Tips voor Leiders: Durf Eisen te stellen

arrow_1.png
Afbeelding van het beste boek over leidinggeven

Leiderschap is óók duidelijk eisen stellen

In 2015 publiceerde Pieter van der Haak de eerste druk van de bestseller Van Vakmanschap naar Leiderschap. Dit boek bereikte zeer snel de managementboek top 10 en wordt nog altijd veel gelezen en verkocht. Vooral vakmensen die vanuit de inhoud in een leidinggevende positie terecht zijn gekomen hebben veel baat bij dit boek. Ze houden van hun vak, maar moeten dit weten te combineren met het leidinggeven. In het boek spreekt Pieter over de zogenaamde HONEST principes. In dit artikel een oude opname plus een stukje uit het boek. Deze keer gaat het over de letter E van Eisen stellen.

Uit het boek: van Vakmanschap naar Leiderschap

Heb jij de juiste personen in de bus?

Het is jouw rol als leidinggevende om samen met je teamleden de goede dingen te doen. Mooie prestaties te leveren en te zorgen voor een optimale manier van samenwerken waarbinnen iedereen goed tot zijn recht komt. Maar hoe lukt dat altijd met iedereen en met ieder team? In dit hoofdstuk zet je stappen die gericht zijn op het bouwen van een team van mensen die geschikt zijn voor de uitdagingen waar je als team voor staat. Je leert dat dienstbaar zijn ook kan leiden tot harde besluiten die niet altijd in het belang zijn van het individu. Maar ja, jij zit er toch voor het team? En wie in je team is waarvoor verantwoordelijk?

Wat is verantwoordelijkheid eigenlijk?

Verantwoordelijkheid kun je ergens voor dragen, je kunt het nemen, of zelfs opeisen. Het woordje “antwoord” zit erin, wat wil zeggen dat kennelijk ergens antwoord op moet worden gegeven. Iemand die verantwoordelijk voor iets is, kan ter verantwoording worden geroepen. Hij heeft de plicht rekenschap van iets te geven. Iemand die verantwoordelijk is, moet zichzelf kunnen verantwoorden voor de daden die hij in het kader van deze verantwoordelijkheid heeft uitgevoerd.

Verantwoordelijkheid is pas mogelijk als je:

Waarom ga ik hier zo diep op in? Het hoofdstuk heet immers Eisen stellen. Het gaat over de juiste personen in de bus. En leidinggeven wil zeggen dat je kijkt welke mensen de verschillende verantwoordelijkheden kunnen dragen. Maar dan moet je eerst weten wat er met verantwoordelijkheid bedoeld wordt en wat de relatie is met leiderschap.

Laten we er voor het gemak even vanuit gaan dat jij verantwoordelijk bent voor de gezamenlijke prestaties van jouw team. Als de prestaties onder de maat zijn, dan wordt er allereerst naar jou gekeken. En dat is terecht. Dat is jouw rol. Iemand moet het doen en jij hebt ervoor gekozen om deze rol te vervullen. Maar als dat zo is, realiseer je dan ook dat je die verantwoordelijkheid alleen maar kunt dragen als je aan de vier hierboven genoemde criteria voldoet. Je kunt alleen verantwoordelijk zijn als je ook de vrijheid hebt om de benodigde handelingen te verrichten, als je in staat bent om de gehele situatie goed te overzien en als je ook mogelijkheden hebt om deze omstandigheden te beïnvloeden. In termen van Stephen Covey: verantwoordelijkheid kun je alleen nemen binnen je cirkel van invloed.

Ontwikkel je Mindset en Skills

Trainingen - Inspiratiesessies - Elearning
Sterke Mensen

Verantwoordelijkheid en jouw cirkel van invloed

Bij het nemen van verantwoordelijkheid moet je dus eerst goed kijken wat jouw cirkel van invloed is. Ik ken iemand die werd aangenomen als divisiedirecteur in een sterk krimpende economie. Hij werd verantwoordelijk gemaakt voor tien procent omzetgroei. Het streelde zijn ego om deze klus op zich te nemen, maar hij werd na een jaar flink afgerekend op zijn geleverde prestaties. Hij had verantwoordelijkheid genomen voor iets wat niet volledig binnen zijn invloedsgebied lag. De economie kromp met veertig procent en hij moest tien procent meer omzet realiseren.

Wat ik duidelijk wil maken, is dat je heel goed moet bepalen of de verantwoordelijkheid die jij op je schouders neemt ook daadwerkelijk te doen is. Wat heb je nodig aan vrijheidsgraden, aan middelen, aan steun van anderen om een bepaalde verantwoordelijkheid op je schouders te kunnen nemen? Waar wil jij aan het einde van het jaar op aangesproken kunnen worden? Welke eisen stel jij zelf om deze verantwoordelijkheid ook daadwerkelijk te kunnen dragen? En vervolgens naar je team: welke verantwoordelijkheden hebben de mensen in jouw team? Wat mag je van ze verwachten? Welke eisen stel jij? Waar liggen jouw grenzen? Daarover gaat dit hoofdstuk: de E van Eisen stellen.

Wat jouw baas van jou verwacht     

Ongeacht jouw positie zul je altijd verantwoording moeten afleggen. Dat kan zijn naar jouw hogere baas, en als er niemand in persoon boven jou zit, dan is het misschien de Raad van Commissarissen, een bestuur, aandeelhouders, of wat dan ook. Als je zelf eigenaar/directeur bent, dan nog moet je verantwoording afleggen. Misschien wel naar jezelf of naar de bank. Hoe dan ook, het begint altijd bij het verhelderen van je eigen doel. Waartoe ben jij op aarde? Wat leg je jezelf op als doel? Of wat wordt er van jou verwacht door jouw hogere baas of bazen? Of misschien wel door de maatschappij?

Als je helder hebt wat anderen van jou verwachten, dan “mag” je deze eisen doorvertalen naar jouw team, je afdeling of je organisatie. Zie je dat zitten? Wat heeft jouw club aan het eind van het jaar gerealiseerd? Hoe wil je straks kunnen terugkijken? Voordat je dat met je mensen bespreekt, moet je eerst goed bij jezelf te rade gaan: jij bent de schakel tussen organisatiedoelen en individuele doelen. Maar eerst moet je bij jezelf te rade gaan wat jij nodig hebt om aan de eisen te voldoen. Het begint dus bij jezelf.

Verder lezen?

Bestel het boek Van Vakmanschap naar Leiderschap in onze webshop

Lees ook over de andere HONEST principes:

H: Hier-en-Nu

O: Open staan

N: Nee zeggen

E: Eisen stellen

S: Samenwerken

T: Toekomstgerichtheid

Leidinggeven zonder 'manager' te worden

Lees hét boek voor leidinggevenden
boektip
Deel dit artikel op je socials
Facebook
Twitter
LinkedIn

Relevante artikelen

Afbeelding van het beste boek over leidinggeven

Tips voor Leiders: Dienend Leiderschap

Wat is dienend leiderschap? Wat is dienend leiderschap? Wat is het verschil tussen een manager en een leidinggevende? Waarom bereik je meer met leidinggeven zonder macht? In het boek ‘Van Vakmanschap naar Leiderschap’, legt de auteur Pieter van der Haak

Lees meer >>
Afbeelding horend bij de oplossingsgericht werken methodiek

Oplossingsgericht Werken Methodiek

Oplossingsgericht werken Methodiek is een Positieve benadering Oplossingsgericht werken is gebaseerd op principes uit de positieve psychologie. Als je goed oplet tijdens het volgen van een training of bij een door ons begeleid teamontwikkeltraject, dan merk je dat onze werkwijze

Lees meer >>
afbeelding over oplossingsgericht werken en veranderen

Tips voor Leiders: Oplossingsgericht Werken en Veranderen

Veranderen gaat makkelijker met Oplossingsgericht Werken Oplossingsgericht werken is dé manier om als leidinggevende verandering op gang te brengen vanuit een positieve grondhouding. Zeker in deze tijd is wendbaarheid belangrijk en die wendbaarheid wordt groter als je een oplossingsgerichte houding

Lees meer >>
afbeelding van de brugwachter die wordt ontslagen

HRM nieuwe stijl?

HRM nieuwe stijl nodig? Waar liggen mogelijkheden om jouw HR afdeling te verbeteren? Traditionele organisaties waarin managers sturen op cijfers en waarin het dogma “Meten = Weten” nog hoogtij viert zijn stapje voor stapje aan het verdwijnen. Dat is een

Lees meer >>
afbeelding over het maken van keuzes om eigenaarschap te ervaren

Eigenaarschap en Persoonlijke Doelen

Eigenaarschap tonen is durven te kiezen Eigenaarschap tonen in je leven betekent dat je doet wat je wilt, dat je je eigen kwaliteiten kunt inzetten en dat je dit doet vanuit een gevoel dat je duidelijk iets kunt betekenen voor anderen.

Lees meer >>
Afbeelding over hoe je talent kunt behouden in je organisatie

Talent behouden; tips voor HR

Waarom talent behouden juist nu belangrijker is dan ooit Enthousiaste professionals, hardwerkende loyale teamplayers en slimme jonge mensen met ambitie en talent. Je hebt ze allemaal hard nodig. Het zijn de mensen die in jouw organisatie het verschil kunnen maken

Lees meer >>
afbeelding die symbool staat voor een positief leerklimaat

Talent behouden dankzij een positieve leercultuur

Talent behouden door een positieve leercultuur Een krappe arbeidsmarkt en een snel veranderende omgeving. Dat betekent zorgen dat je de beste mensen aan boord weet te houden en te bouwen aan sterke teams. Hoe behoud je de talenten in jouw

Lees meer >>
afbeelding van een jonge vrouw met een laptop van een artikel over werkgeluk

Werkgeluk

Wat moeten we met het begrip Werkgeluk? Werkgeluk vind ik eigenlijk een beetje een jeukwoord. Werk mag toch ook gewoon af en toe even zwaar zijn. Moeten we echt gelukkig worden van ons werk? Is werkgeluk misschien zelfs iets om

Lees meer >>

Op de hoogte blijven?

Regelmatig de nieuwste artikelen en updates ontvangen? Schrijf je in!

Zelfscan Groeimindset

Hoe open sta jij zelf voor groei en ontwikkeling? Doe de zelftest en ontdek het direct!

Even meedenken?

Wij denken graag met je mee om te zoeken naar passende (maatwerk) oplossingen. Stel hieronder je vraag en wij nemen contact met je op.
Logo-PA-nieuw (1)
Vind je ons aanbod of een van onze artikelen leuk? Laat het weten!
Nieuwsbrief
Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang regelmatig interessante artikelen en updates!
Copyright © 2023 Studio Progressus, All rights reserved. Powered by Studio Progressus.