Open staan = niet teveel met je zelf bezig zijn

Openheid, luisteren naar anderen en ook je eigen kop durven volgen

Uit het boek: Van Vakmanschap naar Leiderschap

Als je in staat bent om uit te gaan van de realiteit en geen energie meer verbruikt ben je toe aan de tweede stap. De O van Open staan werk ik hieronder uit in twee onderdelen. Open staan wil vooral zeggen dat je niet te veel met jezelf bezig bent. Bescheidenheid is op zijn plaats. Daarnaast gaat het om ruimte creëren in je hoofd. Vanuit bescheidenheid en een leeg hoofd kun je optimaal gebruik maken van de inzichten die bij jouw teamleden aanwezig zijn en ben je in staat de juiste beslissingen te nemen. Gelijktijdig ben jij de leidinggevende en mag je ook zo nu en dan een knoop doorhakken. Je kunt niet alleen maar Open zijn. Er zijn grenzen. Tot slot staat de O van Open ook voor luisteren naar je gevoel. Besluiten kun je nu eenmaal niet altijd op basis van harde feiten nemen.

Om te kunnen luisteren, moet je eerst je kop leegmaken

Ik herinner mij een scène uit een film waarin een zenmonnik thee in een kopje schenkt. Maar als het kopje vol is, schenkt hij door: het kopje stroomt over. Hij schenkt nog verder door: de thee loopt over de randen van het schoteltje, op de tafel en van de tafel op de grond. Het is een les. Als jouw kopje vol is, dan kan er niets meer bij, dan mis je de rest. Dit hoofdstuk gaat over de O van de HONEST principes. De O staat voor Open staan, maar ook voor je eigen kop volgen.

Als jij druk bent met allerlei zaken die vandaag allemaal heel belangrijk zijn, als je met allerlei inhoudelijke zaken bezig bent en ook nog eens van vergadering naar vergadering hobbelt, zou je dan kunnen zeggen dat jij open staat? Of is jouw kopje dan misschien al helemaal gevuld?

Ben jij de vakman die druk is en het leiderschap er even bij doet? Of ben jij de teamleider die zijn medewerkers in hun kracht weet te zetten en dagelijkse zaken vol vertrouwen kan overlaten aan het team? Wie wil je zijn? Als jij degene wilt zijn die de juiste beslissingen neemt in het belang van het team of de organisatie, dan kan dat. Maar hoe kom je aan een goed beeld op basis waarvan je jouw oordeel en besluit kunt baseren? Als jouw kopje al vol is met je eigen mening en de dagelijkse beslommeringen, kan er dan nog wel een mening van iemand anders bij? En hoe zit dat thuis? Heb je een gezin? Als zich daar problemen voordoen, loopt het kopje dan ook direct over?

Het zal duidelijk zijn: als je succesvol wilt zijn, dan zul je ruimte in je kop en in je agenda moeten hebben. Veel leidinggevenden zijn de hele dag bezig met zenden. Ze verstaan de kunst niet om te ontvangen. Of ze hebben er in ieder geval geen tijd voor. In het vorige hoofdstuk ging het over het hier en nu. Als je daar goed in bent, dan lukt het je vast ook om vanuit dat hier en nu open te staan voor ideeën van anderen. Maar je zult in ieder geval moeten zorgen dat je ruimte hebt. Ruimte om te luisteren naar anderen.

Open staan om de juist beslissingen te nemen

De O van open betekent dat je alle kennis in je team wilt benutten. Je wilt open staan voor ieders mening en alle informatie om bijvoorbeeld een goed afgewogen besluit te nemen. Dit lijkt toch eenvoudig, maar het gaat nogal eens mis. Ten eerste doordat zich er bijvoorbeeld sprake is van groepsdenken. Ten tweede omdat niet iedereen uit zichzelf zomaar zijn mening geeft.

Verder lezen?

Bestel het boek Van Vakmanschap naar Leiderschap in onze webshop.

Lees ook over de andere HONEST principes:

H: Hier en Nu

N: Nee zeggen

E: Eisen stellen

S: Samenwerken

T: Toekomstgerichtheid

Deze vind je misschien ook interessant:

Deel dit artikel:

Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Ook interessant:

Nieuw!

Meer van dit soort artikelen ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Meer inspiratie ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

We respecteren je privacy en gaan zorgvuldig met je gegevens om.