De zes letters HONEST staan voor zes principes om leiding te geven op zo’n manier dat je er echt plezier aan beleeft, en het gezeur en gedoe leert voorkomen waar veel leidinggevenden last van hebben. De principes zijn gefundeerd op inzichten van enkele helden uit de managementliteratuur. Voor de kenners: denk aan Stephen Covey, Ken Blanchard en Jim Collins. Maar minstens zo belangrijk zijn de vele gesprekken die Pieter van der Haak de afgelopen 20 jaar voerde met leidinggevenden.
De HONEST principes
‘H’ van ‘Hier’ en ‘Nu’
Leidinggevenden handelen op basis van de realiteit, op basis van wat daadwerkelijk aan de orde is of mogelijk is. Ze verliezen geen energie door tijd te steken in irreële wensen of te ‘zeuren’ over zaken waar ze geen invloed op hebben.
Lees meer over de ‘H’ van het Hier en nu
‘O’ van ‘Open staan’
Open staan voor meningen uit je team, gebruik maken van andere inzichten om uiteindelijk tot de juiste beslissingen te kunnen komen.
Lees meer over de ‘O’ van open staan
‘N’ van ‘Nee’ zeggen
Grenzen aan kunnen geven. Zowel voor jezelf, wat je wel en niet kunt waarmaken, maar ook richting anderen. Hard op de inhoud durven zijn.
Lees meer over de ‘N’ van Nee zeggen
‘E’ van ‘eisen’ stellen
Je bent verantwoordelijk voor een te behalen resultaat. Je geeft je mensen de nodige ruimte om bij te dragen aan dit resultaat, maar je mag ook je eisen stellen. Is iemand daadwerkelijk wel geschikt om een klus te doen? Past hij binnen je team?
Lees meer over de ‘E’ van eisen stellen
‘S’ van ‘Samenwerken’
Leidinggeven is vooral het beste halen uit teamwork. Dat betekent dat je zult kijken naar aanvullende kwaliteiten binnen je team. Dat je moet sturen op het feit dat het gezamenlijke resultaat meer is dan de som der delen.
Lees meer over de ‘S’ van Samenwerken
‘T’ van ‘Toekomst’
Als je het goed doet als leidinggevende dan laat je je niet voor 100% meezuigen in operationele zaken. Dan regel je dat jouw team in principe zelfsturend is, zodat jij aandacht hebt om na te denken over de toekomst.
Lees meer over de ‘T’ van Toekomst
Meer weten?
Lees het boek Van Vakmanschap naar Leiderschap!