HONEST Leiderschap: Toekomst

De leider is tenminste één stap verder

Uit het boek: van Vakmanschap naar Leiderschap

In dit laatste hoofdstuk zal duidelijk worden dat als jij de zaken goed regelt en de eerste vijf HONEST principes goed weet te doorleven, dat je dan weer met je vak bezig kunt gaan. Maar niet met de dagelijkse beslommeringen van jouw vak, maar met de toekomst ervan. Hoe regel je dat, hoe deden anderen dat, wat heb je er voor nodig? In dit hoofdstuk ga ik in op drie belangrijke kwaliteiten die je nodig hebt om het goed te doen.

Verlangen naar de zee

Antoine de Saint-Exupéry (Franse schrijver 1900-1944) schreef de mooie woorden: “Als je een schip wilt bouwen, roep dan geen mannen bij elkaar om hout te verzamelen, het werk te verdelen en orders te geven. In plaats daarvan, leer ze verlangen naar de enorme, eindeloze zee.”

Wat voor leider ben jij? Iemand die hout laat verzamelen of iemand die de mensen kan meenemen in je dromen? Iemand die verbinding maakt met zijn medewerkers vanuit het Waarom der dingen? Als je dat kunt, dan ben je in staat om te inspireren. Overigens is dit inspireren wel iets wat je verder kunt ontwikkelen. Vanuit het inspireren, het delen van je dromen met anderen, ontstaan gezamenlijke dromen. En hoe mooi is dat? Voor je het weet, gaat jouw team met deze droom aan de haal en zijn ze uit zichzelf al bezig om hout te halen.

Uit de waan van de dag ontsnappen

Om dit voor elkaar te krijgen, moet je geregeld de tijd nemen met elkaar. Een moment met de voeten op tafel over de toekomst fantaseren verruimt het blikveld. Even uit de waan van de dag ontsnappen. Betrek jouw mensen erbij. Je hoeft het ook niet allemaal eerst zelf te hebben uitgedacht voordat je je dromen deelt. Dat zou bovendien onrecht doen aan dat wat ik schreef in het hoofdstuk over de O van Open. Deel je droom, luister naar andere dromen en creëer een gezamenlijke toekomst. Dit inspireert jouw mensen. Het enige wat je daarna hoeft te doen, is ze te vragen wat ze van jou nodig hebben om de droom verder te realiseren.

Laat je vooral ook inspireren door elementen uit andere werelden. Lees eens een roman. Praat ook met mensen van buiten jouw afdeling of met klanten. Wat speelt er in de maatschappij? Waar gaan we naartoe? Wat willen jongere generaties?

De liefde voor het vak terugbrengen

Fantaseer, stimuleer, inspireer. Dat is jouw rol, maar je komt er alleen aan toe als je de andere zaken goed op orde hebt. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de T van Toekomst de liefde voor je vak weer terugbrengt. Je was vakman, werd teamleider, vervolgens liet je je door de waan van de dag en het “gezeur” dat bij die rol hoort afleiden. Daarom was het niet meer zo leuk om te werken; je miste je vak. Maar er is hoop: pas de vijf eerder behandelde HONEST principes toe en je regelt dat je weer tijd hebt voor je vak. Dat wordt genieten, toch? Als je vervolgens ook nog gedisciplineerd, gefocust en met een sterke wil de toekomst blijft verkennen dan ben je met vlag en wimpel die vakman die leiding is gaan geven zonder manager te worden.

Verder lezen?

Bestel het boek Van Vakmanschap naar Leiderschap in onze webshop.

Lees ook over de andere HONEST principes:

H: Hier en Nu

O: Open staan

N: Nee zeggen

E: Eisen stellen

S: Samenwerken

Deze vind je misschien ook interessant:

Deel dit artikel:

Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Ook interessant:

Nieuw!

Meer van dit soort artikelen ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Meer inspiratie ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

We respecteren je privacy en gaan zorgvuldig met je gegevens om.