Tips voor Leiders: Focus op Samenwerken

pijl
boek van vakmanschap naar leiderschap

Leiders faciliteren de samenwerking in het team

In 2015 publiceerde Pieter van der Haak de eerste druk van de bestseller Van Vakmanschap naar Leiderschap. Dit boek bereikte zeer snel de managementboek top 10 en wordt nog altijd veel gelezen en verkocht. Vooral vakmensen die vanuit de inhoud in een leidinggevende positie terecht zijn gekomen hebben veel baat bij dit boek. Ze houden van hun vak, maar moeten dit weten te combineren met het leidinggeven. In het boek spreekt Pieter over de zogenaamde HONEST principes. In dit artikel een oude opname plus een stukje uit het boek. Deze keer gaat het over de letter S van Samenwerken.

Uit het boek: van Vakmanschap naar Leiderschap

Mensen zijn sociale wezens. Door samen te werken zijn we tot grootse dingen in staat. De meeste mensen komen het best tot hun recht als zij de mogelijkheid hebben om samen te werken. En het is jouw primaire taak om hierin te faciliteren. In dit hoofdstuk gaat het over de S van Samenwerken. Dankzij dit hoofdstuk krijg je meer zicht op het bouwen van een positief samenwerkingsklimaat. Wat vraagt dat aan basishouding, hoe zorg je voor vertrouwen en respect en hoe kunnen waarden hierbij behulpzaam zijn. Daarnaast lees je over de kracht van complementaire kwaliteiten en hoe zorg je er tenslotte voor dat 1+1 gelijk is aan 3 en niet slechts 1½.

Wat aandacht krijgt, groeit!

Behalve een positieve sfeer en gedeelde waarden gaat het bij Samenwerken ook over het vinden van complementaire kwaliteiten. Waar zijn je mensen goed in en hoe kun je dat optimaal combineren tot een gezamenlijke performance? En aanvullend hierop is het ook belangrijk dat je de zwaktes van jezelf en van je teamleden met elkaar deelt. Niet om daar veel energie in te steken. Dat is zonde van de tijd. Wat aandacht krijgt, groeit. Maar je moet er wel enige aandacht aan besteden om te zorgen dat je er geen last van hebt. Zwaktes van teamleden zul je handig moeten “organiseren.” Dat is de reden dat wij vanuit ons bureau P&A Talentontwikkeling als slogan hebben: “Ontwikkel je talent, organiseer je zwaktes!” Dat is samenwerken.

Ik kan het maar beter zelf doen

De kans is groot dat jij vanuit jouw ervaring sommige dingen net iets beter weet dan anderen. En mensen kijken tegen je op. Ieder mens is in meer of mindere mate gevoelig voor hiërarchie, dus zullen ze niet zo snel zeggen dat jij het niet bij het juiste eind hebt. Dit betekent, of zou kunnen betekenen, dat jij de mensen in je team aanspoort om de dingen aan te pakken zoals je dat zelf gewend bent om te doen. Daar geloof je in, daar heb je vertrouwen in. Op deze manier samenwerken betekent dat je graag wilt dat jouw teamleden hetzelfde werk doen als jij en ook op dezelfde manier.

Maar ja, nu vertel ik je hier dat je moet kijken naar ieders eigen kwaliteit en mensen ruimte moet geven de dingen op hun eigen manier te doen. En dan doen ze het misschien wel heel anders dan jijzelf. Wat vind je daar eigenlijk van?

Een bekend Afrikaans gezegde in dit verband luidt:

Aandacht op ieders unieke kwaliteiten

Ook ondernemers die een bedrijf van de grond af hebben opgebouwd tot een florerende firma hebben de neiging om alles onder controle te willen houden. Zoals zij het deden, zo werkte het, dus zal iedereen zich hieraan moeten houden. Als het gaat om samenwerken, dan is dit niet wat ik bedoel. Samenwerken betekent één plus één is drie. Juist door elkaars kwaliteiten in te zetten, door inzichten te combineren, kom je verder. Maar je zult dus in staat moeten zijn om zaken los te laten. Bovendien moet je leren om de aandacht te vestigen op ieders unieke kwaliteiten.

Samenwerken is juist effectief als iedereen eigen, complementaire kwaliteiten kan inzetten, maar dan moeten er wel complementaire kwaliteiten zijn. Als je allemaal dezelfde soort mensen in een team zet dan kan er eigenlijk nooit sprake zijn van een team. Denk aan een voetbalteam met alleen maar verdedigers. Hoe zit dat in jouw team. Allemaal dezelfde types of zijn er wel degelijk verschillen?

Kloontjes

Misschien herken je het. Leidinggevenden die vooral mensen aannemen die op hen lijken in houding, gedrag en kwaliteiten. Het is een grote valkuil, maar wel begrijpelijk. Er liggen twee redenen aan ten grondslag.

  1. Ten eerste heb je met mensen die erg op jou lijken een makkelijke klik. Je herkent wat ze zeggen, je spreekt dezelfde taal. Dat is erg prettig. Je hebt vaak aan een half woord genoeg. Hierdoor ben je geneigd om ze als positief en passend binnen je team te beoordelen. Je kiest de veilige weg. Lijkt prima, maar wat heb je aan vijf mensen met dezelfde kwaliteiten? Tja, een gebrek aan complementaire kwaliteiten dus en geen teamwork.
  2. De tweede reden om mensen aan te nemen die erg op jou lijken, is een egodingetje. Zo behoud je namelijk jouw deskundigheidspositie. Jij blijft het beste jongetje van de klas, want je hebt niemand in je team die iets kan wat jij niet kunt. Veel leidinggevenden vinden dat (misschien wel onbewust) toch bedreigend. Vaak zie ik dat deskundigheid die de leider zelf echt niet in huis heeft door externen wordt uitgevoerd. Dat is namelijk veilig; extern ingehuurde krachten vormen geen bedreiging voor de deskundigheidspositie van de baas.

Als je hebt besloten om de toekomst verder in te gaan als leidinggevende en dus een sterk team wilt bouwen, zoek dan ook mensen die op een aantal fronten duidelijk beter zijn dan jijzelf. Zo voorkom je dat iedereen nog steeds bij jou aanklopt omdat jij nu eenmaal de senior bent. Vermijd dat je kloontjes van jezelf in je team krijgt.

Verder lezen?

Bestel het boek Van Vakmanschap naar Leiderschap in onze webshop.

Lees ook over de andere HONEST principes:

H: Hier-en-Nu

O: Open staan

N: Nee zeggen

E: Eisen stellen

S: Samenwerken

T: Toekomstgerichtheid

Leidinggeven zonder 'manager' te worden

Lees hét boek voor leidinggevenden
boektip
Deel dit artikel op je socials
Facebook
Twitter
LinkedIn

Relevante artikelen

Afbeelding van het beste boek over leidinggeven

Tips voor Leiders: Dienend Leiderschap

Wat is dienend leiderschap? Wat is dienend leiderschap? Wat is het verschil tussen een manager en een leidinggevende? Waarom bereik je meer met leidinggeven zonder macht? In het boek ‘Van Vakmanschap naar Leiderschap’, legt de auteur Pieter van der Haak

Lees meer >>
Afbeelding horend bij de oplossingsgericht werken methodiek

Oplossingsgericht Werken Methodiek

Oplossingsgericht werken Methodiek is een Positieve benadering Oplossingsgericht werken is gebaseerd op principes uit de positieve psychologie. Als je goed oplet tijdens het volgen van een training of bij een door ons begeleid teamontwikkeltraject, dan merk je dat onze werkwijze

Lees meer >>
afbeelding over oplossingsgericht werken en veranderen

Tips voor Leiders: Oplossingsgericht Werken en Veranderen

Veranderen gaat makkelijker met Oplossingsgericht Werken Oplossingsgericht werken is dé manier om als leidinggevende verandering op gang te brengen vanuit een positieve grondhouding. Zeker in deze tijd is wendbaarheid belangrijk en die wendbaarheid wordt groter als je een oplossingsgerichte houding

Lees meer >>
afbeelding van de brugwachter die wordt ontslagen

HRM nieuwe stijl?

HRM nieuwe stijl nodig? Waar liggen mogelijkheden om jouw HR afdeling te verbeteren? Traditionele organisaties waarin managers sturen op cijfers en waarin het dogma “Meten = Weten” nog hoogtij viert zijn stapje voor stapje aan het verdwijnen. Dat is een

Lees meer >>
afbeelding over het maken van keuzes om eigenaarschap te ervaren

Eigenaarschap en Persoonlijke Doelen

Eigenaarschap tonen is durven te kiezen Eigenaarschap tonen in je leven betekent dat je doet wat je wilt, dat je je eigen kwaliteiten kunt inzetten en dat je dit doet vanuit een gevoel dat je duidelijk iets kunt betekenen voor anderen.

Lees meer >>
Afbeelding over hoe je talent kunt behouden in je organisatie

Talent behouden; tips voor HR

Waarom talent behouden juist nu belangrijker is dan ooit Enthousiaste professionals, hardwerkende loyale teamplayers en slimme jonge mensen met ambitie en talent. Je hebt ze allemaal hard nodig. Het zijn de mensen die in jouw organisatie het verschil kunnen maken

Lees meer >>
afbeelding die symbool staat voor een positief leerklimaat

Talent behouden dankzij een positieve leercultuur

Talent behouden door een positieve leercultuur Een krappe arbeidsmarkt en een snel veranderende omgeving. Dat betekent zorgen dat je de beste mensen aan boord weet te houden en te bouwen aan sterke teams. Hoe behoud je de talenten in jouw

Lees meer >>
afbeelding van een jonge vrouw met een laptop van een artikel over werkgeluk

Werkgeluk

Wat moeten we met het begrip Werkgeluk? Werkgeluk vind ik eigenlijk een beetje een jeukwoord. Werk mag toch ook gewoon af en toe even zwaar zijn. Moeten we echt gelukkig worden van ons werk? Is werkgeluk misschien zelfs iets om

Lees meer >>

Op de hoogte blijven?

Regelmatig de nieuwste artikelen en updates ontvangen? Schrijf je in!

Zelfscan Groeimindset

Hoe open sta jij zelf voor groei en ontwikkeling? Doe de zelftest en ontdek het direct!

Even meedenken?

Wij denken graag met je mee om te zoeken naar passende (maatwerk) oplossingen. Stel hieronder je vraag en wij nemen contact met je op.
p&a blog logo
Vind je ons aanbod of een van onze artikelen leuk? Laat het weten!
Nieuwsbrief
Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang regelmatig interessante artikelen en updates!
Copyright © 2023 Studio Progressus, All rights reserved. Powered by Studio Progressus.