Tips voor Leiders: Blijf in het Hier en Nu

pijl
boek van vakmanschap naar leiderschap

HONEST Leiderschap: het hier en nu

Uit het boek: Van Vakmanschap naar Leiderschap

Na dit hoofdstuk weet je hoe je kunt voorkomen dat er energie wegstroomt als de dingen anders lopen dan jij wilt. Je leert te handelen op basis van de feiten, je leert de realiteit onder ogen te zien. Je leert drie soorten shit te herkennen en weet hoe je hier zonder energielek effectief me om kunt gaan. 

Leidinggeven voor starters

Leer de skills die je nodig hebt om sterk te starten als leidinggevende
toptraining

Leidinggeven zonder 'manager' te worden

Lees hét boek voor leidinggevenden
boektip

Wat is jouw werk eigenlijk?

Niemand heeft zekerheid over hoe de toekomst eruit zal zien. Jij geeft leiding aan een team en je wilt, daar ga ik gemakshalve maar even vanuit, resultaten boeken. Je wilt mooie producten of diensten leveren. Je wilt successen boeken met je mensen. Je wilt met je vak bezig zijn en je wilt niet te veel afgeleid worden door allerlei gezeur. Medewerkers die niet goed presteren bijvoorbeeld, door ziekteverzuim, conflicten, niet uitgesproken feedback, moeizaam verlopend overleg, machtsspelletjes, gezeur uit de top van de organisatie, muiterij op de werkvloer, of wat dan ook. Je wilt gewoon lekker werken, toch? Je wilt je handen uit de mouwen steken, maar de realiteit is dat je voortdurend van je eigenlijke werk wordt afgehouden: je komt niet toe aan je werk.

Maar beste leidinggevende, wat is jouw werk eigenlijk? Wat zijn de feiten? Jij geeft leiding en een deel van jouw werk is dan ook gewoon omgaan met gezeur. Het onder ogen zien van de feiten en ze niet uit de weg gaan.

Dealen met de realiteit

Dit hoofdstuk gaat over Hier en Nu, oftewel Dealen met de realiteit. En geloof me maar, heel veel energie wordt verprutst doordat mensen zoals jij de realiteit uit de weg gaan. Maar die realiteit is een zekerheid. In het leven zijn twee zekerheden. De eerste zekerheid is dat je op een dag zult sterven. De tweede is het hier en nu. In tegenstelling tot hier en nu zijn daar en straks onzeker; je weet het nooit precies. Iedereen die wel eens een ongeluk of juist iets heel moois heeft meegemaakt, weet dat. Je dacht dat je dag eruit zou zien als alle andere dagen, maar plotseling stond je langs de kant. In een split second kan je leven er ineens heel anders uitzien. Je kunt je druk maken over hoe je leven er straks zal uitzien, maar alleen in het hier en nu kun je daadwerkelijk handelen.

Het is dus de kunst om in het hier en nu zo effectief mogelijk te zijn. En dat betekent dat je alles moet opruimen wat een barrière vormt om de werkelijkheid in essentie onder ogen te zien. Ik schrijf “moet” opruimen, maar dat is natuurlijk aan jou. En misschien komt het nog wat vaag over: wat staat er dan in de weg als “barrière”?

Dromen, wensen en gelijktijdig handelen in het hier en nu

Wat drijft de bergbeklimmer? Juist, het gevoel om de top te willen beklimmen. In gedachten ziet hij zichzelf de laatste meters klimmen en hij ziet zichzelf oprichten. Hij heeft de top bereikt. Daar staat hij. Hij heeft de berg en misschien ook wel zichzelf overwonnen. Hij is uitdagingen aangegaan, is langs of over zijn eigen grenzen gegaan en kan zeggen ‘Ik heb het gedaan.’

Maar op dit moment bevindt de klimmer zich met zijn teamleden in het basiskamp. Dromen is mooi en hij zou het liefst vanavond die top al willen bereiken, maar feit is dat er op dit moment slecht weer overtrekt en dat het verstandig is om nog minimaal één dag te wachten alvorens de eerste etappe van de lange reis aan te gaan.

Je ziet de metafoor: het begint met een droom. Met iets wat je wilt bereiken, iets wat jij heel belangrijk vindt. Het zal waarschijnlijk geen berg zijn, maar misschien wel een innovatie, of een mooi resultaat van je afdeling, een efficiëntieslag, een nieuwe manier van werken, een beter functionerend team, meer synergie uit de samenwerking, een nieuwe productlijn, nieuwe klanten, betere dienstverlening. Wat het dan ook is. Het begint met een droom, maar vervolgens kun je niet blijven dromen. Net als de bergbeklimmer moet je de feiten onder ogen zien en daarnaar handelen.

Ontwikkel je Mindset en Skills

Trainingen - Inspiratiesessies - Elearning
Sterke Mensen

Een zinloos gevecht tegen de realiteit

De klimmer heeft een probleem met zichzelf als hij niet wil dat het slecht weer is. Als hij denkt ‘Het mag niet regenen!’ Als het slechte weer hem boos maakt en negatieve emoties veroorzaakt, dan raakt hij energie kwijt. Hij vecht in zijn hoofd tegen de realiteit. Dat heeft geen zin. Als je denkt ‘Het mag niet regenen’ en het regent wel, wat bereik je dan? Bovendien, waarom mag het niet regenen? Van wie niet? Wie gaat daar eigenlijk over? Juist, het is een gedachte die alleen maar energie kost en niets oplevert.

Mijn aanname is dat als jij leidinggeeft, de meeste energie lekt door het vechten tegen de werkelijkheid. Je wilt graag dat iets zus of zo is, maar de werkelijkheid is anders. Jouw medewerker zou preciezer moeten zijn, maar hij maakt steeds fouten. Jouw baas zou meer complimenten moeten geven, maar dat doet hij nooit. De economie zou zich moeten herstellen, maar dat gebeurt niet. De minister zou geld beschikbaar moeten stellen voor jouw mooie plannen, maar dat doet hij niet. Het computersysteem zou sneller moeten werken, maar dat doet het niet.

Leidinggeven voor starters

Leer de skills die je nodig hebt om sterk te starten als leidinggevende
toptraining

Misschien is het morgen anders, maar als het vandaag een fact of life is, dan zit er niets anders op dan te stoppen met zeuren. Aanschouw de realiteit, beste lezer, en handel daarnaar.

Volg de Elearning: Groeimindset, jouw route naar succes

Eigen productie

Verder lezen?

Bestel het boek Van Vakmanschap naar Leiderschap in onze webshop.

Leidinggeven zonder 'manager' te worden

Lees hét boek voor leidinggevenden
boektip

Lees ook over de andere HONEST principes:

H: Hier-en-Nu

O: Open staan

N: Nee zeggen

E: Eisen stellen

S: Samenwerken

T: Toekomstgerichtheid

Deel dit artikel op je socials
Facebook
Twitter
LinkedIn

Relevante artikelen

Afbeelding van het beste boek over leidinggeven

Tips voor Leiders: Dienend Leiderschap

Wat is dienend leiderschap? Wat is dienend leiderschap? Wat is het verschil tussen een manager en een leidinggevende? Waarom bereik je meer met leidinggeven zonder macht? In het boek ‘Van Vakmanschap naar Leiderschap’, legt de auteur Pieter van der Haak

Lees meer >>
Afbeelding horend bij de oplossingsgericht werken methodiek

Oplossingsgericht Werken Methodiek

Oplossingsgericht werken Methodiek is een Positieve benadering Oplossingsgericht werken is gebaseerd op principes uit de positieve psychologie. Als je goed oplet tijdens het volgen van een training of bij een door ons begeleid teamontwikkeltraject, dan merk je dat onze werkwijze

Lees meer >>
afbeelding over oplossingsgericht werken en veranderen

Tips voor Leiders: Oplossingsgericht Werken en Veranderen

Veranderen gaat makkelijker met Oplossingsgericht Werken Oplossingsgericht werken is dé manier om als leidinggevende verandering op gang te brengen vanuit een positieve grondhouding. Zeker in deze tijd is wendbaarheid belangrijk en die wendbaarheid wordt groter als je een oplossingsgerichte houding

Lees meer >>
afbeelding van de brugwachter die wordt ontslagen

HRM nieuwe stijl?

HRM nieuwe stijl nodig? Waar liggen mogelijkheden om jouw HR afdeling te verbeteren? Traditionele organisaties waarin managers sturen op cijfers en waarin het dogma “Meten = Weten” nog hoogtij viert zijn stapje voor stapje aan het verdwijnen. Dat is een

Lees meer >>
afbeelding over het maken van keuzes om eigenaarschap te ervaren

Eigenaarschap en Persoonlijke Doelen

Eigenaarschap tonen is durven te kiezen Eigenaarschap tonen in je leven betekent dat je doet wat je wilt, dat je je eigen kwaliteiten kunt inzetten en dat je dit doet vanuit een gevoel dat je duidelijk iets kunt betekenen voor anderen.

Lees meer >>
Afbeelding over hoe je talent kunt behouden in je organisatie

Talent behouden; tips voor HR

Waarom talent behouden juist nu belangrijker is dan ooit Enthousiaste professionals, hardwerkende loyale teamplayers en slimme jonge mensen met ambitie en talent. Je hebt ze allemaal hard nodig. Het zijn de mensen die in jouw organisatie het verschil kunnen maken

Lees meer >>
afbeelding die symbool staat voor een positief leerklimaat

Talent behouden dankzij een positieve leercultuur

Talent behouden door een positieve leercultuur Een krappe arbeidsmarkt en een snel veranderende omgeving. Dat betekent zorgen dat je de beste mensen aan boord weet te houden en te bouwen aan sterke teams. Hoe behoud je de talenten in jouw

Lees meer >>
afbeelding van een jonge vrouw met een laptop van een artikel over werkgeluk

Werkgeluk

Wat moeten we met het begrip Werkgeluk? Werkgeluk vind ik eigenlijk een beetje een jeukwoord. Werk mag toch ook gewoon af en toe even zwaar zijn. Moeten we echt gelukkig worden van ons werk? Is werkgeluk misschien zelfs iets om

Lees meer >>

Op de hoogte blijven?

Regelmatig de nieuwste artikelen en updates ontvangen? Schrijf je in!

Zelfscan Groeimindset

Hoe open sta jij zelf voor groei en ontwikkeling? Doe de zelftest en ontdek het direct!

Even meedenken?

Wij denken graag met je mee om te zoeken naar passende (maatwerk) oplossingen. Stel hieronder je vraag en wij nemen contact met je op.
p&a blog logo
Vind je ons aanbod of een van onze artikelen leuk? Laat het weten!
Nieuwsbrief
Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang regelmatig interessante artikelen en updates!
Copyright © 2023 Studio Progressus, All rights reserved. Powered by Studio Progressus.