen kwaliteiten kunt inzetten en dat je dit doet vanuit een gevoel dat je duidelijk iets kunt betekenen voor anderen.

Lees meer >>
Afbeelding over hoe je talent kunt behouden in je organisatie

Talent behouden; tips voor HR

Waarom talent behouden juist nu belangrijker is dan ooit Enthousiaste professionals, hardwerkende loyale teamplayers en slimme jonge mensen met ambitie en talent. Je hebt ze allemaal hard nodig. Het zijn de mensen die in jouw organisatie het verschil kunnen maken

Lees meer >>
afbeelding die symbool staat voor een positief leerklimaat

Talent behouden dankzij een positieve leercultuur

Talent behouden door een positieve leercultuur Een krappe arbeidsmarkt en een snel veranderende omgeving. Dat betekent zorgen dat je de beste mensen aan boord weet te houden en te bouwen aan sterke teams. Hoe behoud je de talenten in jouw

Lees meer >>
afbeelding van een jonge vrouw met een laptop van een artikel over werkgeluk

Werkgeluk

Wat moeten we met het begrip Werkgeluk? Werkgeluk vind ik eigenlijk een beetje een jeukwoord. Werk mag toch ook gewoon af en toe even zwaar zijn. Moeten we echt gelukkig worden van ons werk? Is werkgeluk misschien zelfs iets om

Lees meer >>

Op de hoogte blijven?

Regelmatig de nieuwste artikelen en updates ontvangen? Schrijf je in!

Zelfscan Groeimindset

Hoe open sta jij zelf voor groei en ontwikkeling? Doe de zelftest en ontdek het direct!

Even meedenken?

Wij denken graag met je mee om te zoeken naar passende (maatwerk) oplossingen. Stel hieronder je vraag en wij nemen contact met je op.
p&a blog logo
Vind je ons aanbod of een van onze artikelen leuk? Laat het weten!
Nieuwsbrief
Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang regelmatig interessante artikelen en updates!
Copyright © 2023 Studio Progressus, All rights reserved. Powered by Studio Progressus.